Hoppa till huvudinnehållet

Hur du sänker ping och optimerar prestanda för onlinespel

Hur du sänker ping och optimerar prestanda för onlinespel

Alla gamers vill ha bästa möjliga gamingupplevelse, och ingen vill ha ett laggande spel. I den här översikten utforskar vi hur man förbättrar spelens prestanda genom att sänka ping och öka FPS.

Vad är ping?

Vad betyder ping? I onlinespel betyder ping den tid det tar data att färdas från din dator till en server (eller en annan spelares dator) och sedan tillbaka till din dator. Detta värde kallas fördröjning eller latens – eller i datavärlden ibland lagg – mellan datorn och dess server. Ping mäts i millisekunder (ms).

Ping hjälper spelare att förstå hur snabbt deras dator kommunicerar med spelservern eller en annan onlinespelare. Ett ping-test kan hjälpa en spelare att ta reda på om de kommer att ha problem med gensvaret medan de spelar. Termerna ’låg ping’ och ’hög ping’ används ibland om ping-hastigheten. I allmänhet är det bäst att ha låg ping, speciellt för spel där tid och position är viktiga. Spelare med hög ping kan uppleva fördröjning som påverkar spelets resultat. Många onlinespel visar din ping-tid, och även ping för andra spelare eller servrar.

Termen ping refererar till det ljud som ubåtar skickar när de använder aktiv sonar för att mäta avståndet till andra fartyg till sjöss.

Vad är en bra ping-hastighet?

Eftersom ping är direkt relaterat till prestanda för onlinespel är det bra att förstå vad som är en bra ping-hastighet för spelande.

I allmänhet är ett acceptabelt ping-värde 40 ms till 60 ms eller lägre. En tid på över 100 ms ger en märkbar fördröjning, och om tiden går över 170 ms kommer vissa spel att avvisa anslutningen helt och hållet. Mindre än 20 ms är idealiskt för gaming, med tydlig bild, snabb action och inget laggande under spelandet. Kom ihåg att varje ytterligare 50 ms är en tydlig nackdel.

Men kraven på ping är olika i olika typer av spel, så det beror också på vilket spel du spelar. Exempel:

 • Förstapersonsskjutare (FPS) och racerspel: eftersom tiden betyder allt, behöver du ha en ping på mindre än 50 ms för att kunna tävla mot andra spelare.
 • Massiva onlinespel (MMO, massively multiplayer online): för MMO-spel kan ping vara högre utan att spelet blir ospelbart. Vissa spel går att spela upp till 250 ms eller högre. Men för spelare som möter varandra i realtid (player versus player, PvP) ska man sikta på en ping lägre än 150 ms.
 • Strategispel i realtid (RTS): även om strategispel i realtid går att spela precis under 200 ms anses under 150 ms vara idealiskt.

Hur du testar ping

Om du undrar vad du har för ping finns det två sätt att testa det:

Ping-test i spelet:

De flesta onlinespel låter dig kontrollera ping direkt i spelet. Gå till spelinställningarna och leta efter ett kommando som heter något i stil med ’display performance stats’ (visa prestandastatistik) eller ’display network options’ (visa nätverksalternativ). Formuleringen är olika i olika spel. Ett ping-test i spelet ger dig det bästa måttet på nätverksprestanda för just det spel du spelar och den server du är ansluten till.

Ping-test över internet:

Du kan också kontrollera ping på internet med någon av de många webbplatserna för ping-test. Dessa webbplatser letar upp servrar nära dig och visar den genomsnittliga ping du kan förvänta dig när du spelar onlinespel.

Varför är min ping så hög?

Det kan finnas olika anledningar till att din ping är hög. Exempel är:

 • Vilken router du använder, hur modern den är, var den är placerad och om den fasta programvaran är uppdaterad.
 • Vilken typ av dator du använder, om den är optimerad för spel, om den är uppdaterad eller om den behöver rensas.
 • Cacheminne på ditt modem eller din router.
 • Om program körs i bakgrunden på din enhet.
 • Om automatiska uppdateringar pågår medan du spelar.
 • Hur många enheter som är anslutna till din router och används aktivt.
 • Spelets inställningar och hur de har optimerats.

banner

Hur man minskar ping

Om du vill veta hur du ska minska ping-tiden och förbättra spelupplevelsen finns det några saker du kan göra:

 • Stäng program och processer som körs i bakgrunden. Vissa av programmen kan ta upp minne eller starta processer som behöver komma åt internet, vilket gör att spelandet går långsammare.
 • Stäng av uppdateringar. Schemalägg uppdateringar till tider då du inte använder datorn. Uppdateringar som görs medan du spelar ett spel kan konkurrera om bandbredd eller försöka ladda ned filer vid olämpliga tillfällen.
 • Kontrollera om någon annan i ditt hushåll använder bandbreddskrävande tjänster, till exempel om de laddar ned stora filer. Ju fler enheter som är anslutna och aktivt använder internetanslutningen, desto högre ping får du.
 • Kontrollera sladdarna mellan routern och väggdosan. Se till att de sitter i ordentligt. Kabelanslutningar kan lossna med tiden och behöva sättas i ordentligt igen.
 • Se efter om det går att flytta enheten närmare routern eller om du kan ansluta datorn eller spelkonsolen direkt till routern med en Ethernet-sladd. Trådlösa anslutningar utsätts för paketförluster från kryptering och från att hantera flera enheter samtidigt. Du kan få starkare signal och snabbare uppkoppling genom att använda en Ethernet-sladd.
 • Rensa routerns cacheminne. Om cacheminnet för internet är fullt kan detta göra dina enheter långsammare. Gör en hård återställning av routern (stäng av den och sätt på den igen) för att rensa cacheminnet och börja om från början.
 • Placera routern i ett öppet utrymme. Väggar och möbler kan störa trådlösa internetanslutningar. Se efter så att routern står i ett fritt, öppet utrymme och att den är korrekt inställd.
 • Uppdatera routerns fasta programvara. Enheter kan bli långsammare om de behöver uppdatera programvara eller säkerhet, även routrar, så se till att den inbyggda programvaran är uppdaterad. 
 • Stäng av routern och sätt på den igen. Dra ur routerns strömsladd och vänta en minut innan du sätter i den igen. Om din installation har en router med separat modem ska du stänga av båda, inte bara routern.
 • Fundera på om det är dags att köpa en ny router. Om du använder den standardrouter som din internetleverantör har tillhandahållit kanske du inte får ut mesta möjliga av din anslutning. Om du uppgraderar till en bättre router kan det hända att du får snabbare anslutning och även bättre Wi-Fi-täckning. Du kan läsa vår guide till att lägga upp ett hemmanätverk här.
 • Fundera på att byta till ett internetabonnemang med högre bandbredd. Kontakta din internetleverantör om du har följt stegen ovan och fortfarande är missnöjd med din ping. Internetleverantören kan ofta identifiera och lösa eventuella problem med fjärrstyrning, vilket kan öka hastigheten. Om det inte är något fel på din uppkoppling kanske du ska byta till en annan leverantör. Ett internetabonnemang med högre bandbredd kanske är det bästa du kan göra för att få bättre spelprestanda.

Oavsett vilket spel du spelar kommer dessa justeringar att minska din ping och hjälpa dig att få spelen att köras snabbare.

Vad är ping?

Vad är FPS?

Förutom ping finns det en annan viktig aspekt av onlinespel: FPS. I spelsammanhang kan FPS stå för förstapersonsskjutare. Men det står också för ’Frames Per Second’, bildrutor per sekund, vilket anger hur många bilder ditt grafikkort kan rendera varje sekund, eller hur många bildrutor din skärm visar varje sekund. Ju högre FPS du har, desto jämnare och stabilare känns spelet. En låg FPS kan få det att kännas som om spelet hackar, vilket gör det svårare och inte lika roligt att spela.

Så vilken FPS är idealisk för spel?

30 FPS: anses vara minimum för att det ska gå att spela ett spel, och är den vanligaste bildhastigheten i konsolspel och på enklare datormodeller. Men de flesta spelare märker inte av att bilden hackar förrän FPS sjunker till 20 FPS eller lägre.

60 FPS: anses vara den idealiska bildhastigheten. En gamingdator bör kunna klara 60 FPS för de flesta spel, även om vissa kan kräva andra inställningar. 60 FPS är också den bildhastighet som används av vanliga datorskärmar, och TV-sändningar visas i Europa med 50 FPS och i USA med 60 FPS.

120 FPS: används bara på avancerade gamingdatorer anslutna till skärmar med 144 Hz uppdateringsfrekvens. På grund av maskinvarukraven och kostnaden används detta mest av gamingentusiaster.

240 FPS: den högsta bildhastigheten du kan uppnå på kommersiella skärmar. Detta kan bara visas på skärmar med 240 Hz uppdateringsfrekvens, och den höga kostnaden betyder att 240 FPS används av ett litet fåtal gamingentusiaster.

Många spel visar bildhastigheten som ett överlägg vid spelande. Du aktiverar detta genom att gå till videoinställningarna i spelets inställningar. 

Det går inte att ha en helt stabil bildfrekvens, eftersom den kommer att variera oavsett hur kraftfull dator du har och hur väl optimerat spelet är. Men variationerna märks mindre ju högre bildfrekvens du använder.

Vanliga orsaker till låg FPS är bland annat:

 • Föråldrade drivrutiner
 • Gamla eller långsamma grafikkort
 • Andra program som körs på datorn
 • Spelinställningar som ställts in för högt
 • Spelet använder högre upplösning än nödvändigt

Hur man ökar FPS

Om du vill öka FPS på din dator finns det några saker du kan göra:

Aktivera spelläge i Windows 10:

 • Klicka på Start och klicka sedan på Inställningar.
 • I sökfönstret för inställningarna skriver du ’spelläge’.
 • Om det inte redan aktiverats, aktiverar du spelläget genom att dra knappen åt höger. Du kan behöva starta om datorn för att ändringarna ska träda i kraft.

Se till att du har den senaste skärmdrivrutinen installerad:

Om du ser till att datorn har alla aktuella systemuppdateringar och uppdaterade enhetsdrivrutiner är detta till hjälp för att optimera datorn för spelande.

Så här kontrollerar du om det finns uppdateringar för Windows: 

 • Klicka på Start och välj Inställningar
 • Skriv ’Uppdateringar’ och välj ’Sök efter uppdateringar’ i sökresultaten
 • Använd fönstret Windows Update för att se till att de senaste uppdateringarna har installerats 

Uppdatera grafikkortets drivrutiner: 

 • Detta ska göras automatiskt när du letar efter uppdateringar till Windows, men det kan också finnas nyare uppdateringar för grafikkortet som väntar på att installeras
 • Om du använder Nvidia GeForce Experience startar du programmet och klickar på ’Drivrutiner’ längst upp i fönstret
 • Klicka på ’Sök efter uppdateringar’ och se om det finns nya uppdateringar att installera

Optimera spelinställningarna:

 • Alla spel är olika, men om du har för låg bildhastighet kan du kontrollera spelets inställningar och minska bildkvaliteten
 • Det kan finnas en enkel omkopplare för att ändra bildkvaliteten från ’hög’ till ’medium’, men du kan också behöva ändra enskilda inställningar för visningsavstånd, skuggning, textureffekter och så vidare

Minska skärmupplösningen:

 • Du kan också försöka minska skärmupplösningen, vilket ofta är en annan inställning än bildkvaliteten
 • Gå till din dator och välj ’System’. Välj sedan ’Avancerade skärminställningar’ och välj en lägre upplösning på menyn Upplösning

Uppdatera grafikkortet:

 • Det kanske inte går att uppgradera ditt grafikkort om du spelar på en bärbar dator (även om det finns undantag)
 • Men om du har en skrivbordsdator kan det gå att byta grafikkort mot ett som har betydligt högre bildhastighet och optimerar sin spelupplevelse

Genom att vidta åtgärder för att sänka din ping och öka din FPS kan du få en jämn och behaglig spelupplevelse.

Rekommenderade produkter

Kaspersky kan skydda dig från alla de stora onlinehoten, inklusive skadlig kod, spionprogram och trojaner. Alla alternativen innehåller en svit verktyg som passar alla gamingbehov. Ta reda på hur Kaspersky kan hjälpa dig att hålla dig överst på resultatlistan och steget före alla cyberbrottslingar:

Kaspersky Security Cloud

Kaspersky Total Security

Kaspersky VPN Secure Connection

Relaterade artiklar:

Hur du sänker ping och optimerar prestanda för onlinespel

Om du vet hur man sänker ping och ökar FPS kan spelen köras snabbare. Lär dig hur du gör din dator snabbare för gaming och hur du förbättrar spelens prestanda.
Kaspersky logo