Hoppa till huvudinnehållet

De största hackningarna på kryptobörsen: hur man gör för att skydda sin kryptovaluta mot hackning

Kvinna skyddar sina kryptomynt från hackare på sin telefon.

Under de senaste åren har kryptovalutor blivit allt vanligare, och ord som "Bitcoin", "Ethereum" och "Dogecoin" har blivit vardagsmat och vanliga referenser i populärkulturen. Men kryptovalutornas popularitet har också inneburit en exponentiell ökning av antalet hackningar på kryptobörsen.

Vad är kryptovaluta?

Kryptovaluta bygger på blockkedjeteknik och är en decentraliserad – och oreglerad – digital valuta. Till skillnad från officiella, reglerade valutor som utfärdas av regeringar har alla medborgare möjlighet att skapa, utfärda och handla med kryptovaluta. På grund av detta finns det många olika "kryptovalutor". Några av de mest välkända kryptovalutorna är Bitcoin, Ethereum, Tether, Cardano och Dogecoin.

Teoretiskt sett är det möjligt att använda krypto som vanlig valuta. Detta bruk är dock fortfarande under utveckling, och det är få större återförsäljare som för närvarande accepterar kryptobetalning.

Kryptons decentraliserade natur gör den dock sårbar för en rad problem. Tillkomsten av kryptohandel har till exempel lett till att handlare behandlar kryptovalutor med samma spekulation som investerare behandlar aktier, och handlar med dem på premissen att deras värde kommer att öka (eller minska). Kanske ännu viktigare är att illvilliga aktörer kan dra nytta av denna decentralisering för att hacka kryptobörser eller kryptohandel.

Olika typer av hackning av kryptovalutor

Under 2022 stals totalt 3,8 miljarder dollar genom hackning av kryptovalutor på flera börser, en ökning från 3,3 miljarder dollar under 2021. Detta trots att många kryptovalutor backade under året, till stor del som ett resultat av sviktande förtroende och av attackerna.

Det finns flera typer av hackning av kryptovaluta, och att förstå skillnaderna mellan dem kan hjälpa ägare och handlare att hålla sina pengar säkra. Det här är de tre vanligaste kryptobrotten att känna till.

Bryggangrepp

Som framgår av namnet är ett bryggangrepp en hackning av kryptohandel där cyberbrottslingarna riktar in sig på valuta när den överförs mellan olika blockkedjor. Eftersom varje kryptomynt existerar på sin egen blockkedja krävs det ett överföringsprotokoll som kallas cross-chain-bryggor för att flytta dessa från en blockkedja till en annan, till exempel från Ethereum till Dogecoin. Även om dessa är avgörande för att upprätthålla kryptolandskapet är de lätta för hackare att angripa, till exempel genom att infoga buggar i bryggkoden eller använda kryptografiska nycklar.

Hackning av plånböcker

Kryptoägare använder plånböcker för att lagra, hantera och överföra sina kryptovalutor. Det finns olika typer av plånböcker, kalla eller varma, och eftersom varma plånböcker alltid är anslutna till internet är de sårbara för hackning av kryptobörser. Det är möjligt för cyberbrottslingar att utnyttja nätverkssårbarheter för att bryta sig in i en kryptoplånbok och stjäla den valuta som finns i den.

Börshackning

Vissa kryptoägare väljer att hantera sina kryptovalutor via myntbörser, som i princip är onlineplattformar där användare kan handla med eller lagra sina mynt. Eftersom börser vanligtvis har stora lager av kryptovalutor är de ett viktigt mål för kryptohackning. Hackare använder olika typer av attacker, som t.ex. nätfiske och social manipulation, för att stjäla mynt som lagras i börsens varma plånböcker.

Hur hackning av kryptovalutor går till

Hackare använder många olika metoder för att genomföra hackningar av kryptovalutor. Att förstå hur dessa fungerar kan hjälpa ägare och handlare att hålla sina pengar säkra. Här är de tre viktigaste att förstå.

