Hoppa till huvudinnehållet

Vad är ett metamorft virus?

Ett metamorft virus är ett virus som kan förvandlas, eftersom det kan översätta, redigera och skriva om sin egen kod. Det anses vara det mest smittsamma datorviruset. Om det inte upptäcks i tid kan det orsaka allvarliga skador i ditt system. Det är svårt att upptäcka den här sortens virus med antivirusskanningsprogram, eftersom viruset kan ändra sin inre struktur genom att skriva om och omprogrammera sig självt varje gång det smittar ett datasystem. Det här viruset skiljer sig från polymorfa virus, som undgår upptäckt genom att kryptera sin ursprungliga kod. Det krävs omfattande programmeringskunskaper för att kunna skapa metamorfa virus, eftersom de här virusen är så komplexa.

Så upprättar du ett gediget försvar

Ett metamorft virus orsakar omfattande dataförluster samt försvagar datasystemets försvar. Det kan även infektera flera olika värdar. Forskning från San Jose State University visar att många antivirusprogram på marknaden idag förlitar sig på signaturidentifiering och brukar inte kunna upptäcka metamorft virus. Om du inte har rätt säkerhetsverktyg installerade när det metamorfa viruset tar sig in i din dator, kan viruset bli mer raffinerat och orsaka ännu mer skada. Ju längre viruset stannar kvar i datorn, desto fler varianter skapas. Det gör det extremt svårt att till slut upptäcka och rensa bort viruset med ett antivirusprogram.

Metamorfa virus kan spridas genom e-postbilagor eller genom att användarna surfar in på smittade, opålitliga webbplatser. Så snart viruset frigörs tjänar det ett enda syfte: Att kapa privat information och företagsdata åt cyberbrottslingar som använder upplysningarna för utpressning, pengatvätt och andra bedrägerier. När du upptäcker ett metamorft virus kan du rapportera det och skicka in det till Kaspersky Lab för undersökning. På så sätt hjälper du till att skydda andra datoranvändare och organisationer. Om vi lyckas förstå vad som ligger bakom viruset kan vi sedan ta fram bättre internetsäkerhetsprogramvara och antiviruslösningar.

Andra artiklar och länkar relaterade till definitioner

Vad är ett metamorft virus?

Branschens definition av termen metamorft virus. Ett metamorft virus är ett virus som kan förvandlas, eftersom det kan översätta, redigera och skriva om sin egen kod.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg