Hoppa till huvudinnehållet

Hur säkra är data jag lagrar i molnet?

Nya bärbara datorer är ofta lättare och mindre, men det innebär också en kompromiss. Hårddiskutrymmet begränsas och det skapar problem. Var ska du förvara alla foton, musikfiler, filmer och dokument som tidigare var prydligt organiserade på den bärbara datorn?

I dag använder människor molnet som primärt lagringsutrymme. Det kan kännas nervöst. Du kan överföra filer till det här mystiska systemet och sedan ta bort dem från datorn. Du måste ändå ha åtkomst till dem när (och där) du behöver dem.

Vågar du ta det här steget? Låt oss utforska de säkerhetsproblem som är förknippade med molnet.

Vad är det här

Molnet betyder ju inte att dina data flyter omkring uppe i luften i ett moln. Alla foton och andra dokument lagras på servrar som tillhör de företag som erbjuder molnlagring. När du registrerar dig för molnlagring är det mer som att du hyr en digital lagringsenhet. Du skickar information till lagringsenheten för att frigöra utrymme lokalt hos dig. Du får åtkomst till filerna digitalt genom att logga in på ditt konto hos molnföretaget. Molntjänster körs via internet, i stället för ett program som är installerat på din dator. Du kommer åt dina data genom att besöka molnföretagets webbplats.

Vilket moln är ditt?

Precis som på himlen finns det fler än ett moln i "molnet", även om vi pratar om det som ett enda stort system. Många webbplatser som du redan använder, t.ex. Gmail och Facebook, lagrar dina data i sina egna moln. Det gör att miljontals användare kan komma åt webbplatserna samtidigt. Enskilda företag har också privata moln för sina anställda och kunder. På så sätt kan människor dela information mellan olika datorer.

Det finns också stora offentliga moln som folk köper in sig i. Du kan köpa antingen en viss mängd lagringsutrymme eller en obegränsad mängd på årsbasis, oavsett vilket molnföretag du väljer. Hittills har det inte förekommit några större säkerhetsintrång i det offentliga molnet, men det finns många exempel på felkonfigurerade AWS-behållare som innebär risker. Säkerhetspolicyer måste därför omfatta företagsdata som lagras i molnet.

Data är krypterade

Oavsett molntyp krypteras de data som lagras där. Vanliga lagringssystem som Dropbox, Amazon Drive, Microsoft OneDrive och många andra gör det här. Krypteringen gör lagrade användardata obegripliga för alla som inte har nyckeln.

Det betyder dock inte att nyckeln är säker. I de flesta tjänster lagras nycklarna, i stället för att användaren själv låser upp sina data. Det innebär att du inte kan tappa bort nyckeln. Det betyder också att nyckeln kan hamna i fel händer.

Det är säkrare än lokal lagring

Den största säkerhetsfördelen med molnet är uppenbar. Du kan inte råka spilla ett glas vatten över molnet, som du kan med datorn. Molnet blir inte stulet. Du kan inte tappa molnet i golvet.

Även om du är försiktig med datorn är alla säkerhetsåtgärder i molnet troligen bättre än alla dina skyddsmetoder. Det innebär inte att molnet är riskfritt. Kom ihåg: om någon hackar en klientenhet som används med molntjänster får hackaren samma åtkomst som den behöriga medarbetaren. Det är därför viktigt att använda säkra autentiseringsmetoder, inklusive multifaktorautentisering, och att utbilda personalen om vikten av att skydda inloggningsinformation.

Välja en pålitlig molnsäkerhetslösning

Varje år använder fler och fler användare och företag molnet. Den här tjänsten växer faktiskt snabbare än resten av internetteknikbranschen. Du vill ha en leverantör av molnsäkerhetslösningar som kan balansera kundtjänst och säkerhet med kostnadseffektivitet. Ta en titt på Kaspersky Cloud Antivirus och se vad vi kan erbjuda inom molnlagringssäkerhet.

Produkter

För konsumenter: Free Cloud Antivirus

För småföretag: Endpoint Cloud Security

För företag: Hybrid Cloud Security

Hur säkra är data jag lagrar i molnet?

Hur säkra är filer jag lagrar i molnet? Klicka här om du vill läsa om hur du kan säkerställa säker molnlagring och skydda data.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg