Hoppa till huvudinnehållet

Så får du bäst skydd för datorn med ett antispionprogram

Om du vill hålla datorn fri från skadlig programvara bör du använda en bra antiviruslösning som innehåller antispionprogram. Det är den bästa säkerhetsrutinen om du vill bevara din integritet. Spionprogram är en vanlig typ av skadlig programvara som används för att samla information om dig och dina datorvanor – vanligen utan din vetskap.

Vad är spionprogram?

Det finns flera sorters spionprogram som du kan stöta på:

  • Spionprogram för hemmabruk används ofta legitimt för att övervaka datoranvändningen på arbetsplatsen eller av föräldrar som vill ha uppsikt över barnens mobilvanor. Appar som används för att spåra din smarta telefon när du tappat bort den eller fått den stulen är ett annat exempel på spionprogram för hemmabruk med ett legitimt användningsområde.
  • Spionprogram för övervakning används för att samla in personlig information om dig via din dator och skickas sedan till tredje part. Det kan röra sig om behörighetsuppgifter, t.ex. dina lösenord eller kreditkortsupplysningar.
  • Annonsprogram, eller kommersiella spionprogram, används för att samla information om dig i syfte att skicka riktad reklam till dig. Annonsprogram kan även användas för att exponera dig för reklam i form av popup-fönster eller reklam i appar på din mobil.
  • Tangentbordsloggande spionprogram används för att registrera dina tangenttryckningar på datorn och sedan skicka dem till tredje part. Den sortens program är särskilt farliga, eftersom de kan användas för att kapa dina inloggningsuppgifter, dina kontouppgifter och annan känslig information.

Varifrån kommer spionprogrammen?

Många datoranvändare råkar ut för datorbaserade eller mobila spionprogram för första gången när de hämtar spel eller appar som innehåller annonsprogram. Särskilt kostnadsfria appar innehåller ofta annonsprogram, men inte heller avgiftsbelagda appar går fria. Mest oroande är att du sällan får ge ditt uttryckliga samtycke till att information samlas in om dig via annonsprogrammen, samt att du saknar kontroll över vilken information som samlas in.

Att hämta och installera programvara innebär också ökad risk för att spionprogram följer med. Ibland är spionprogrammen en del av installationspaketet, och om du då bara godkänner installationen som den är, utan att kontrollera exakt vad det är du installerar, kan du smitta datorn med spionprogram. Om du klickar på popup-reklam kan även det inleda en hämtning av spionprogramvara.

Via spionprogrammen kan du utsättas för besvärande mängder reklam, dina sökresultat kan manipuleras i syfte att öka andelen reklam och du kan överhopas med popup-reklam.

Ta bort spionprogram

Med en stark antispionprogramlösning kan du lättare ta bort spionprogram och se till att alla spionprogram har tagits bort helt. När du kör antispionprogramvaran bör du hålla uppsikt över systemets prestanda och vad som sker. Kontrollera alla processer, håll uppsikt över vilka applikationer och tjänster du kör och kontrollera att du har angett rätt inställningar för brandväggen.

Om du söker igenom en mobil enhet bör du övervaka dataanvändningen för att se till att den motsvarar både dina förväntningar och faktisk användning bakåt i tiden. Alla avvikelser från den förväntade användningen kan vara tecken på spionprogram. Batteritiden är också en god indikator, eftersom kortare batteritid kan tyda på att oväntade processer körs.

Bra tips för att undvika spionprogram

  • Installera en antispionprogramslösning som körs i bakgrunden, men kör den också vid behov om du misstänker att datorn har smittats av ett spionprogram.
  • Läs på innan du installerar program, appar, verktygsfält eller tilläggskomponenter. Gå igenom konsumentomdömen eller branschutvärderingar för att se om någon har klagat på att de fått oönskade annonsprogram eller spionprogram när de hämtat den produkt du är intresserad av.
  • Hämta programvara från betrodda webbplatser. Det här är ingen vattentät lösning, men ändå långt säkrare än att hämta filer från webbplatser du aldrig hört talas om.
  • Blockera popup-fönster och klicka aldrig någon annanstans än på krysset när du vill stänga ett popup-fönster. Det kan få konsekvenser om du klickar någon annanstans i popup-fönstret.
  • Håll din webbläsare uppdaterad så att du alltid har de senaste säkerhetsuppdateringarna. I din webbläsare finns även säkerhetsinställningar som du kan justera för att höja säkerheten.
  • När du har installerat ett nytt program eller liknande, bör du titta igenom dina inställningar, webbläsarprestanda och processer. Kontrollera alltid om programvaran körs på förväntat sätt. Håll utkik efter programvarubeständighet, vilket vanligen vittnar om eventuella spionprogram. Om programmet är beständigt när du har stängt det bör du köra ditt antispionprogram för att söka igenom enheten och få bekräftat att inget spionprogram tagit sig in.

Andra artiklar och länkar relaterade till antispionprogram

Så får du bäst skydd för datorn med ett antispionprogram

Om du vill hålla datorn fri från skadlig programvara bör du använda en bra antiviruslösning som innehåller antispionprogram. Det är den bästa säkerhetsrutinen om du...
Kaspersky logo

Utvalda inlägg