Hoppa till huvudinnehållet

Tips på Internetsäkerhet för föräldrar

En viktig fråga för dagens föräldrar är internetsäkerhet för barn: Hur skyddar man sina barn på nätet? Internet är som en förlängning av grannskapet där du bor, en väg ut i vida världen, och på vinst och förlust har dina barn fri tillgång till den vägen. De flesta barn har också tagit steget bort från familjens gemensamma dator: Allt fler unga använder nu surfplattor och smarta telefoner. Med denna ständiga uppkoppling är det lätt att känna sig ängslig som förälder. Som tur är finns det vissa åtgärder du kan vidta för att hjälpa dina barn att stoppa olika hot i det digitala landskapet.

Säkerhetstips 1: Undvik annonsprogram och skadlig programvara

Många kostnadsfria appar och olika sociala medier bygger på annonsprogram, vilket innebär att dina barn utsätts för annonsering i en utsträckning som inte alltid är okej. All denna annonsering i kombination med lättillgängliga köpfunktioner i apparna innebär att du bör övervaka vad dina barn gör på nätet. Du bör också klargöra vilka appar de får använda. Som förälder måste du förklara för barnen hur lätt det är att råka göra av med pengar genom de här så kallade "kostnadsfria" apparna.

Säkerhetstips 2: Skydda barnen mot sexförbrytare på nätet

Du har säkert sagt åt dina barn att inte prata med främmande människor. Samma råd gäller på nätet. Se till att dina barn inser att många på nätet använder en falsk identitet. Dina barn – och du – måste helt enkelt ha koll på exakt vem det är de har i andra änden. Du bör känna till vilka kontaktupplysningar, användarnamn, e-postadresser och sociala medier både dina barn och deras vänner använder. Föräldrakontroll är ett bra sätt att blockera vissa kontakter samt övervaka olika meddelanden på nätet.

Säkerhetstips 3: Rapportera mobbning

Vill du skydda dina barn på nätet måste du ta tag i den nätmobbning som blir allt vanligare. Enligt en rapport från DoSomething.org har nästan 43 procent av dagens ungdomar utsatts för nätmobbning, men endast var tionde offer berättar om trakasserierna för en vuxen. Som förälder behöver du prata med dina barn om nätmobbning. Förklara för dem att du inte kommer att straffa dem eller förbjuda dem att använda datorn om de berättar för dig att de utsatts för trakasserier på nätet. Förklara också för dina barn att de ska vara försiktiga med att öppna e-postmeddelanden, läsa inlägg från främmande människor eller lägga sig i ordkrig på nätet. Det gäller särskilt om dina barn har mobiler. Det är lätt hänt att de skickar iväg ett meddelande eller en bild utan att riktigt tänka igenom vilka följderna kan bli.

Säkerhetstips 4: Läs in dig på sociala nätverk

Nuförtiden använder också de minsta barnen sociala medier, inte sällan lockade dit av vänner som använder de här tjänsterna. Som barn vill man inte vara utanför, men som förälder har du ett ansvar att avgöra vilka sociala tjänster som passar just dina barn utifrån hur gamla de är. Till exempel filtrerar man inte bort barnförbjudet innehåll på vissa webbplatser, vilket innebär att också de barn som går in på webbplatsen kan utsättas för sådant material. Du bör också hålla reda på hur mycket information dina barn avslöjar i sina profiler. Förklara för dina barn vilken information de inte får förmedla i öppna inlägg. Till och med en så oskyldig detalj som namnet på familjens husdjur kan bli en säkerhetsrisk. Kanske använder dina barn det namnet som svar på den fråga som ofta krävs för att återställa ett lösenord.

Säkerhetstips 5: Så motverkar du identitetsstölder

Numera är det i princip standard att skolor och andra organisationer för barn samlar in och lagrar information om de berörda barnen. Visst kan det finnas fullt giltiga skäl att samla in sådan digital information, men som förälder har du alltid rätt att ifrågasätta hur mycket en given organisation behöver veta om dina barn, och hur den informationen ska lagras. Direkt när dina barn börjar använda nätet bör du lära dem att avslöja sina användarnamn och lösenord endast för dig som förälder. Förklara också för dem att de inte ska avslöja några som helst personupplysningar på nätet, varken födelsedatum, stad, skola eller liknande.

Hur kan du som förälder skydda dina barn?

Om dina barn ska börja använda nätet måste du lära dem hur de skyddar sig i den miljön. Lär dem först grundläggande internetsäkerhet för barn: skydda alla inloggningsuppgifter, kommunicera endast med släkt och betrodda vänner samt granska alla löften om "kostnadsfria" tjänster och program. Lägg sedan till fler råd utifrån hur gamla dina barn är. Använd program med funktioner för nätövervakning och föräldrakontroll. Ha en öppen dialog med dina barn om vad som sker på nätet.

Andra artiklar och länkar om internetsäkerhet

Tips på Internetsäkerhet för föräldrar

En viktig fråga för dagens föräldrar är internetsäkerhet för barn: Hur skyddar man sina barn på nätet? Internet är som en förlängning av grannskapet där du bor, en väg ut i vida världen, och på vinst och förlust har dina barn fri tillgång till den vägen. De flesta barn har också tagit steget bort från familjens gemensamma dator: Allt fler unga använder nu surfplattor och smarta telefoner. Med denna ständiga uppkoppling är det lätt att känna sig ängslig som förälder. Som tur är finns det vissa åtgärder du kan vidta för att hjälpa dina barn att stoppa olika hot i det digitala landskapet...
Kaspersky logo

Utvalda inlägg