Hoppa till huvudinnehållet

Vad är skillnaden mellan kostnadsfri antivirusprogramvara och betald antivirusprogramvara?

Är du osäker på skillnaden mellan kostnadsfritt antivirusskydd för Windows och betald antivirusprogramvara?

I den här artikeln förklaras hur kostnadsfria och betalda antiviruslösningar skiljer sig åt, så att du kan avgöra vilket som är bäst för dig.

Läs vidare om:

  • Viktiga skillnader mellan kostnadsfri och betald antivirusprogramvara.
  • Hur du väljer den bästa kostnadsfria antivirusprogramvaran.
  • Lämpliga kostnadsfria antiviruslösningar för PC och Mac.
  • Fördelar med att betala för antivirusprogramvara.
  • Risker med att använda kostnadsfri antivirusprogramvara.

Kostnadsfri antivirusprogramvara jämfört med betald antivirusprogramvara

Kostnadsfri antivirusprogramvara, till exempel Kaspersky Free Anti-virus for Windows, ger grundläggande skydd för datorn. Det skyddar datorn mot vanliga virus, blockerar farliga filer och appar och varnar dig för misstänkta webbplatser. På så sätt skyddar det datorn.

Den specifika teknik som används i konstadsfri antivirusprogramvara kan variera mycket. I vår används prisbelönt säkerhetsteknik som automatiskt tar emot realtidsdata om nya hot. Det skyddar datorn mot en mängd olika hot online.

Woman browsing on a white laptop

Betallösningar för antivirusskydd ger däremot ett mer omfattande skydd för datorn.

De specifika fördelarna med olika lösningar varierar, men en betald antiviruslösning ska förhindra skadliga attacker. Tänk på betald antivirusprogramvara som att den har en proaktiv, snarare än en enbart reaktiv, metod för att skydda datorn.

Betald antivirusprogramvara ska även kontrollera hur farliga appar och skadlig programvara fungerar och förhindra infektion innan den uppstår.

Vilken är den bästa kostnadsfria antivirusprogramvaran?

När du ska fatta beslut om vilken kostnadsfri antivirusprogramvara som passar dina behov bäst rekommenderar vi att du läser om funktionerna och fördelarna med de olika tillgängliga alternativen.

Vissa lösningar har många funktioner men de är kanske inte så enkla att använda. Andra har tydliga användargränssnitt som gör det enkelt att använda dem, men de kanske inte har så många funktioner.

Vi erbjuder en lösning som kombinerar det bästa av två världar. Vår kostnadsfria antivirusprogramvara innehåller alla grundläggande funktioner som behövs för att vara säker online, med ett intuitivt och lättanvänt gränssnitt.

Genom att läsa recensioner online och titta på videor som visar hur du använder olika kostnadsfria antivirusprogram kan du göra ett välgrundat val om den bästa lösningen för dig. Vissa leverantörer erbjuder testversioner av produkten, så att du kan ta reda på om den passar dig.

Vilken antivirusprogramvara passar din datortyp?

Är du Mac-användare eller har du en PC? Eftersom PC- och Mac-datorer fungerar på olika sätt är det viktigt att du skaffar antivirusprogramvara som passar din datortyp.

Mac-datorer anses i allmänhet vara mindre sårbara på grund av hur operativsystemet fungerar. I systemet används sandlådeteknik, vilket gör det svårt för virus att passera mellan olika delar. Det förekommer mindre kommunikation mellan olika program, vilket gör det svårare för virus att spridas.

Av den anledningen utsätts Mac-datorer mindre ofta av hackerattacker än Windows-datorer. Men Mac-datorer får ändå datorvirus. För att undvika smitta är det klokt att skydda din Mac-dator med ett kostnadsfritt eller betalt antivirusprogram.

Two men working in a relaxed enviroment

PC-datorer utsätts oftare för hackerattacker än Mac-datorer, så risken för infektion är därför högre. Av det skälet kanske du bör överväga ett betalalternativ för antivirusskydd om du har en PC, så att du får den högsta skyddsnivån.

Kostnadsfri antivirusprogramvara för PC-datorer

Det finns en mängd kostnadsfria alternativ för antivirusprogramvara för PC-datorer, så hur bestämmer du vilket som är bäst för dig?

Det är viktigt att du gör egna efterforskningar. Vi rekommenderar att du läser oberoende recensioner och tittar på instruktionsvideor för att ta reda på vad du vill använda. PC Magazine genomför en granskning av de bästa kostnadsfria alternativen för antivirusskydd varje år. Den artikeln är en lämplig startpunkt för dina efterforskningar.

Ta även reda på om det märke du väljer ger möjlighet att testa den fullständiga produkten under ett visst antal dagar. På så sätt kan du se hur den ser ut, hur den fungerar på din enhet och om den är bra på att identifiera och stoppa skadlig programvara innan denna infekterar enheten.

Kostnadsfri antivirusprogramvara för Mac-datorer

Det finns många kostnadsfria alternativ för antivirusprogramvara för Mac-datorer på marknaden. Tech Radar genomför en granskning av de bästa antivirusprogramvarorna för Mac varje år, som är värd att läsa om du är intresserad av att skydda dina Mac-enheter.

Fördelar med att köpa antivirusprogramvara

Varför skulle du betala för antivirusprogramvara när det finns så många kostnadsfria antiviruslösningar tillgängliga? Trots kostnaden finns det många fördelar att betala för antivirusprogramvara.

Kostnadsfria antiviruslösningar ger grundläggande skydd mot vanliga virus, medan betalad antivirusprogramvara ger mer avancerat skydd. I till exempel Kaspersky Internet Security används en komponent för systemövervakning som gör programvaran bättre på att upptäcka ännu okända hot från skadliga program och datorvirus.

När du betalar för antivirusprogramvara brukar det innebära att du kan skydda alla dina enheter (PC, Mac och mobil enhet), medan kostnadsfria alternativ ofta är enhetsspecifika.

Woman browsing Samsung tablet with pen

Betalalternativ för antivirusskydd ger dig bättre kontroll över dina privata data och ökar skyddet vid känsliga onlineaktiviteter som bankärenden. Dessutom är det mer sannolikt att betallösningar ger utökade funktioner, som skräppostskydd, en personlig brandvägg och föräldrakontrollfunktioner, så att dina barn kan vara säkra online. Dessutom brukar betalalternativ ge dig möjlighet att lagra lösenord och skydda värdefulla filer som foton och musik.

De specifika fördelar och funktioner som du får med betald antivirusprogramvara varierar naturligtvis mellan olika varumärken. De fördelar vi beskrev får du med Kaspersky Internet Security.

Risker med kostnadsfri antivirusprogramvara

Kostnadsfria antiviruslösningar skyddar dig mot vanliga, kända datorvirus. Men de kanske inte skyddar dig mot ännu okända hot.

Om du väljer Kaspersky Free Anti-virus for Windows, får du samma antivirusskydd som med våra betalprodukter. Vår betalversion har emellertid ytterligare säkerhetslager som skyddar dig mot ovanliga och nya typer av skadlig programvara.

En annan viktig sak att tänka på är att du kan vara mindre säker när du gör onlinebetalningar med kostnadsfria antiviruslösningar. I Kaspersky Internet Security ingår ett säkerhetssystem för onlinebetalning som gör att du kan känna dig trygg vad gäller säkerheten för dina pengar.

Hacked laptop with american dollar bills falling

En annan nackdel med kostnadsfri antivirusprogramvara är att den ofta levereras utan direkt teknisk support. Med betalalternativ får du däremot tillgång till teknisk support via telefon, snabbmeddelanden eller e-post.

Du förtjänar det bästa skyddet. Ta reda på mer om Kaspersky Internet Security..

Vad är skillnaden mellan kostnadsfri antivirusprogramvara och betald antivirusprogramvara?

Kostnadsfritt antivirusskydd för Windows jämfört med betald antivirusprogramvara. Vi förklarar skillnaden så att du kan göra ett välgrundat val om hur du ska skydda datorn.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg