Hoppa till huvudinnehållet

Mac vs Säkerhet för PC-datorer

Förr trodde man allmänt att Mac-datorer var säkrare än Windows PC-datorer, och att Mac-användare löpte mindre risk att drabbas av negativa effekter av skadlig programvara och cyberattacker. Men händelser under de senaste åren har fått många användare att undra hur säkra Mac-datorer verkligen är.

Hur är säkerheten för Mac jämfört med Microsoft?

I viss mån beror säkerhetsnivån på vilken version av operativsystemet för Mac eller Windows du kör. För att få en meningsfull jämförelse är det bäst att jämföra de allra senaste versionerna av operativsystemen, med alla patchar.

Just nu stämmer det att det finns färre skadliga program som inriktar sig på Mac jämfört med Windows. Det betyder dock inte att Mac-datorer är helt säkra. Uppskattningar visar att 700 000 Mac OS X-användare drabbades av Flashback-trojanen. Användare som hade trott att de inte behövde antivirusprogram – eftersom de använde Mac – upptäckte att deras falska känsla av säkerhet inte gav något skydd mot attacken.

Hur snabbt ingriper tillverkarna för att hjälpa användarna?

Vid bedömning av säkerhetsnivån och omfattningen av skador och olägenheter på grund av en smitta handlar det inte bara om hur mycket skadlig programvara som inriktar sig på varje plattform. Hur snabbt tillverkarna svarar på problemen kan spela stor roll för användarnas helhetsupplevelse.

Apples patch för de sårbarheter som Flashback utnyttjade var inte klar för distribution till Mac-användare förrän efter nästan 50 dagar – och då var den bara tillgänglig för användare som körde OS X Snow Leopard och OS X Lion. Detta gjorde att många hävdade att när en sårbarhet utnyttjas av skadlig programvara, och det tar lång tid innan en patch släpps, kan det få en mycket negativ effekt på den upplevda effektivitets- och säkerhetsnivån.

Precis som PC-datorer behöver Mac programvara för internetsäkerhet

Trots att det finns färre skadliga program som riktar sig mot Mac accepterar många Mac-användare nu att de behöver vara mycket bättre förberedda än tidigare. Precis som PC-användare har gjort i många år vidtar Mac-användare nu åtgärder för att höja säkerheten på sina datorer och installerar produkter mot skadlig programvara.

Andra artiklar och länkar som relaterade till datorsäkerhet

Mac vs Säkerhet för PC-datorer

Är Mac-datorer säkrare än PC-datorer? Ta reda på sanningen om säkerhetshot på båda systemen och hur du bäst skyddar dig och datorn mot attacker.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg

Subcategory Mac
Tidigare antogs det ofta att Mac-datorer var...
LÄS MER 
Subcategory Mac
När skapare av skadlig programvara använder...
LÄS MER 
Subcategory Mac
Förr trodde man allmänt att Mac-datorer var...
LÄS MER