Hoppa till huvudinnehållet

Därför behöver du antivirusprogramvara för Mac

Det rapporteras sällan om massiva virusangrepp mot Mac-datorer, så kanske känner du att du inte behöver något antivirusskydd för din Mac. Den allmänna uppfattningen är att operativsystemet för Mac, OS X, löper mindre risk att smittas av virus eller skadlig programvara. Men Mac-datorer är inte ofelbara.

Under de senaste åren har Mac-användarna fått sin beskärda del: Flashback-viruset smittade över 600 000 Mac-system. Bakdörrstrojanen som träffsäkert kallades Pintsized (”pytteliten”) lyckades överlista Gatekeeper. Viruset Clapzok.A, som går på flera plattformar, beskrivs som ett ”proof-of-concept”-virus som kan smitta 32-bitars körbara filer.

Bör vi vänta oss angrepp mot Mac OS?

Den seglivade tron att Mac-datorer är mindre mottagliga mot virus kommer nog delvis från det enkla faktum att det finns färre Mac-datorer än PC-datorer. Brottslingarna skapar virus för att tjäna pengar på sina cyberattacker. Då verkar det rimligt att satsa främst på PC-datorer, eftersom de är en större och därför potentiellt lönsammare måltavla.

Men Mac-användarna blir fler, både bland företagen och konsumenterna, medan PC-användningen minskar. Enligt det ledande undersökningsinstitutet Gartner, Inc. minskade försäljningen av PC-datorer med omkring 11 procent första kvartalet 2013 jämfört med samma tid 2012, medan försäljningen av Apple-produkter ökade. Konsumenterna gillar Mac-datorernas stilrena utformning och användarvänliga gränssnitt. Framgången med iPhone och iPad har gjort att man blivit mer van vid Apple-produkter i allmänhet, vilket lett till ett ökat intresse för Mac-datorer.

Goda nyheter för Apple, förvisso, men den ökade försäljningen innebär även att OS X blir en lönsam måltavla för cyberbrottslingarna.

Troliga smittkällor för Mac-virus

Förutom riktade cyberattacker utgör mänskliga interaktioner och misstag de troligaste orsakerna till en virusinfektion. De här infektionerna kan härröra från en rad olika ”osäkra” sätt att använda datorn på, till exempel:

  • att man besöker oskyddade webbplatser,
  • att man oavsiktligt hämtar skadliga filer,
  • att man oavsiktligt öppnar smittade e-postmeddelanden,
  • att man inte uppdaterar sitt operativsystem.

Vi människor begår helt enkelt misstag då och då – vilket kan få förödande effekter för din dator. Det här betyder bara att Mac-användare behöver inse att, ja, deras Mac-datorer kan utsättas för angrepp, så det är nödvändigt att vidta skyddsåtgärder. Och inte bara för sinnesfridens skull. Antivirusskydd för Mac är en grundbult i alla goda säkerhetsrutiner, så alla som äger en sådan dator bör ha ett sådant skydd.

Det här kan du göra

En kostnadsfri utvärderingsversion av ett antivirusskydd för Mac är en bra början. Testversionen gör det möjligt att bekanta sig med skyddet som produkten omfattar samtidigt som man får in rutiner kring säkerhet för hemmabruk. Det finns gott om kostnadsfria antivirusskydd att välja mellan, men det är viktigt att välja en produkt med bra uppdateringar, stöd och support som också har ett tillräckligt omfattande skydd.

Andra artiklar och länkar relaterade till antivirusskydd för Mac

Därför behöver du antivirusprogramvara för Mac

Den ökande försäljningen av Mac-datorer innebär att OS X numera är en lönsam måltavla för cyberbrottslingar. Därför behöver du antivirusprogramvara för Mac.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg