Hoppa till huvudinnehållet

Internetsäkerhet för barn: Var säker på sociala media.

När dagens föräldrar diskuterar regler med sina barn är internetsäkerhet en given punkt på dagordningen: Vad får barnen göra på nätet? Hur ska de skydda sig?

En kärnfråga är hur barnen ska förhålla sig till sociala medier. Enligt en färsk rapport om internet från Pew Research Center använde 81 procent av de tillfrågade ungdomarna (12–17 år gamla) sociala medier. Många av dem har loggat en profil på populära webbplatser som Facebook, men de använder inte alltid de webbplatserna, av olika skäl: En del känner sig pressade av kravet på att dela innehåll, andra känner sig mobbade medan ytterligare andra känner att de inte får vara sig själva. Många av de här ungdomarna söker sig till nya sociala medier som föräldrarna kanske inte ens känner till. Som förälder vill du förstås veta vad dina barn gör på nätet, vilka de kommunicerar med och inte minst varför de föredrar vissa sociala medier framför andra.

Profiler och sekretessinställningar på sociala medier

Inträdet till sociala medier sker genom att man skapar en profil. Dagens ungdomar vet rätt väl vad de bör ta med och utelämna i sina profiler, men som förälder har du ett ansvar att skydda dina barn genom att granska de profiler de använder. Barnen bör avslöja så lite som möjligt om sig själva i sina profiler. Det är oklokt att avslöja vilken skola man går på, huruvida man har ett förhållande, vad ens husdjur heter, var man bor, vilken e-postadress man har, vilket telefonnummer man har osv.

Som förälder kan du lära dina barn om hur olika illasinnade figurer använder barnens personuppgifter för att komma åt deras konton, skicka dem skräppost, kapa deras identitet och annat. Hjälp barnen att använda rätt sekretessinställningar, för att undvika att fel sorts människor kan granska deras profil och deras förehavanden. Bekanta till dina barns vänner bör inte få tillgång till barnens inlägg och bilder, till exempel. Gå igenom sekretessinställningarna med jämna mellanrum, för att se till att ingen har ändrat dem.

Farorna med att dela för mycket innehåll

Samma sak gäller delning av innehåll: lagom är bäst. Det kan tyckas harmlöst att barnen skriver att de är ensamma hemma, men de kan råka illa ut när de avslöjar sådana saker. Barnen bör heller inte informera sina kontakter på nätet när ni åker på semester: då kan snart sagt vem som helst läsa sig till att ert hem står obevakat under en viss period. Barn kanske inte alltid inser att en person som ber dem att uppge sitt telefonnummer kan utgöra ett hot. Som förälder kan du gå igenom olika scenarier med dina barn, för att hjälpa dem att förstå vilken information de inte bör avslöja på sociala medier.

Det som hamnar på nätet stannar på nätet

Barn utsätts ofta för grupptryck och gängbildningar, med bråk och giftiga kommentarer som följd. Mobbarna är många och likaså offren: Många barn känner sig utsatta och ensamma. Många barn lägger också upp videoklipp på nätet utan att tänka igenom konsekvenserna. Som förälder kan du lära dina barn att det som hamnar på nätet stannar på nätet – för gott. Lär dina barn att sansa sig innan de lägger upp något på nätet. Lär dem att man inte använder Facebook och Twitter för att ge utlopp för sin ilska. Som förälder bör du vara tydlig med att dina barn ska visa sina medmänniskor samma respekt när de kommunicerar på nätet som när de träffas öga mot öga.

Mobil säkerhet och sociala medier

Internetsäkerhet för barn omfattar också mobila enheter. Dagens barn surfar på nätet via mobiler, surfplattor och handhållna enheter i en större utsträckning än någonsin tidigare. Med mobil surf kan dina barn snabbt anamma nya sociala medier, innan du som förälder hinner upptäcka dessa på familjens gemensamma dator. Här är det viktigt att du har en öppen och tydlig dialog med dina barn om vilka sociala medier de får använda. Fråga barnen varför de vill börja använda en ny tjänst: Vill de fly från trakasserier? Eller vill de helt enkelt ingå i en ny gemenskap där man behandlar varandra väl?

Toppjobbet för dig som förälder

Kanske känner du dig vilse i din strävan att skapa en säker internetmiljö för dina barn, med alla dessa sociala medier – men tro oss, det är både nödvändigt och viktigt. Var en förebild för dina barn genom ditt eget sätt att surfa, och lägg till dem som vänner och följ dem i olika sociala medier – också om de inte gärna ser att du "lägger dig i". Installera föräldrakontroller och utvärdera nya sociala medier: Är de passande för dina barn? Med mobil surf exponeras ditt barn än mer för sociala medier. Det kan vara en bra idé att investera i en lösning för mobil säkerhet, med inbyggd föräldrakontroll. Då kan du hålla ett öga på hur dina barn använder sina mobila enheter. Viktigast av allt: Satsa på säker surf för din familj.

Other articles and links related to Internet Safety for Kids

  • Internetsäkerhet – tips för föräldrar
  • Kaspersky Internet Security-programvara

Internetsäkerhet för barn: Var säker på sociala media.

När dagens föräldrar diskuterar regler med sina barn är internetsäkerhet en given punkt på dagordningen: Vad får barnen göra på nätet? Hur ska de skydda sig...
Kaspersky logo

Utvalda inlägg