Hoppa till huvudinnehållet

Vad är webbläsarkapning?

Ett av de populäraste ämnen som diskuteras på anslagstavlor för datorhjälp handlar om webbläsarkapning. I de flesta fall vill datoranvändare veta hur de ska skydda sig mot skadliga intrång och kontroll utifrån.

Webbläsarkapning inträffar när oönskad programvara i en webbläsare förändrar aktiviteten i webbläsaren. Webbläsare fungerar som ”fönster” mot internet och folk använder dem för att söka efter information och antingen läsa eller interagera med den.

Ibland kan företag lägga till små program i webbläsare utan användarens medgivande. Skaparna av program för webbläsarkapning kan vara allt från dator- och programtillverkare till hackare – eller en kombination av alla tre.

Påverkan och risk

Skrupelfria individer och organisationer stoppar in sin programvara i webbläsare av flera anledningar:

  • För att stjäla information från användare
  • För att spionera på användare
  • För att visa bestående reklam
  • För att sälja på kunder ett ”pröva innan du köper”-erbjudande

Ibland släpper hackare skadlig programvara i webbläsare för att ta användare till webbplatser som fångar upp viktig information om dem. Det kan vara data som användar-id, lösenord, fullständigt namn, adresser, personnummer och även svar på säkerhetsfrågor – mammas flicknamn, osv.

Cyberbrottslingar använder sedan informationen för att få tillgång till konton som användarna loggar in på via internet. I vissa fall kan de få tag på finansiella data och stjäla en användares pengar eller identitet.

Men man måste inte vara en mästerbrottsling för att installera programvara i en användares webbläsare. Vissa marknadsföringsföretag använder samma steg att följa aktivitet på internet och se vilka platser användare besöker och hur länge de spenderar på de webbsidorna. Sedan kan de antingen använda informationen själva för riktade reklamkampanjer eller sälja den till andra företag som använder samma data för att fokusera sin marknadsföring.

Ibland lägger företag marknadsföringspengar på annonser som dyker upp på användarnas enheter eller på meddelanden som ”följer” användare på internet.

Webbplatser som säljer varor eller tjänster placerar allt oftare pixlar i webbläsare. Pixlarna tas inte alltid bort, även efter att användare svarat på annonsen eller erbjudandet.

Den farligaste formen av program för webbläsarkapning inträffar när en leverantör tvingar fram en ny och obehörig programvara direkt i själva webbläsaren. Det inkräktande programmet kan ta upp betydande plats i webbläsarens verktygsfält.

Syftet är oftast att få användaren att köpa en fullständig version av någon form av programvara, handla på säljarens webbplats eller söka i en specifik sökmotor.

Oavsett om de är skadliga eller inte så tar filer som stoppas in i webbläsare upp lagringsutrymme och sänker behandlingshastigheten på datorer. Användare måste vara ihärdiga och rensa bort de här filerna från sina datorer.

Så här blir du av med webbläsarkapare

Vissa antivirusprogram varnar användaren om det finns annonsprogram eller spionprogram, men viss ny skadlig programvara kan undgå upptäckt, eller också kanske säkerhetsprogramvaran inte kan få bort inkräktaren. I de här fallen måste användaren installera om sin webbläsare för att återfå kontrollen över gränssnittet.

I extrema fall kan kapningsprogrammet installera om sig själv i webbläsaren och användaren kan behöva radera innehållet på sin dator, installera ett rent operativsystem och den senaste versionen av webbläsaren, och återställa sina personliga filer från en säkerhetskopia.

Så här skyddar du din dator form webbläsarkapning

Det är svårt att skydda sig mot webbläsarkapning. Frekvent rengöring av kataloger med webbläsarcookies och historik kan hjälpa. Det är också viktigt att installera och underhålla bra antivirusprogram som skydd mot att skadlig programvara installerar sig i webbläsaren. Säkerhetsprogram ska varna användare om obehöriga installationsförsök och fråga om nästa steg. Det minskar risken för smitta.

Försök också att undvika att köra gratisprogram, som vid installation kan packa upp programvara som du inte känner till. Och se till att du kontrollerar nedladdningsinställningarna för programvara som du tänker installera, för att minska risken för att oönskade program tar sig in i din dator.

Oavsett vilken metod användare vidtar för att skydda sig själva så börjar det bästa försvaret med frekventa uppdateringar av operativsystem och webbläsare, och vaksamhet vid besök på webbplatser.

Relaterade artiklar:

Relaterade produkter:

Vad är webbläsarkapning?

Webbläsarkapning inträffar när oönskad programvara ändrar aktiviteten i webbläsaren för att spionera på användare, stjäla deras information, eller visa bestående reklam.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg