Hoppa till huvudinnehållet

Vad är nätfiske och hur drabbar det alla e-postanvändare?

Alla som använder e-post kan falla offer för nätfiskebedragare. När folk frågar "vad är nätfiske?" kan man svara genom att måla upp det typiska scenariot: Du öppnar din e-post och plötsligt ser du ett meddelande från din bank i inkorgen. När du klickar på länken i e-postmeddelandet skickas du till en webbsida som mer eller mindre ser ut som din banks webbplats – men det är i själva verket en sida som skapats för att stjäla din information. I meddelandet informeras du om att det har uppstått ett problem med ditt konto samt att du måste bekräfta ditt inloggningsnamn och lösenord. När du har angett inloggningsuppgifterna på den sida som visas, skickas du automatiskt till själva organisationen för att ange din information en andra gång. Eftersom du skickas till själva organisationen, som ju är tillförlitlig, inser du inte direkt att du blivit bestulen på din information.

Enkla steg för att skydda dig från nätfiske

Via nätfiske lurar bedragare sina offer att lämna ut inloggningsuppgifter för alla sorters känsliga konton, t.ex. e-post, företagets intranät och liknande. Också för den mest försiktiga användare kan det vara svårt att upptäcka en nätfiskeattack. De här attackerna blir allt mer förfinade, eftersom hackarna hittar nya sätt att skräddarsy sina bluffar samt skapa ytterst övertygande meddelanden för att enkelt få folk på kroken.

Det första du kan göra för att skydda dig när du surfar på internet är att lyssna till ditt sunda förnuft innan du lämnar ut känslig information. Om du får ett varningsmeddelande från din bank eller någon annan större institution bör du aldrig klicka på länken i e-postmeddelandet. Öppna i stället ett webbläsarfönster och skriv in adressen direkt i adressfältet för att på så sätt se efter om webbplatsen är äkta.

En annan stark indikator på en webbplats för nätfiske är att meddelandet innehåller stavfel och webbplatsen känns amatörmässig. Hackare har ofta bråttom att få igång sina nätfiskewebbplatser, så många av de här webbplatserna skiljer sig markant från det äkta företagets webbplats.

Internetsäkerhetsprogramvara: ett starkare försvar

Ett av de enklaste sätten att skydda dig själv mot nätfiskebluffar är att installera och använda adekvat internetsäkerhetsprogramvara på datorn. Internetsäkerhetsprogramvara är av central vikt för alla användare, eftersom du som användare kan använda sådan programvara för skydd på flera nivåer, i ett enda lätthanterligt programpaket. Du får en kombination av brandväggar, skräppostskydd och skydd mot skadlig programvara i ett enda paket. Tack vare det kan du skapa extra säkerhetskopior och därmed säkra systemet även om du av misstag klickar på en farlig länk.

Skräppostskydd är avsedda att skydda ditt e-postkonto mot nätfiske och skräppost. Med programvara för skräppostskydd får du inte bara fördefinierade svartlistor skapade av säkerhetsforskare. Du får även intelligenta funktioner för långsiktig inlärning av vilka objekt som är skräp och vilka som inte är det. Du bör fortfarande själv vara vaksam, men du kan känna viss trygghet i att du filtrerar bort potentiella hot med stöd av programvaran.

Skydd mot skadlig programvara ingår och med det skyddet förhindrar du andra typer av attacker. Skyddet mot skadlig programvara har, liksom skräppostskyddet, skrivits av säkerhetsforskare och är avsett att upptäcka även den mest dolda, smygande skadliga programvara. Leverantörerna uppdaterar löpande sin programvara, så den blir ständigt mer intelligent och bättre på att handskas med de senaste hoten. Genom att använda ett kostnadsfritt paket för skydd mot skadlig programvara kan du skydda dig mot virus, trojaner, maskar och annat.

Tekniken går snabbt framåt, men med ett säkerhetspaket från någon av de ansedda säkerhetsleverantörerna kan du skydda dig mot nätfiske och andra attacker från skadlig programvara.

Andra artiklar och länkar relaterade till nätfiske

  • Tips på hur du skyddar dig mot nätfiske
  • Skräppost och nätfiske
  • Kaspersky Internet Security 2014

Vad är nätfiske och hur drabbar det alla e-postanvändare?

När folk frågar "vad är nätfiske?"
Kaspersky logo

Utvalda inlägg