Hoppa till huvudinnehållet

Vad är NFT:er och hur fungerar dem?

Även om tekniken har funnits ett tag tog NFT:er fart 2020 och har växt i popularitet sedan dess, särskilt i den digitala konstvärlden. NFT:er har skapat stor spänning men har samtidigt kritiserats för att vara flyktiga och mycket spekulativa och sårbara för bedrägerier. I den här artikeln tittar vi på vad du behöver veta om NFT:er

NFT:ers betydelse och definition

NFT betyder icke-fungibelt objekt ("non-fungible token"). Icke-fungibelt betyder att något är unikt och kan inte ersättas. Däremot är fysiska pengar och kryptovalutor utbytbara, vilket innebär att de kan handlas eller bytas mot varandra. Varje NFT innehåller en digital signatur som gör dem unika. NFT:er är digitala tillgångar och kan vara bilder, videor, ljudfiler eller andra digitala format. NFT-exempel inkluderar konst, serietidningar, samlarobjekt från sport, samlarkort, spel och mer. 

Hur fungerar NFT?

Icke-fungibla tokens eller NTF:er är kryptografiska tillgångar som sitter på en blockchain - det vill säga en distribuerad offentlig bok som registrerar transaktioner. Varje NFT innehåller unika identifieringskoder som skiljer dem från varandra. Den här datan gör det enkelt att överföra tokens mellan ägare och verifiera ägarskap.

NFT:er är värda det som marknaden anger, dvs. tillgång och efterfrågan - och de kan köpas och säljas på samma sätt som fysiska tillgångar kan. NFT:er är digitala representationer av tillgångar och kan även representera objekt i verkliga livet som konst och fastighet. Att tokenisera verkliga materiella tillgångar på detta sätt anses av vissa användare göra köp, försäljning och handel med dem mer effektivt, samt potentiellt minska sannolikheten för bedrägeri.

Hur köper man NFT:er?

NFT-marknaden anses vara av hög risk och dess flyktiga toppar och dalar kan ge även erfarna investerare kalla fötter. Om du överväger att köpa NFT:er, är det viktigt att förstå hela processen. Vi tar en på stegen som ska tas.

Skapa ett konto på en kryptohandel

Första steget är att skapa ett konto på en kryptohandelsplattform. På en sådan plattform kan du köpa och sälja olika typer av kryptovalutor. För att köpa NFT:er behöver du skapa ett konto på den plattform du valt. Olika plattformar erbjuder olika tjänster, så det är värt att läsa på om dem för att förstå vad som passar dig bäst när det kommer till funktioner, avgifter och kundtjänst.

Skapa en kryptoplånbok

En kryptoplånbok lagrar nycklar som beviljar åtkomst till dina digitala tillgångar. Användare får en unik fras - även kallad en återställningsfras - för att komma åt sin plånbok. Det är viktigt att hålla din fris säker, utan den kan du förlora åtkomst till din plånbok.

Plånböcker kan antingen finnas på en kryptoplattform eller fungera fristående. Om de fungerar fristående behåller du ansvaret för din plånbok och privata nycklar. Om din digitala plånbok är värd för en börs, fungerar börsen som en mellanhand för kryptoöverföring. Företaget har dina privata nycklar och ansvarar för att dina tillgångar är säkra.

Alternativt, om du vill köpa och sälja NFT:er utan en tredje parts inblandning, behöver du en plånbok kopplad direkt till blockkedjan. Detta gör att valuta kan överföras direkt mellan personer som använder den offentliga nyckeln. De två typerna av plånböcker kallas för "heta" eller "kalla":

Heta plånböcker är:

 • Programvara, webbaserade plånböcker
 • Tillgänglig som dator- eller mobilapp, tillägg i webbläsaren eller både och
 • Mer sårbar för cyberattacker än kalla plånböcker

Kalla plånböcker är:

 • Hårdvara, fysiska enheter som inte är anslutna till internet
 • Anses vara säkrare
 • Men med större risk för förlust och har inga säkerhetskopior tillgänglig om du tappar din seed-fras

Vilken kryptoplånbok du än väljer bör den helst vara kompatibel med Ethereum blockchain, eftersom det är nätverket där de flesta NFT:er säljs, och Ether (ETH, Etherium), som är kryptovalutan som är inbyggd i Ethereum blockchain.

Överför Ethereum till en kryptoplånbok

När du har valt en NFT-börs och köpt ETH måste du överföra den till en plånbok. Denna process kommer att variera beroende på vilken börs du köper ETH genom, plånboken du använder och på vilken marknadsplats du planerar att handla NFT:er.

Köp NFT:er

När din plånbok är ansluten och påfylld kan du börja köpa NFT:er. När du köper en NFT blir du ägare och NFT:n tillhör nu dig. NFT-innehavaren har dock inte andra rättigheter till verket - såsom rätten att anpassa eller reproducera det - såvida det inte är en del av det direkta avtalet mellan köparen och skaparen. Olika marknadsplatser kan ha olika begränsningar på NFT:n du har köpt.

Vad är en NFT-marknadsplats?

NFT-landskapet utvecklas, men vanligtvis faller de flesta NFT-marknadsplatser i en av dessa tre kategorier:

 • Öppen marknadsplats - Alla kan sälja, köpa eller mynta NFT:er. Mynta hänvisar till processen att unikt publicera din token på blockchain för att göra den köpbar. Öppna marknadsplatser myntar generellt NFT:er åt dig, skapare kan dock mynta deras egna NFT:er.
 • Stängd marknadsplats - Artister måste ansöka för att gå med och marknadsplatser hanterar generellt din myntning. Försäljning och handel av NFT:er är mer begränsad.
 • Proprietär marknadsplats - En marknadsplats som säljer NFT:er varumärkesskyddade eller upphovsrättsskyddade av företaget som driver den.

Vissa NFT-handlare skapar konton på och prenumererar på en mängd olika marknadsplatser så att de kan ta emot meddelanden om nya NFT-sänkningar. Information om nya NFT:er delas också på plattformar som Discord och Twitter, såväl som mer specialiserade investeringsplattformar som Rarity Sniper och Rarity Tools. När mycket efterlängtade NFT:er släpps tenderar investerare att agera snabbt.

De flesta marknadsplatserna erbjuder guider som hjälper användare förstå dem. När du har skapat ett konto på en marknadsplats, bör du ansluta din plånbok till marknadsplatsen. Vissa marknadsplatser låter dig skapa en ny plånbok från hemsidan, eller så använder de sin egna plånbok. Användning av en marknadsplats egen plånbok kan ge rabatter eller en minskning av de extra avgifterna som uppstår när du använder externa plånböcker.

NFT-konst på en mobiltelefon

Exempel på NFT-marknadsplatser

Det finns dussintals NFT-marknadsplatser. Exempel på detta är:

OpenSea

En av de största NFT-marknadsplatserna, OpenSea, erbjuder NFT:er i olika områden som konst, musik, mode, sport, spel och samlarobjekt. Webbplatsen erbjuder även flera olika utbildningsresurser för användare.

NBA Top Shot

En NFT-marknadsplats där sportfan kan handla videoklipp från basketmatcher. NBA Top Shot har väldigt många följare och dess tävlingar och utmaningar skapar en social del av upplevelsen.

Nifty Gateway

Nifty Gateway erbjuder samlingar från välkända multi- och blandad media, video, konst och animationsartister. Webbplatsen riktar sig till köpare vars mål är att samla eller byta konst med långsiktigt värde.

Rarible

En Etherium-baserad plattform som underlättar skapandet, försäljning och köpandet av äganderättigheter till digitala arbeten via NFT:er.

NFT-bedrägeri

NFT-bedrägeri är inte ovanligt, vissa av de vanligaste man bör känna till inkluderar:

 • Nätfiske - Bedrägliga länkar och popup-fönster som marknadsför nya NFT-projekt och släpp på sociala medier.
 • Catfishing - Falska marknadsplatser, sociala media konton och folk som låtsas var en kändis som gör reklam för NFT-släpp och -samlingar.
 • Fejk-NFT:er - Bedragare som säljer andras arbete som sitt egna arbete.
 • Pump-and-dump - Bedragare bygger hype kring en NFT så att den säljs till ett högt pris - men tar sedan snabbt ut pengar och lämnar investerare med värdelösa tillgångar.
 • Gratis myntningsbedrägerier - Bedragare använder högtryckstaktik för att locka användare att delta i en vilseledande myntning. Men istället för att få en ny myntning, undertecknar offret istället oavsiktligt rätten att kontrollera sin plånbok.

Så här undviker du att bli offer för NFT-bedrägeri:

 • Tänk på viktiga cybersäkerhetsrutiner, t.ex. starka lösenord och tvåstegsverifiering.
 • Även om det är bekvämt att lagra ditt krypto på börser, är det säkrare att förvara det i en kall plånbok - det vill säga en hårdvaruenhet där nycklar och tillgångar lagras offline.
 • Innan du investerar betydande summor i NFT:er, utför en första transaktion med en liten summa pengar först för att se till att allt fungerar som det ska.
 • Ignorera skräppost, som privata meddelanden eller udda NFT:er som främlingar skickar till din plånbok, som kan ha skadliga kontrakt kopplade.
 • Innan du köper NFT:er bör du undersöka hur du håller både din information och kryptovaluta säker. Läs online guider, omdömen och rekommendationer för att förstå marknaden och riskerna som finns.

Du kan läsa vår fullständiga artikel om NFT-bedrägeri och hur du undviker dem här.

Vanliga frågor om NFT:er

Vad står NFT för?

NFT betyder icke-fungibelt objekt ("non-fungible token"). Icke-fungibelt är ett ekonomiskt begrepp som anger att något inte är utbytbart med andra objekt eftersom de har unika egenskaper.

Vad är ett exempel på en NFT?

NFT:er började i den digitala konstvärlden, men du kan nu köpa många olika typer av NFT:er, inklusive musik, sporthöjdpunkter, spel, mode, spelkort, evenemangsbiljetter, memes, domännamn och mer. Det är känt att Twitters grundare och VD Jack Dorseys första tweet såldes som en NFT 2021 - även om efterföljande mediarapporter antydde att detta inte visade sig vara en bra investering för personen som köpte den.

Är NFT:er kryptovaluta?

NFT:er och kryptovalutor delas några liknelser men har även viktiga skillnader. Huvudsakliga skillnaden är att kryptovalutor är utbytbara och NFT:er är inte utbytbara (alltså icke-fungibla). Vad detta betyder är att t.ex. en Bitcoin är värd en annan Bitcoin, men en NFT är inte värd en annan NFT. Varje NFT är unik och dess värde fastställs av marknaden.

Vad används NFT:er till?

NFT:er används till att representera ägande av unika objekt. NFT:er tillåter deras skapare att tokenisera saker som konst, samlarföremål eller till och med fastigheter. De säkras av Ethereum blockchain och kan bara ha en officiell ägare åt gången. Ingen kan ändra på tidigare ägandet eller kopiera/klistra in en ny NFT.

Vad är NFT-digitalkonst och hur fungerar NFT-konst?

NFT-konst är digitala tillgångar som är samlarbara, unika och kan inte överföras. När NFT-konst skapas, blir den tokeniserad eller myntas på kryptovalutatjänsten blockchain. Blockchain är ett digitalt transaktionssystem som spelar in information på ett sätt som är svårt att hacka eller lura. Detta gör det användbart för att spåra upphovsrättsägande och upprätthålla register över skapande - därför har det blivit populärt i den digitala konstvärlden.

Rekommenderade produkter:

Läs mer:

Vad är NFT:er och hur fungerar dem?

Non-Fungible Tokens har tagit den digitala konstvärlden med storm. Läs mer om hur NFT:er fungerar, hur du köper dem, digital NFT-konst och NFT-byten.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg