Hoppa till huvudinnehållet

Banktrojanen Shylock

VIRUSDEFINITION

Vad är det?

Shylock är en banktrojan som upptäcktes 2011. I den här trojanen utnyttjar hackarna så kallade man-i-webbläsaren-attacker för att kapa bankinloggningsuppgifter i datorerna hos kunderna hos utvalda organisationer. De flesta av dessa organisationer är banker i olika länder.

Hur vet jag om jag har drabbats?

Det bästa sättet att kontrollera om datorn har infekterats med Shylock är att använda något av de skanningsverktyg som är fritt tillgängliga på internet.

Hur skyddar jag mig mot den?

Vi rekommenderar följande säkerhetsregler.

  • Öppna inte e-postbilagor och hyperlänkar från okända avsändare. De kan innehålla skadlig programvara.
  • Även om du får ett meddelande med en länk eller bifogad fil från en vän på sociala medier bör du försöka verifiera legitimiteten i meddelandet via alternativa kommunikationskanaler. Tyvärr används ofta hackade konton i sociala medier för att sprida skadlig programvara.
  • När du får e-postmeddelanden och SMS från din bank bör du komma ihåg att bankerna aldrig begär att du förser dem med pin-koder och lösenord från konton. Kom även ihåg att bankerna alltid använder sina egna e-postdomäner för kundutskick. De använder aldrig offentligt tillgängliga e-posttjänster.
  • Försök undvika nätfiskewebbplatser: kontrollera om en webbplats använder en säker anslutning (https i början av adressfälten);
  • Ange inte privata data när du använder offentliga trådlösa nätverk.
  • Använd en pålitlig säkerhetslösning för att förhindra bankbedrägerier via skadlig programvara

Banktrojanen Shylock

Vad är Shylock-trojanen, hur fungerar den och har dina enheter smittats? Läs våra tips om hur du skyddar dig mot den!
Kaspersky logo

Related articles