Hoppa till huvudinnehållet

Virusskydd för mobiltelefoner är numera ett måste för företag

På dagens arbetsplatser förväntas anställda vara uppkopplade via en rad mobila enheter, så som exempelvis smarta telefoner, bärbara datorer och surfplattor. Mobil tillgång till verksamheten har många fördelar, men kan också medföra betydande risker. Just därför är ett effektivt virusskydd för mobiltelefoner helt avgörande.

Så kan mobila virus drabba dig

Det vanligaste hotet mot mobila enheter är trojanska virus. Trojaner är komplexa och har oftast skepnader av appar eller annonser. Om en trojan laddas ned på en enhet, kan den få tillgång till data som lagras på enheten – som e-post, lösenord och affärsinformation. Trojanen kan sedan överföra dessa data till en anonym server.

Ett exempel på en trojan är den så kallade DroidKungFu, som upptäcktes 2011 av forskare vid North Carolina State University. Den här trojanen drabbar Android-telefoner, och låg inbäddad i appar från alternativa app-marknader och onlineforum. DroidKungFu skapades för att angripa särskilt kinesisktalande användare. Den infekterar användarens enhet med en ny tjänst och mottagare – när sedan Android-operativsystemet körs på enheten, överför trojanen automatiskt enhetens data till en fjärrserver.

Kampen mot SMS-skräppost

SMS-skräppost är ytterligare ett stort problem för mobilanvändare. I likhet med skräppost via e-post består också skräppost via SMS vanligen av reklam – och den reklamen skickas ut till ett stort antal mottagare. Som exempel kan nämnas att brittiska regeringstjänstemän nyligen hade problem med e-post som handlade om kreditförsäkringar, lån och pensioner. Många av meddelandena innehöll en länk – och ett slumpmässigt valt namn – där det stod något i stil med: "Hej Tom! Här är webbplatsen jag berättade om. Jag tjänade £630 bara förra veckan." De här skräppostmeddelandena går ut på att få mottagaren att svara. Om användaren svarar vet avsändarna av skräpposten att de har nått ett existerande telefonnummer, och då ökar risken att användaren får ännu mer skräppost.

För att bekämpa skräppost via SMS bör användarna vara noggranna med vilka de lämnar ut sitt telefonnummer till. De bör också vara på sin vakt när de ska till att prenumerera på nya tjänster. Dessutom bör de inte klicka på underliga länkar i meddelanden från tredje part. Användarna kan också installera program som erbjuder skräppostfilter för SMS. Det kan begränsa mängden oönskade meddelanden.

Så lägger du till virusskydd på din mobila enhet

Om du vill skydda dig mot de här hoten, finns flera kostnadsfria virusskydd att tillgå. Det kan verka komplicerat att installera de här programmen, men det är faktiskt en enkel process. Användarna kan söka efter antivirusprogram genom att gå till sin telefons app-butik eller app-marknad. När du har hittat ett passande program, se till att läsa om utvecklaren och vilka omdömen och betyg programmet fått. Användaromdömen kan vara till stor hjälp när du ska avgöra vilka program som är äkta och effektiva. När du hittat ett program som passar dina behov hämtar du programmet (appen), installerar det, söker efter uppdateringar och kör det sedan.

Användarna bör vara extra försiktiga när de använder app-butiken för Android, eftersom 90 procent av alla upptäckta virus kommer från tredjepartsappar och -utvecklare. Undersök alltid vilka behörigheter en app kräver innan du lägger till den på din enhet – på så sätt kan du avgöra om du vill att appen ska få tillgång till specifika typer av data. Dessutom bör man som användare hålla utkik efter alla sorters udda beteende hos sina mobila enheter. Man bör även se till att enhetens säkerhetsprogram har de senaste uppdateringarna installerade.

Andra artiklar och länkar relaterade till skydd för mobila enheter


Virusskydd för mobiltelefoner är numera ett måste för företag

Mobila enheter är en alltmer nödvändig del av det dagliga yrkeslivet – vilket innebär att virusskydd för mobiltelefoner är viktigare än någonsin.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg