Hoppa till huvudinnehållet

Lär dig mer om skadlig programvara och hur du skyddar alla dina enheter mot den

Det engelska ordet malware är en förkortning av "malicious software", alltså skadlig programvara. Ordet refererar till alla datorprogram som utvecklats för att skada en dators rättmätiga användare, eller för att göra något som datorns rättmätiga användare inte vill ska ske – och den rättmätiga användaren kan vara du.

Skadlig programvara kan anta en mängd olika skepnader. Datorvirus är troligen den mest kända sortens skadlig programvara. Virus kallas just virus på grund av att de kan spridas genom att göra kopior av sig själva. Maskar har liknande egenskaper. Många andra sorters skadlig programvara har namn som beskriver vad de ställer till med – till exempel överför "spionprogram" ("spyware" på engelska) användarens privata information, så som kreditkortsnummer.

En kriminell verksamhet

Nu har vi ställt oss frågan "Vad är skadlig programvara?" Nästa fråga blir: "Vem utvecklar skadlig programvara, och varför?" Den tid då huvuddelen av all skadlig programvara utvecklades på skämt av tonåringar är sedan länge förbi. I dag utvecklas skadlig programvara av och för yrkesbrottslingar.

De här brottslingarna använder sig av en uppsjö sofistikerade taktiker. I vissa fall – vilket teknikwebbplatsen Public CIO noterar – låser cyberbrottslingarna in data, så att den informationen inte går att komma åt. Sedan kräver brottslingarna en lösensumma om du som användare vill att de ska låsa upp dina egna data.

Det största hotet mot personer som använder datorn ofta utgör cyberbrottslingar som stjäler onlinebankuppgifter – exempelvis bankkonton, kreditkortskonton och lösenord. Kriminella hackare kan sedan använda den informationen för att ta ut pengar från ditt bankkonto eller handla med ditt kreditkort. Vissa brottslingar kan sälja dina kontouppgifter på svarta marknaden, vilket ger andra brottslingar tillgång till dina konton.

Skydda dig mot skadlig programvara

Låt oss nu ställa den största frågan av dem alla: "Hur ser jag till att min dator och mitt nätverk inte angrips av skadlig programvara?"

Svaret består av två delar: vaksamhet och skyddande verktyg. E-post är ett av de vanligaste sätten för brottslingar att sprida skadlig programvara. I många fall ser e-postmeddelandet ifråga ut att komma från en vän eller ett känt företag, till exempel en bank.

Var försiktig med e-post som innehåller underliga länkar eller där du uppmanas att ange dina lösenord – det gäller också e-post som verkar komma från dina vänner, men som innehåller länkar och meddelanden av typen "kolla in den här häftiga webbplatsen.
Vaksamhet är ditt första skyddslager i kampen mot skadlig programvara. Men det räcker inte att bara vara försiktig. Också seriösa företag som du känner till och litar på kan attackeras av cyberbrottslingar – så även om du går in på en äkta, seriös webbplats, kan du inte vara säker på att den inte blivit hackad så att skadlig programvara kan laddas ned till din dator eller mobila enhet. Hur försiktig du än är kommer du att vara i riskzonen – om du inte vidtar ytterligare åtgärder.

Vad är skydd mot skadlig programvara?

Skydd mot skadlig programvara ger dig det oumbärliga andra skyddslager som står mellan din dator/ditt nätverk och den skadliga programvaran. Ett robust programpaket för antivirusskydd är den viktigaste komponenten i det IT-försvar som varje datorsystem bör ha, vare sig det gäller persondatorer eller företagsmiljö.

En väldesignad antivirusprodukt erbjuder flera skyddsfunktioner. Den kontrollerar alla nyligen nedladdade program för att förvissa sig om att inget program är infekterat med skadlig programvara. Den skannar regelbundet datorn för att upptäcka och oskadliggöra all skadlig programvara som slunkit igenom. Den uppdateras regelbundet för att kunna upptäcka de allra senaste hoten.

Ett bra antivirusskydd kan till och med känna igen – och varna för – hot från hittills okänd skadlig programvara. Det gör antivirusskyddet genom att hålla utkik efter åtgärder som är karakteristiska för skadlig programvara, till exempel när skadlig programvara försöker dölja sin närvaro på användarens dator. Dessutom kan vissa antivirusprogram upptäcka och varna för oseriösa webbplatser – det gäller särskilt webbplatser som kan ha skapats för nätfiske (en metod som går ut på att lura användare att avslöja sina lösenord eller kontouppgifter).

Finally, malware protection needs to be usable. Effective antivirus software must be simple to download and install, so you don't need to be a Ph.D. in computer science in order to use it. Look for antivirus software solutions that have the characteristics outlined above — and follow through by installing it.

Vissa produkter för skydd mot skadlig programvara erbjuder också särskilda säkerhetsfunktioner för dina ekonomiska transaktioner och uppgifter. Sådana produkter kan skydda dina kontouppgifter samt kan tillhandahålla verktyg för lösenordshantering som gör det mycket lättare att tillämpa det här viktiga momentet i din säkerhetsrutin.

Ingen kan erbjuda dig ett heltäckande skydd, men med en kombination av medvetenhet från din sida och väldesignade skyddsverktyg ser du till att din dator är så säker som den kan bli.

Lär dig mer om skadlig programvara och hur du skyddar alla dina enheter mot den

Vad är skadlig programvara? Skadlig programvara har många skepnader – men oavsett skepnad försvarar du dig effektivast genom att vara vaksam och använda skyddande verktyg.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg