Om ett specifikt operativsystem ska locka hackare och cyberbrottslingar att utveckla datorvirus, maskar och trojaner för att angripa enheter som kör det, bör det vara populärt och användas av många.

Skadlig programvaras popularitet

Om ett operativsystem endast används av mycket få personer är det mindre troligt att det kommer att angripas. Men om användningen av operativsystemet ökar – så att det når massdistribution – kommer det att locka skapare av skadlig programvara som ser en möjlighet att tjäna på att attackera operativsystemet.

Populära operativsystem och program leder till populär skadlig programvara

Ju mer populärt ett operativsystem eller program är desto oftare kommer det troligen att drabbas av datorvirusangrepp..

Antalet skadliga program som skapats för Windows, Linux och Mac motsvarar tydligt marknadsandelen som vart och ett av dessa operativsystem har.

Andra faktorer som hjälper skadlig programvara att trivas

Om du vill läsa mer om andra faktorer som hjälper skadlig programvara att trivas och överleva kan du klicka på följande länkar:

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av våra webbplatser. Genom att använda och fortsätta navigera på den här webbplatsen godkänner du detta. Om du vill ha mer information om användning av cookies på den här webbplatsen klickar du på Mer information.

Godkänn och stäng