Skip to main
/content/sv-se/images/repository/smb/fallback/photo-6.jpg

När du börjar bli bekant med kryptovalutor och relaterade mekanismer inser du snabbt att transaktioner med kryptovaluta har risker. Och då menar vi inte marknadens volatilitet. Bedrägerier är vanliga online, och så även på kryptovalutabörser. Om du funderar på att investera i kryptovaluta på olika plattformar för nystartade företag och börser måste du vara medveten om att du kan förlora allt.

Experter rekommenderar att det digitala kryptovalutaföretaget ska vara blockkedjedrivet, vilket innebär att det lagrar detaljerade transaktionsdata. Kontrollera också att det har gedigna affärsplaner som löser verkliga problem. Företaget ska uppge sin digitala valutas likviditet och sina ICO-regler. Det ska finnas riktiga människor bakom företaget. Om ett nystartat företag saknar någon av dessa egenskaper ska du tänka igenom ditt beslut mycket noggrant.

Här är en titt på de vanligare bedrägerierna och hur du undviker att bli ett offer när du ger dig in i kryptovalutans spännande värld.

Bedrägliga webbplatser

Du kanske följer ett gediget tips från någon med stor expertis men ändå blir ett offer genom att av misstag besöka en falsk webbplats. Det finns ett förvånande stort antal webbplatser som har konfigurerats att likna riktiga, legitima företag. Om det inte finns en liten låsikon som anger säkerhet i närheten av URL-raden eller ”https” i webbplatsens adress ska du tänka efter två gånger.

Webbplatsen kan se ut som den du tror att du besöker, men dirigera dig till en annan plattform för betalning. Du kanske klickar på en länk som ser ut som en legitim webbplats, men där attackerare har skapat en falsk URL med en nolla i stället för bokstaven o. En sådan plattform tar dig givetvis inte till den kryptovalutainvestering som du har gjort efterforskningar om. Undvik detta genom att skriva in den exakta URL-adressen i webbläsaren. Dubbelkolla den också.

Falska mobilappar

Bedragare lurar ofta kryptovalutainvesterare genom falska appar som går att hämta via Google Play och Apple App Store. Intressenterna hittar ofta sådana falska appar snabbt och tar bort dem, men det betyder inte att apparna inte påverkar många slutresultat. Tusentals personer har redan hämtat falska kryptovalutaappar enligt Bitcoin News.

Android-användare är mer utsatta, men alla investerare ska vara medvetna om risken. Finns det uppenbara stavfel i brödtexten till eller i namnet på appen? Ser varumärket oautentiskt ut med konstiga färger eller en felaktig logotyp? Var uppmärksam och tänk efter innan du hämtar appar.

Farliga tweetar och andra uppdateringar på sociala medier

Om du följer kändisar och chefer på sociala medier kan du inte vara säker på att du inte följer bedragare. Detsamma gäller kryptovalutor, där skadliga, personifierande robotar härjar. Lita inte på erbjudanden på Twitter eller Facebook, särskilt inte om det verkar för bra för att vara sant. Falska konton finns överallt.

Om någon på sådana plattformar frågar efter kryptovaluta får du troligtvis inte tillbaka den. Andra som nappar på erbjudandet kan vara robotar. Du måste vara extra försiktig.

E-postbedrägerier

Även om det ser ut precis som ett e-postmeddelande du fått från ett legitimt kryptovalutaföretag ska du tänka efter innan du investerar digital valuta. Är e-postmeddelandet exakt detsamma, och är logotypen och varumärket identiska? Kan du verifiera att e-postadressen är legitimt kopplad till företaget? Möjligheten att kontrollera detta är en orsak till varför det är viktigt att välja ett företag som riktiga personer arbetar på. Om du är osäker på ett e-postmeddelande kan du prata med någon som arbetar där. Klicka aldrig på en länk i ett meddelande för att komma till en webbplats.

Bedragare tillkännager ofta falska ICO (initial coin offerings, ”kryptovalutornas crowdfunding”) i syfte att stjäla stora summor. Fall inte offer för falska e-post- och webbplatserbjudanden. Ta dig tid att kontrollera alla detaljer.

Tyvärr kan internetanvändare utnyttja oskyddade datorsystem på många olika sätt för att utvinna eller stjäla kryptovaluta. Läs mer om hur du skyddar dig själv på denna tillväxtmarknad innan du börjar att investera i kryptovaluta.

Relaterade artiklar och länkar

Information om kryptovaluta Kryptovaluta och säkerhet: 4 tips för att investera i kryptovaluta på ett säkert sätt

Så här känner du igen bedrägliga webbplatser

Så här rapporterar du en webbplats

Så här känner du igen och undviker falska appar

De 6 vanligaste onlinebedrägerierna

Fyra vanliga kryptovalutabedrägerier och hur de undviks

Bedrägerier är vanliga online, och så även på kryptovalutabörser. Här lär du dig om fyra vanliga kryptovalutabedrägerier, hur de känns igen och hur de undviks
Kaspersky Logo