Hoppa till huvudinnehållet

Integritet och säkerhet på internet: 5 säkerhetstips

Internet fortsätter att växa och är snart en central del av allas vardag. Det väcker allt fler frågor om integritet och säkerhet på nätet. Det kan vara svårt att skydda din personliga information, dina privata data och dina pengar, men om du följer några enkla tips kan du undvika de allra flesta bluffar, spionprogram och integritetsintrång.

Tips 1: Var vaksam

Din hjärna är det bästa verktyget om du vill undvika spionprogram samt skydda dig på internet. Kostnadsfri programvara utan uppgraderingar eller hakar, webbplatser som är nedlusade av flashiga annonser samt kostnadsfri Wi-Fi (trådlös anslutning) på en oväntad plats är tecken på att något inte stämmer. Om du inte följer din magkänsla kan du råka illa ut. Var alltid medveten om vad du håller på med samt reflektera över din säkerhet medan du lever ditt nätliv, så har du större chans att slippa potentiellt farliga situationer.

Tips 2: Kontrollera säkerheten på alla webbplatser

Internet kan vara farligt, eftersom det finns så många webbplatser som kräver dig på personlig information när du vill logga in på ditt konto eller genomföra en transaktion. Hackare, tjuvar och spionprogramsutvecklare är väl medvetna om det, och de försöker ofta fånga upp din information under de här transaktionerna. Se därför till att du alltid har med säkra webbplatser och företag att göra. Först och främst bör du endast lämna ut din information till seriösa företag. Se därefter till att företaget på sin webbplats använder en webbadress som börjar med "https" och har en hänglåssymbol antingen i adressfältet eller längst ner i webbläsaren. Det innebär att din information krypteras via webbplatsen, vilket gör att alla data blir så gott som värdelösa för de tjuvar och hackare som kan tänkas fånga upp överföringen.

Tips 3: Välj starka och varierade lösenord

För de flesta är lösenordet det starkaste skyddet mot hackare och tjuvar. Ändå väljer så många ett lösenord som knappt är värt den tid det tar att mata in det. När du skapar ett lösenord ska du alltid välja en blandning av bokstäver och siffror, och inkludera en symbol om det tillåts av webbplatsen. Ett sådant lösenord blir svårare att komma ihåg, men det gör det också så gott som omöjligt för andra att gissa sig till lösenordet.

Ännu viktigare är dock att du använder olika lösenord för olika webbplatser. Tänk bara på hur ofta du använder samma användarnamn och lösenord för flera olika nätkonton. Hackarna riktar in sig särskilt på webbplatser med låg säkerhet i syfte att komma över långa listor av användarnamn och motsvarande lösenord, eftersom de vet att många användare väljer samma kombination av inloggningsuppgifter för t.ex. internetbanktjänster.

Använd även tvåfaktorsautentisering om någon sådan erbjuds på webbplatsen i fråga. Då krävs inte endast ett lösenord om du vill logga in utan du måste även ange en kod som skickas till en särskild enhet eller som SMS till din smarta telefon. På så sätt blir det väldigt svårt för tredje part att hacka ditt konto.

Tips 4: Vad är spionprogram? Hur stoppar jag sådana program?

Spionprogram är förmodligen det största hotet mot integritet och säkerhet på internet. Ändå är det så få användare som verkligen känner till vad de här programmen är och hur de fungerar. Enkelt uttryckt är spionprogram all slags programvara som utan din vetskap registrerar dina aktiviteter eller din information. Vissa spionprogram används i rätt oskyldiga syften, t.ex. för att registrera webbläsarhistorik och hålla mottagna data anonyma. Andra spionprogram är däremot utvecklade specifikt för att kapa inloggningsuppgifterna till din internetbank, så att tjuvar sedan kan rensa dina konton.

Du kan i princip inte upptäcka spionprogram på egen hand. Därför måste du ha antispionprogram och antivirusprogram igång på datorn. Med de programmen skannas automatiskt all inkommande programvara, och på så vis kan du upptäcka farliga signaturer samt blockera installationen om programmet verkar misstänkt. Du skannar även befintliga filer samt övervakar internettrafiken för att se till att inga spionprogram ligger dolda på datorn och används för att skicka din information till någon hackares terminal.

Det finns kostnadsfria antispionprogram, men du bör tänka efter innan du väljer att spara några ynka kronor. Många av de här programmen är egentligen trojanska hästar i förklädnad, som skapats för att smitta din dator i stället för att skydda den. Satsa i stället på någon av marknadens främsta aktörer, det vinner du på. De företagen har inget intresse av att lura dig, och de är stora nog att kunna hålla sina databaser ständigt uppdaterade i takt med att nya hot växer fram. De bästa produkterna finns också i kostnadsfria utvärderingsversioner. Du kan alltså själv avgöra hur väl antispionprogrammet fungerar innan du väljer att köpa det.

Tips 5: Allt handlar inte om spionprogram och bluffar

Spionprogram, hackare och internetsäkerhet i all ära. Man bör dock komma ihåg att de flesta användare med integritetsbekymmer på nätet själva har försatt sig i den positionen. Tänk bara på alla webbplatser för sociala nätverk och på all den privata information du har publicerat där. Om någon vill stjäla din identitet och behöver ta reda på din pappas mellannamn eller var du gick de första åren i grundskolan (två av de vanligaste säkerhetsfrågorna) ... Tänk efter hur en tjuv skulle kunna hitta de uppgifterna. Om du är mån om din integritet på nätet bör du överväga att hålla dig undan webbplatser för sociala nätverk, minimera den mängd information du publicerar där eller åtminstone använda de strängaste säkerhetsinställningarna på de här webbplatserna.

Det är svårt att uppnå total integritet och säkerhet på internet, men med de här tipsen får du god hjälp på vägen när du vill skydda dig så gott det går. Miljontals människor använder internet, och tjuvarna kommer ofelbart att satsa på lätta måltavlor. Alla som ägnar minsta tanke åt säkerhet och integritet och som vidtar motsvarande åtgärder kommer att slippa undan oskadda medan tjuvarna drar vidare till grönare betesmarker.

Andra artiklar och länkar relaterade till integritet och säkerhet på internet

Integritet och säkerhet på internet: 5 säkerhetstips

Din hjärna är det bästa verktyget om du vill undvika spionprogram samt skydda dig på internet.
Kaspersky logo

Related articles