SÄKERHETSDEFINITION

Utpressningsvirus är skadlig programvara som infekterar datorn och visar meddelanden där du uppmanas att betala en avgift för att systemet ska fungera igen. Den här typen av skadlig programvara används av brottslingar för att tjäna pengar och kan installeras via falska länkar i e-postmeddelanden, snabbmeddelanden eller webbplatser. Den kan låsa en datorskärm eller kryptera viktiga, utvalda filer med ett lösenord.

Exempel på utpressningsvirus

Skrämselprogram är den enklaste typen av utpressningsvirus. Ett sådant program använder skrämseltaktik eller hot för att lura offren att betala. Det förekommer ofta i form av falska antivirusprogram där det plötsligt visas ett meddelande om att datorn har diverse problem och att en onlinebetalning krävs för att åtgärda dem.

Den här typen av angrepp kan ske på olika nivåer. Ibland kanske användarna bombarderas med oändliga varningar och popup-meddelanden. Andra gånger fungerar datorn inte alls. I vissa fall kan utpressningsvirus öppna en sida på datorn som till synes tillhör den lokala polismyndigheten och som hävdar att datoranvändaren har gjort något olagligt på nätet. Filerna låses sedan i krypterade filer som kan vara svåra att återställa om användaren inte betalar.

I de flesta fall efterfrågas mellan 100 och 200 dollar. Men i andra attacker krävs mycket högre belopp, särskilt om angriparen vet att de data som krypterats kan orsaka stor ekonomisk förlust för ett företag. På så sätt kan cyberbrottslingarna bakom bedrägerierna tjäna stora pengar.

Oavsett om lösensumman betalas eller inte finns det ingen garanti för att datoranvändarna får full åtkomst till sina system igen. Vissa hackare vill att offren ska betala med bitcoin, MoneyPak eller andra nätbaserade metoder, medan andra efterfrågar kreditkortsuppgifter, vilket medför ekonomiska förluster på ytterligare en nivå.

Utpressningsvirusets historia

De första fallen rapporterades i Ryssland 2005. Sedan dess har bedrägerierna spridits över hela världen och det tillkommer ständigt nya typer av utpressningsvirus. I september 2013 var det dags för CryptoLocker, som angrep alla versioner av Windows. Viruset infekterade hundratusentals personliga datorer och affärssystem. De drabbade öppnade e-postmeddelanden som såg ut att komma från kundsupporten på FedEx, UPS, DHS och andra företag. När den skadliga koden hade aktiverats visades en timer på skärmen och krav på betalning av i snitt 300 dollar inom 72 timmar. Vissa versioner angrep lokala filer och flyttbara media. United States Computer Emergency Response Team varnade att den skadliga programvaran kunde spridas från dator till dator, och rekommenderade att infekterade datorer omedelbart kopplades bort från nätverken.

Kasperskys säkerhetsexperter lyckades avkryptera de drabbades data, men medgav att detta inte alltid är möjligt om krypteringen är mycket stark, vilket var fallet med CryptoLocker. Det är viktigt att privata användare och företag regelbundet säkerhetskopierar sina datorer för att förhindra förlust av viktiga data.

Förebygga och avlägsna

Datoranvändare bör se till att brandväggen är aktiverad, undvika tvivelaktiga webbplatser och vara uppmärksamma när de öppnar misstänkta e-postmeddelanden. Genom att välja beprövade antivirusprogram från ett seriöst företag får du hjälp att skydda din dator mot de senaste utpressningsvirusen.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av våra webbplatser. Genom att använda och fortsätta navigera på den här webbplatsen godkänner du detta. Om du vill ha mer information om användning av cookies på den här webbplatsen klickar du på Mer information.

Godkänn och stäng