Hoppa till huvudinnehållet

Skydda dig med de här tipsen för säker onlineshopping

Tänk dig att du handlar på nätet; du har hittat ett oslagbart erbjudande på en ny kamera och nu vill du för allt i världen inte gå miste om det fyndet.

Men – du har aldrig hört talas om företaget tidigare. Eller kanske känner du till företaget, men är osäker på om det är helt tillförlitligt…

Vågar du ta risken och köpa kameran? Eller spelar du säkert och avbryter köpet? Du behöver några bra tips på hur du handlar säkert på nätet.

Försäkra dig om att den webbplats du besöker är tillförlitlig

Cyberbrottslingar skapar ofta falska webbplatser där de utger sig för att vara välkända e-handelsföretag. De här webbplatserna kan verka tillförlitliga när du ombeds att ange personliga uppgifter för att bekräfta ditt konto. Det brottslingarna vill åt är ditt användarnamn och lösenord så att de kan hacka sig in i dina konton hos andra e-handelsföretag, t.ex. Amazon eller eBay – eller rentav i ditt bankkonto. De vill också komma åt dina kreditkortsupplysningar och dina personuppgifter. Därför är det viktigt att du alltid skyddar dina pengar när du surfar på nätet.

"Det ligger enorma pengar i cyberbrottslighet – pengar som stjäls direkt ur fickan på nätkonsumenterna. Kampen mot den globala cyberbrottsligheten kostar runt 400 miljoner dollar per år bara i brottsbekämpningskostnader." – The Cost of Cyber Crime, Bloomberg Business Week, 2 augusti 2012

Hur vet du om webbplatsen är tillförlitlig? Ett bra tips för säker näthandel: när du befinner dig på sidan för varukorgen eller på betalningssidan, titta på adressfältet i webbläsaren. Där ska det stå "https" – inte "http" – i början av URL-adressen, och bredvid bör det finnas en liten hänglåssymbol. Det visar att du är ansluten till webbplatsen på ett säkert sätt. Det är ett gott tecken och ett bra tips för säker näthandel. Men i övrigt kan du inte se om du har med en betrodd webbplats att göra.

Som tur är finns hjälp att få, i form av kompletta internetsäkerhetslösningar som tagits fram för att skydda alla dina ekonomiska transaktioner på nätet. Oavsett om du behöver en Windows-säkerhetslösning eller en lösning för Apple finns det flera på marknaden, till exempel Kaspersky Total Security. Med funktionen för säkra pengar i Kaspersky Total Security kan du se om en webbplats är äkta genom att kontrollera den mot en uppdaterad lista över betrodda webbplatser. Med Kaspersky Total Security kollar du också upp webbplatsens säkerhetscertifikat i en databas över stulna och falska säkerhetscertifikat, vilket är nästan omöjligt för ovana användare att göra på egen hand.

Sist men inte minst kan du med Kaspersky Total Security öppna webbplatsen i läget för säkra pengar. När detta läge är aktiverat skyddas alla överförda data (också kreditkortsuppgifterna) extra väl mot stöld.

Sätt stopp för tangentbordsloggare

Cyberbrottslingar skriver ofta tangentbordsloggningsprogram som körs väl dolda i bakgrunden på din dator utan att du märker något. Du kan ha installerat ett sådant program av misstag när du klickade på ett popup-fönster eller på en länk i ett skräppostmeddelande. Om du inte har någon internetsäkerhetslösning av hög kvalitet kan du i princip inte upptäcka de här programmen.

Tangentbordsloggningsprogram kan användas för att registrera varje tangenttryckning när du anger namn, lösenord och kreditkortsuppgifter i samband med ett köp på nätet. Kort sagt används de för att registrera allt du skriver med hjälp av tangentbordet.

Informationen skickas sedan till en fjärransluten dator/hackare som kan köpa saker åt sig själv med ditt kreditkort, eller sälja uppgifterna till andra cyberbrottslingar som använder dem för att handla varor till en tillfällig adress. På så sätt kan de stjäla dina pengar och eventuellt också din identitet.

Ett enkelt näthandelstips är att installera ett effektivt internetskydd. I premiumlösningar för internetsäkerhet ingår ofta en funktion som kallas “virtuellt tangentbord”. När du anger användarnamn eller lösenord visas en bild av ett tangentbord på skärmen. Då kan du slutföra inmatningsprocessen genom att klicka på det virtuella tangentbordet med en mus. På så sätt lurar du tangentbordsloggningsprogrammen, som är programmerade att logga tangenttryckningar via datorns tangentbord.

Sätt stopp för tangentbordsloggare

Hackare kan också använda din e-postadress och ditt lösenord till att logga in på olika shoppingsidor. Folk använder ofta ett och samma svaga lösenord för olika konton. Alltså kan cyberbrottslingarna komma åt stora mängder personuppgifter genom att hacka ett enda av en användares alla konton.

Ett annat viktigt säkerhetstips är att skapa unika, starka lösenord för alla dina onlinekonton, inklusive konton på för e-handelsplatser. Det är en god idé att följa de här enkla stegen:

  1. När du väljer lösenord, använd inte ett ord eller ortsnamn som är lätt att lista ut
  2. Använd en blandning av bokstäver (versaler och gemener), siffror och även skiljetecken
  3. Använd olika lösenord för alla webbplatser där du har ett konto
  4. Registrera varje lösenord i det krypterade valvet i din kompletta internetsäkerhetslösning
  5. Använd lösenordshanteraren i din kompletta internetsäkerhetslösning.

Att skapa och förvara flera lösenord kan vara för mycket för en del. Med Kaspersky Total Security Password Manager skapar du ett unikt slumpmässigt lösenord för varje internetkonto, skyddar det via kryptering och sparar det på datorn och i molnet. Det innebär att du inte längre behöver tänka ut och spara nya lösenord själv.

Näthandel behöver inte vara farligt

Vi har gett dig några tips på hur du handlar säkert på nätet, eftersom internet kan vara rena minfältet med cyberbrottslingar som försöker komma åt ditt lösenord och dina kreditkortsuppgifter – ja, till och med din identitet. Med en premiumlösning för komplett internetsäkerhet kan du hålla koll på vilka nätbutiker som är tillförlitliga, skapa ett unikt lösenord för varje webbplats, logga in med virtuella tangentbord för att undvika tangentbordsloggning och även hålla dina lösenord i tryggt förvar på alla dina datorer.

Nu kan du handla på nätet lika tryggt, prisvärt och bekvämt som när du går ner på stan. Mer tips och information om säker näthandel samt säkerhetshot hittar du i vårt internetsäkerhetscenter.

Andra artiklar och länkar med råd om shopping

Skydda dig med de här tipsen för säker onlineshopping

Om du inte har en bra säkerhetslösning kan det vara farligt att beställa på nätet. Här visar vi hur du ser om en webbplats är säker, och hur du undgår bedragarna.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg