Hoppa till huvudinnehållet

Så här förbättrar du prestandan i din Android-telefon

Så här förbättrar du prestandan i din Android-telefon

Som tur är kan du undvika detta på flera sätt. Det första du kan göra är att helt enkelt starta om Android-telefonen. Stäng av telefonen och sätt på den igen.

Det kanske låter som en märklig metod men det finns en baktanke för detta. Som många andra låter du säkert din Android-telefon vara på större delen av dagen, vilket leder till att minnet fortfarande kan påverkas av stängda appar. Lagringsutrymmet fylls med tillfälliga filer. Det kan jämföras med hur svårt det är att somna när man har för mycket i huvudet. Genom att starta om telefonen frigörs minne så att telefonen fungerar bättre.

Om detta inte fungerar finns det andra saker som du kan prova för att förbättra prestandan. Den här artikeln handlar om varför prestandan i din telefon försämras och vad du kan göra för att förbättra den i Android-surfplattor och -telefoner.

Varför är min Android-telefon så seg?

Flera saker kan påverka prestandan i Android-telefoner:

 • Du kanske har för lite lagringsutrymme.
 • Din Android-version kan vara inaktuellt.
 • Det finns för många appar på telefonen som använder upp resurserna medan de körs i bakgrunden. De tar även upp mycket av minnet med cachedata.
 • Apparna som du nyligen har lagt till kanske inte är kompatibla med din modell utan kräver nyare versioner
 • Ibland gör uppgraderingar av operativsystemet för nyare versioner att det äldre systemet i din telefon blir segt.

Till slut måste du helt enkelt byta till en nyare modell för att ta del av en optimal användarupplevelse. DOS-datorerna med monokrom skärm må ha varit populära på åttiotalet men inte i dagsläget, för att ge ett exempel. Det är värt att gå igenom dessa tips. I många fall kan du uppgradera din gamla telefonen så att du kan använda den en stund till. Följa dessa tips för att öka prestandan i din Android-enhet.

Rensa startskärmen

Ta en titt på din startskärm. Om den är full av olika widgetar för nyheter, väder, sociala medier, e-post och kalendrar är det mycket möjligt att din telefon fungerar sämre än vanligt. Allt detta innehåll laddas varje gång som du aktiverar telefonen eller går till startskärmen, vilket kräver mycket av systemet. Frigör lagringsutrymmet på telefonen genom att minska antalet widgetar och få bättre prestanda.

Så här tar du bort en widget:

 • Tryck och håll ned widgeten,
 • dra den till ”ta bort” högst upp på skärmen där det finns ett X och
 • släpp den.

Detta är ett bra första steg för att förbättra prestandan i din Android-surfplatta. Det är lätt hänt att man är mer försiktig med antal widgetar som kräver mycket minne på sin telefon jämfört med surfplattan.

banner

Ta bort appar

Med tiden samlas mer och mer programvara på din telefon. Du är säkert skyldig till att ha hämtat appar som i stunden kändes hjälpsamma men som du i slutändan aldrig använder. De tar i stället bara upp minne genom att köras i bakgrunden även om du inte har öppnat dem. Detta leder till att prestandan i telefonen blir sämre. Det är därför värt att se över dina appar och ta bort de som du inte använder.

Gå till Inställningar (kugghjulet) och sedan till Appar. Här visas en lista över dina installerade appar (om de visas på flikar kan du svepa till höger till att du kommer till alternativet Alla). Avinstallera appen

 • genom att trycka på den
 • och sedan trycka på knappen Avinstallera när appsidan visas.

Svårare än så är det inte.

how to clean up apps to speed up your Android

På vissa enheter finns det stora mängder av programvara som har installerats av tillverkaren. Denna typ av programvara är sällan särskilt användbar utan tar bara upp mycket av både utrymmet och minnet. De kallas ibland för ”bloatware” (överflödig programvara). Vissa tillverkare låter dig inte avinstallera dessa. Men du kan i stället avaktivera dem med hjälp av en avaktiveringsknapp. Filerna tas inte bort på samma sätt som vid en avinstallation men programmet avaktiveras och frigör därmed utrymme på telefonen.

Det kan vara värt att se över de appar som kräver mycket att telefonresurserna som Facebook och YouTube. Apparna finns ofta tillgängliga i enklare versioner som är kompatibla för enklare enheter och låg bandbredd som 2G-anslutningar. De är i vissa fall bara tillgängliga för nya marknader men kan oftast hämtas var som helst av vem som helst.

Facebook använder mycket av resurserna medan Facebook Lite och Messenger Lite använder betydligt färre. Det finns Lite-versioner för Twitter, Uber och YouTube men de är dock inte tillgängliga överallt. Leta reda på appversionerna som är anpassade för Android Go som är ingångsoperativsystemet för Android.

Du kan även göra Chrome snabbare. Det finns ingen separat Lite-version, men du kan använda Begränsat läge som finns i Chrome-inställningarna. I Begränsat läge komprimeras sidorna med hjälp av Google-servrarna och laddar dem snabbare med 60 % mindre data. Bildkvaliteten blir något sämre men det kan det vara värt för en bättre prestanda.

 • Öppna Chrome.
 • Klicka på de tre punkterna högst upp till höger för att komma åt menyn.
 • Välj Inställningar.
 • Bläddra ned tills du hittar Begränsat läge.
 • Klicka på Begränsat läge.
 • Ändra reglaget till På.

Rensa lagringsutrymmet

Nästa steg är att rensa lagringsutrymmet i din Android-telefon för att förbättra prestandan. För mycket data kan påverka operativsystemet negativt och förbättras av att frigöra lagringsutrymme.

Du behöver installera en ny app för att få hjälp med detta – Files by Google. Med denna app hittar du enkelt alla onödiga filer och dubbletter på telefonen. Du kan även anpassa appen efter dina behov. Detta är ett perfekt verktyg för telefoner som har ett lagringsutrymme på max. 16 GB. Se över vilka hämtade eller stora filer som kan tas bort.

Du kan även frigöra utrymme genom att spara bilder och filer i molnet i stället för på telefonen. Säkerhetskopiera dina bilder automatiskt till t.ex. Google Drive för att få mer utrymme på telefonen.

Rensa cacheminnet med jämna mellanrum. I cacheminnet sparas appdata tillfälligt för smidigare åtkomst. Apparnas cachedata raderas sällan och samlas i stället på hög. Även små filer tar till slut upp större delen av lagringsutrymmet. Så här rensar du cacheminnet:

 • Öppna Inställningar och Appar.
 • Se över mängden cachedata för varje app.
 • Klicka på Rensa cache.

Du kan även förbättra prestandan genom att avaktivera den automatiska synkroniseringsfunktionen för de appar som du sällan använder.

Utvecklaralternativ

Hittills har stegen varit så pass enkla att vem som helst kan utföra dem. Nu är det dags att se över några utvecklaralternativ. Först ska du aktivera läget Utvecklare:

 • Kör Inställningar.
 • Gå till System och sedan Om telefonen.
 • Leta reda på Version.
 • Tryck på alternativet sju gånger.

Ett meddelande om att läget Utvecklare har aktiverats visas och fler alternativ är nu tillgängliga i Inställningar. Gå till Utvecklaralternativ och leta reda på de tre olika alternativen för att förbättra telefonens prestanda.

Gräns för bakgrundsprocesser

Bäst prestanda uppnår du med alternativet Inga bakgrundsprocesser. Alternativet stoppar apparna från att köras i bakgrunden när du inte använder dem, så att resurserna används för de som du faktiskt använder.

Skala för fönsteranimering

Avaktivera animeringar för att få åtkomst till apparna snabbare och använd mindre minne. Gå till Skala för fönsteranimering och avaktivera funktionen.

GPU-rendering

Använd GPU-rendering där telefonens grafiska enhet används för att visa apparna i stället för programvarurrendering. Detta leder till snabbare UI-rendering och tar upp mindre av minnet.

En varning för dig i farten: detta alternativ minskar batteritiden med ca 10 % eftersom mer batteri används än med programvarualternativet.

Ska jag uppdatera för att förbättra prestandan i min Android-telefon?

Många tror att uppdatering till den senaste versionen förbättra prestandan i Android-telefonerna. Detta är dessvärre inte alltid fallet.

I många fall kan uppdateringen till en nyare Android-version (aktuell version är Android 10) förbättra prestanda genom små förändringar i operativsystemet.

Om du däremot har en äldre telefon kan en uppdatering leda till att prestandan försämras, särskilt om du har ont om lagringsutrymme. Din telefon kanske helt enkelt inte klarar av uppdateringen på grund av brist på lagringsutrymme eller minne.

Det går att återställa tidigare version men detta är ofta en komplicerad process. Om din telefon har tre till fyra år på nacken är det bättre att använda den version som du har.

Se upp för skadlig programvara

Det är vanligt att skadlig programvara påverkar prestandan i Android-telefoner och -surfplattor. Appar kan ibland innehålla skadlig programvara. Det är därför viktiga att bara hämta appar från officiella appbutiker och aldrig klicka på tvivelaktiga länkar i e-postmeddelanden. Tecken på att det finns skadlig programvara på enheten är att den kraschar, dataanvändningen ökar drastiskt, batteriet tar slut fort eller att enheten överhettas.

De flesta typer av skadlig programvara kan du ta bort med hjälp av våra föreslagna steg. Men för att undvika framtida angrepp bör du investera i ett bra skydd som Kaspersky Internet Security. Skyddet är tillgängligt för Android och hämtas på Google Play. Med det här skyddet är du säker mot skadlig programvara.

Relaterade länkar

De sju främsta hoten mot mobil säkerhet: Smarta telefoner, surfplattor och internetanslutna mobilenheter – vad framtiden har i beredskap

Säkerhet för smarta telefoner

Säkerhet för smarta telefoner: Android jämfört med iPhone jämfört med BlackBerry jämfört med Windows Phone – De främsta mobilhoten

Så här förbättrar du prestandan i din Android-telefon

Långsamma Android-telefoner kan vara väldigt frustrerande. Om pekskärmen inte känner av dina fingrar ordentligt kan du råka svepa en gång för mycket och bli av med innehåll av misstag. För att inte tala om när skärmen bestämmer sig för att frysa helt.
Kaspersky logo

Related articles