LÖSENORDSLÄCKAGE: KASPERSKY LABS SEX TIPS FÖR ATT FÖRHINDRA ATT DINA ONLINEKONTON HAMNAR I FEL HÄNDER

Användare underskattar ofta hur intresserade hackare kan vara av deras personuppgifter och tänker inte så mycket på hur de utformar sina lösenord. Men om man använder identiska eller mycket lika lösenord till olika onlinetjänster kan man riskera att tappa kontrollen över alla sina konton om cyberbrottslingarna på något sätt får tag på ett enda lösenord. Cyberbrottslingar använder speciella skadliga program för att få tillgång till finansiella tjänster eller bara stjäla information. Det kan ske via nätfiskewebbplatser, kapning av datatrafik via Wi-Fi, eller attacker på företagets servrar som innehåller konfidentiella användardata. Det är bara några av de många rådande metoder som används av dagens cyberbrottslingar. Hotet är förstås mycket högre om bara ett enda ”universellt” lösenord används för alla konton på nätet.

HUR DU KAN SKYDDA DIG SJÄLV FRÅN EN LÄCKA

För att bättre kunna försvara dig mot en lösenordsläcka bör du först och främst skydda dina maskinvaruenheter. Sedan bör du utveckla ett slags sunt förnuft på nätet för att minimera risken för att utsättas för en attack. Följande tips är en bra början:

  1. Installera ett förstklassigt internetsäkerhetsprogram som omfattar proaktivt försvar mot nya hot, snarare än bara grundläggande skydd mot virus.
  2. Uppdatera både operativsystemet och programmen med säkerhetspatchar så fort de släpps. Skjut inte upp det! Det kan vara en bra idé att aktivera automatisk uppdatering.
  3. Klicka inte på länkar eller bilagor i oombedda meddelanden. Det är alltid bättre att skriva en webbadress direkt i webbläsaren för att undvika risken att komma till nätfiskewebbplatser.
  4. Använd unika, komplexa lösenord. Det innebär att lösenordet ska innehålla bokstäver, siffror och specialtecken, ska vara minst åtta tecken långt, helst 15, och ska inte innehålla personlig information (till exempel en makes/makas namn eller ditt husdjurs namn osv.) eller ett ord som kan hittas i en ordlista. Det är mycket viktigt att inte använda samma lösenord för flera olika konton. Om ett företag drabbas av ett dataintrång och ditt inloggningsnamn och lösenord äventyras kan anfallarna använda samma inloggningsuppgifter för att komma åt andra onlinekonton du har. Om du tycker att det är svårt att komma ihåg många komplexa lösenord, kanske du ska fundera på att installera en lösenordshanterare som kan komma ihåg lösenorden åt dig. Då behöver du bara komma ihåg ett huvudlösenord. Alternativt kan du skriva ner lösenorden, och kanske till och med kryptera dem. Men förvara dem inte där någon annan kan hitta dem, eller på samma plats som din bärbara dator, surfplatta eller smarta telefon. Om du tappar bort dem eller om dem blir stulna tillsammans med lösenorden kan någon annan få tillgång till allt de behöver för att stjäla dina onlineidentiteter.
  5. Använd tvåfaktorsautentisering om det finns tillgängligt. Det blir allt vanligare att onlineleverantörer hjälper dig att skydda ditt konto genom att du måste ange en engångskod tillsammans med ditt vanliga lösenord (t.ex. en kod som skickas via sms till din mobila enhet).
  6. Håll ett vakande öga på olika konton efter misstänkta aktiviteter och kontakta leverantörerna omedelbart om du upptäcker något som inte stämmer.

TESTA DINA LÖSENORD HÄR.

SÖK IGENOM DATORN EFTER VIRUS OCH ANDRA SÄKERHETSHOT HÄR, GRATIS!

OCH SE TILL ATT DU ÄR SKYDDAD MED KASPERSKY LABS LÖSNINGAR:

FUNKTIONER Kaspersky Password Manager Kaspersky Internet Security Kaspersky Total
Security
Skydd mot skadlig programvara  
Skydd mot nätfiske  
Säker hantering av lösenord  
  Ta reda på mer Ta reda på mer Ta reda på mer

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av våra webbplatser. Genom att använda och fortsätta navigera på den här webbplatsen godkänner du detta. Om du vill ha mer information om användning av cookies på den här webbplatsen klickar du på Mer information.

Godkänn och stäng