Hoppa till huvudinnehållet

Tips på hur du skyddar dig mot skräppost

"Spam" har varit ett hett begrepp på internet ända sedan e-postens födelse, men vad betyder ordet egentligen? I princip är spam en form av skräppost som mottagaren inte vill ha. Det handlar vanligen om ett enda meddelande som innehåller reklam och som skickas till flera olika mottagare som aldrig bett om att få sådana meddelanden. De som skickar skräppost eller spam bygger vanligen upp sina mottagarlistor på bland annat följande sätt: De köper adresslistor, förmår användare att lämna ut sin information (genom falska tävlingar och falska gratiserbjudanden) eller använder program för att hämta e-postadresser från webbplatser.

Varför är skräppost mer än bara ett störande inslag?

Det finns många skäl till att försöka undvika skräppost. Två av de mest oroande riskerna är att du kan råka ut för identitetsstöld samt att en angripare kan överföra virus och skadlig programvara till din dator. I värsta fall kan du åtalas för brott som du inte ens visste att du hjälpte spammaren att begå, t.ex. medhjälp till pengatvätt eller innehav av stulna föremål. I de flesta fall är det bäst att helt enkelt radera skräppostmeddelandet så snart du stöter på det.

En tumregel om du vill undvika skräppost är att om något låter för bra för att vara sant, då är det oftast inte det heller. Med den regeln i åtanke kan du välja bort tävlingar och erbjudanden som känns fel.

Så skyddar du dig mot skräppost

Det kan vara svårt att undvika skräppost, men du kan drastiskt minska eller till och med helt eliminera mängden skräppost som tar onödig plats i inkorgen om du använder adekvat programvara för skräppostskydd. Tack vare allt intelligentare programvara får du i många skräppostfilter funktioner för automatisk inlärning av vilka meddelanden som är tillförlitliga och vilka som är skräppost. På så sätt slipper du ödsla tid på sådana bedömningar. Om ett skräppostfilter missar ett meddelande kan användaren helt enkelt flagga det meddelandet. Då anpassas filtret till det nya hotet.

Genom att implementera ett adekvat programpaket för internetsäkerhet kan du avsevärt minska risken för skräppost och i stället se till att skräpposten filtreras bort från inkorgen och andra viktiga e-postmappar. Dessutom får du i många typer av internetsäkerhetsprogramvara ett skydd mot nätfiske, vilket du kan använda som stöd när ett e-postmeddelande verkar tillförlitligt men egentligen inte är det. I sådana e-postmeddelanden ombeds du ofta ange bankkonto och andra ekonomiska behörighetsuppgifter. Därför är skyddet mot nätfiske en helt central funktion i alla verktyg som ska skydda mot skräppost.

Vikten av samlad säkerhetsprogramvara

När du letar efter en programvara med skydd mot skräppost lönar det sig att välja en lösning där också ett antivirusskydd ingår, eftersom vissa skräppostmeddelanden är kryddade med virus och annan skadlig programvara. Om du använder ett enda programpaket får du det bra mycket lättare att skydda din dator samtidigt som du också får ett tillförlitligare system. Visst kan du leda bort meddelanden från inkorgarna med hjälp av ett skräppostskydd, men med ett gediget antivirusskydd kan du skydda din dator från smitta även om du råkar öppna ett skräppostmeddelande.

Andra artiklar och länkar relaterade till skräppost

  • Vad är en trojan?
  • Ta bort skadlig kod
  • Kaspersky Anti-Virus Software Protection

Tips på hur du skyddar dig mot skräppost

"Spam" har varit ett hett begrepp på internet ända sedan e-postens födelse, men vad betyder ordet egentligen?
Kaspersky logo

Utvalda inlägg