  • Nätfiske: En av de vanligaste typerna av digitala attacker innebär att skadliga aktörer skickar e-postmeddelanden som lockar kryptoägare att lämna ut känslig information eller ladda ner skadlig programvara som kan göra det möjligt för hackaren att komma åt deras kryptoplånbok och stjäla deras mynt.
  • Skadlig kod: Eftersom kryptovalutor och den programvara som möjliggör dem alla bygger på kod kan de innehålla sårbarheter som hackare kan utnyttja. De kan manipulera koden på vilken svag punkt som helst i kryptoinfrastrukturen för att till exempel hacka kryptobörser eller utföra bryggangrepp.
  • Nyckelstöld: Kryptoplånböcker och -börser kräver att ägarna använder nycklar för att komma åt sina mynt, och om cyberbrottslingarna lyckas stjäla dessa nycklar kan de enkelt utföra hackningar av kryptovalutor.

8 hackningar av kryptobörser som du bör känna till

I takt med att kryptovalutor har blivit alltmer populära har antalet hackningar av kryptobörser ökat i samma takt. De största attackerna, som t.ex. FTX-hackningen, har lett till att miljontals dollar stulits, att börserna i fråga stängts ned och, i vissa fall, till och med till rättsliga konsekvenser för börsägarna. För vissa handelsplattformar och plånböcker, som t.ex. Stormgain, har hackningar ännu inte blivit ett stort problem, men kanske är det bara en tidsfråga. Här är de mest ökända hackningarna av kryptovaluta som du bör känna till.

1. Ronin Network

I mars 2022 skedde den största hackningen av kryptovaluta hittills när en grupp cyberbrottslingar som tros vara en nordkoreansk hackargrupp bröt sig in på den spelinriktade börsen Ronin Network och stal cirka 615 miljoner dollar i kryptovalutorna Ethereum och USDC stablecoin. Hackarna lyckades med cyberbrottet genom att använda privata nycklar som stulits från ägarna för att ta ut mynt, vilket utgör ett utmärkt exempel på hackning genom nyckelstölder.

2. Poly Network

En annan stor hackning av en kryptobörs som inträffade i augusti 2021 utnyttjade en sårbarhet i programvaran Poly Network för att komma över kryptomynt till ett värde av 611 miljoner dollar. Det visade sig dock att hackaren hade utfört attacken bara för att se om det var möjligt. Han lämnade till slut tillbaka alla de stulna tillgångarna.

3. FTX

FTX-hackningen som genomfördes i november 2022 är kanske en av de mest ökända. Vid den tiden var börsen ett av de mäktigaste namnen i kryptobranschen, men samma dag som den förklarades i konkurs hackades FTX-börsen och över 600 miljoner dollar stals från dess plånböcker. Detta var den första av två hackningar av FTX-börsen. I januari 2023 hackades FTX-börsen och mynt till ett värde av 15 miljoner dollar stals.

4. Binance

Den kanske mest uppmärksammade hackningen inom kryptohandel var när cyberbrottslingar riktade in sig på Binance-börsen i oktober 2022 och fick tag i 570 miljoner dollar. För att genomföra attacken utnyttjade hackare cross-chain-bryggan BSC Token Hub för att skapa extra Binance-mynt och sedan ta alla tillgängliga mynt.

5. Coincheck

Coincheck-attacken inträffade i januari 2018 i Tokyo och var en av de tidigare hackningarna av kryptobörser. Angriparna utnyttjade en sårbarhet i börsens varma plånbok för att stjäla totalt 534 miljoner dollar i NEM-mynt. Coincheck satte en hög standard för företag som har drabbats av hackade kryptobörser genom att använde sitt eget kapital för att återbetala kunder som hade fått sina pengar stulna under attacken.

6. Mt. Gox

Just denna börs har utsatts för två stora angrepp, vilket delvis förklarar varför den inte längre finns kvar. Den första inträffade 2011, när Mt. Gox hanterade nästan 70 % av alla kryptotransaktioner och angriparna stal mynt till ett värde på ca 400 000 dollar. Men när kryptobörsen hackades 2014, då den bara hanterade cirka 7 % av alla tillgängliga bitcoins, fick hackarna med sig ca 437 miljoner dollar från plattformens varma plånböcker. Mt. Gox började avvecklas i samband med konsekvenserna av attacken.

7. Bitmart

Över 196 miljoner dollar stals när hackare attackerade Bitmart-börsen i december 2021. Kryptohackningen genomfördes med hjälp av stulna administratörsnycklar så att man kom åt mynten på börsen och sedan kunde slussa ut dem via Ethereum och Binance.

8. Nomad Bridge

Ett praktexempel på ett bryggangrepp är Nomad Bridge, en hackad plattform för kryptohandel där användarna förlorade 190 miljoner dollar när en hackare utnyttjade plattformens funktionalitet som gjorde det möjligt för användare att flytta mynt mellan olika blockkedjor. Endast 36 miljoner dollar av de förlorade medlen återvanns till slut.

Hur man förhindrar hackning av kryptobörser

För alla som äger eller handlar med kryptovalutor är det viktigt att skydda sina bitcoins genom att vidta säkerhetsåtgärder. Även om det finns många åtgärder som kan vidtas, är de följande tipsen bland de mest rekommenderade:

  • Skaffa en kall plånbok: den lagrar dina Bitcoins offline (på hårdvara) vilket gör det mycket svårare för hackare att komma åt dem.
  • Använd ett VPN: virtuella privata nätverk, som t.ex. Kaspersky VPN Secure Connection, krypterar all onlinetrafik och ger ett extra säkerhetslager mot angripare.
  • Gå på defensiven – skydda dina enheter genom att använda antivirusprogram eller brandväggar och se till att all programvara alltid är uppdaterad.
  • Tillämpa grundläggande lösenordssäkerhet – håll dina lösenord och kryptoplånböcker säkra genom att komma ihåg grundläggande tips som att regelbundet uppdatera lösenord, skapa starka lösenord eller använda lösenordshanterare.
  • Prova flerfaktorautentisering: genom att kräva flera lager av verifiering för att få tillgång till kryptoplånböcker kan användare skydda sina bitcoins från potentiella hackningar av kryptovalutor.
  • Var på din vakt mot nätfiskebedrägerier: var försiktig med potentiellt misstänkta e-postmeddelanden, telefonsamtal eller SMS som kan vara ämnade att stjäla information eller installera skadlig programvara och använda den erhållna informationen för att hacka kryptobörser. Klicka aldrig på misstänkta länkar och ange aldrig information på osäkra eller potentiellt bedrägliga webbplatser.
  • Säkra såddfraser: såddfraser används för att få tillgång till den information som krävs för att täcka kryptovalutor som lagras på börser eller i plånböcker. Att förlora dessa kan innebära att man permanent förlorar tillgången till användarens bitcoin, men om en hackare får tillgång till såddfraserna kan de stjäla de bitcoins som är kopplade till kontot.

Var på vakt mot hackning av kryptovalutor

FTX-hackningen och det juridiska drama och den mediala cirkus som följde, tillsammans med de många andra högprofilerade hackningarna av kryptovalutor, har visat att ägare och handlare av kryptovalutor måste vara medvetna om möjliga attacker. För att skydda dessa tillgångar krävs grundläggande säkerhetsåtgärder på internet, som att använda antivirusprogram, VPN och säkra lösenord, men ett viktigt tips är att använda en kall plånbok, som är mycket svårare för hackarna att komma åt.

Få Kaspersky Premium + 1 ÅR GRATIS Kaspersky Safe Kids. Kaspersky Premium tilldelades fem AV-TEST-utmärkelser för bästa skydd, bästa prestanda, snabbaste VPN, godkänd föräldrakontroll för Windows och bästa betyg för föräldrakontroll på Android.

Relaterade artiklar och länkar:

Vad är kryptovaluta?

Vanliga bedrägerier med kryptovaluta

Vad är kryptokapning?

Relaterade produkter och tjänster:

Kaspersky VPN Secure Connection

Kaspersky Password Manager

Kaspersky Premium

Kaspersky Small Office Security

De största hackningarna på kryptobörsen: hur man gör för att skydda sin kryptovaluta mot hackning

Lär dig hur de största hackningarna av kryptovaluta gick till och hur du skyddar digitala tillgångar mot attacker.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg