Hoppa till huvudinnehållet

Hur säkra är digitala plånböcker? Så här skyddar du din digitala plånbok

Hur säkra är digitala plånböcker? Så här skyddar du din digitala plånbok

En digital plånbok, även kallad eWallet, är nästa nivå av bekvämlighet för konsumenter som söker enklare och snabbare betalningsalternativ. Digitala plånböcker har faktiskt använts i många år, särskilt i Europa där de är vanliga. I USA ökade den digitala plånbokens popularitet exponentiellt under covid-pandemin, när konsumenter ville göra inköp utan fysisk kontakt med kort och betalterminaler.

Men precis som digitala plånböcker erbjuder bekvämlighet, erbjuder de också en möjlighet för hackare och cyberbrottslingar att försöka stjäla dina ekonomiska data. Så frågan är om digitala plånböcker är säkra att använda, eller är de helt enkelt inte värda risken? Svaret beror på hur du väljer att använda och skydda din digitala plånbok.

Det finns ett antal saker du kan göra för att förbättra säkerheten för din digitala plånbok, från sunt förnuft till att använda säkerhetsprogramvara online. Betänk följande fördelar med att använda en digital plånbok, följt av rekommenderade steg för att skydda den, så kommer du att kunna fatta ett välgrundat beslut.

Vad är digitala plånböcker? Vilka är fördelarna?

Se en digital plånbok som en elektronisk version av en fysisk plånbok. Istället för att bära runt på en plånbok fylld med kredit- och betalkort lagrar du istället din digitala plånbok i din smartphone. Precis som en fysisk plånbok kan den digitala plånboken lagra ett antal olika betal- eller kreditkort.

När du är redo att göra ett köp viftar du helt enkelt med telefonen över betalterminalen och köpet är klart. Det finns inget behov av att ge personalen ditt kort eller att sätta in ett kort i en terminal. Betalningen är snabbare, utan kontakt och bekvämare. Om du väljer att lagra fler än ett kort i din e-plånbok kan du välja ett som primärt eller enkelt byta till ett annat.

Förutom att möjliggöra snabba och bekväma betalningar finns det en annan fördel med att använda en digital plånbok; Den ger dig möjlighet att lagra informationen från flera kort. Detta eliminerar behovet av att bära runt på många olika kort, såsom butikskort och lojalitetskort. Vissa system för digital plånbok låter dig till och med lagra kuponger.

Digitala plånböcker erbjuder också säkerhet. Det finns inget behov av att bära runt kontanter, och du behöver inte ha en plånbok som kan försvinna eller bli stulen. Även om du tappar bort din telefon kommer du fortfarande att kunna komma åt din digitala plånbok genom att logga in på den på en ny enhet. Och när du gör ett köp måste du tillhandahålla någon form av auktorisation innan köpet kan slutföras, till exempel en PIN-kod eller en biometrisk avläsning av ditt fingeravtryck. Detta hjälper till att förhindra obehöriga köp.

Eftersom digitala plånböcker har ökat så mycket i popularitet, erbjuder många återförsäljare nu möjligheten för konsumenter att betala på det sättet. Om det fortfarande finns några företag som ännu inte har uppgraderat till den nya tekniken, är chansen stor att de kommer att göra det inom en snar framtid.

Vanliga hot associerade med digitala plånböcker

Kriminella har noterat ökningen i popularitet för digitala plånböcker, vilket innebär fler måltavlor för dem. Hoten mot digitala plånböcker växer och konsumenterna måste vara medvetna om riskerna med att använda digitala plånböcker och hur man kan förbättra sin digitala plånboks säkerhet.

Det största hotet är överföringen av data över mobila nätverk som kan sakna säkerhet. Om korrekt säkerhet inte finns på plats kan hackare kapa betalningsinformationen som överförs. De flesta digitala plånböcker använder dock någon form av kryptering, så detta hot är ofta minimalt. Undvik att använda offentligt Wi-Fi för att inte exponera dina data.

Det största hotet kan faktiskt vara förlust eller stöld av din telefon. Om du inte har låst din telefon eller din digitala plånbok kan en tjuv enkelt komma åt informationen och göra ett antal köp eller till och med ta ut pengar från ditt bankkonto innan du hinner agera.

Hur du skyddar din digitala plånbok och undviker dessa problem

Lås din telefon

Som nämnts ovan är den största risken med att använda digitala plånböcker helt enkelt att inte skydda din telefons data. Lås din telefon med de säkerhetsalternativ den erbjuder, och gör samma sak för din digitala plånbok och andra viktiga appar som innehåller privata data. På så sätt kommer en tjuv inte att kunna komma åt din telefon eller din digitala plånbok.

Övervaka kreditkorts- och bankkontoaktivitet

Övervaka alltid din ekonomiska aktivitet och känn till dina betalningar. Om du ser en misstänkt debitering måste du kontakta din bank omedelbart och låsa dina finansiella konton.

Installera säkerhetsprogram

Om du bär runt på känslig finansiell information som en digital plånbok bör du säkra den så mycket som möjligt. Installera säkerhetsappar som ytterligare skyddar data på din telefon och som även har platstjänster ifall din telefon tappas bort eller blir stulen. Att ha möjlighet att fjärradera information på din telefon om du inte kan få tag på den är också användbart.

Sammanfattning

Digitala plånböcker är för det mesta säkra, men de är inte osårbara. Se till att använda ytterligare säkerhetsåtgärder för att minska riskerna och se till att din finansiella information inte hamnar i fel händer.

Relaterade produkter:

Mer information

Hur säkra är digitala plånböcker? Så här skyddar du din digitala plånbok

Digitala plånböcker (eWallets) är ett bekvämt sätt att betala för varor och tjänster i dagens tekniskt avancerade tidsålder. Lär dig om onlinehoten mot din digitala plånboks säkerhet.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg