Hoppa till huvudinnehållet

Vad är en darknet-skanning?

En internetanvändare genomför en darknet-skanning på en laptop.

Darknet är ett samlingsnamn för en mängd webbplatser och marknadsplatser som för samman individer som är villiga att hålla på med olagligheter eller skumraskaffärer. Det går inte att komma åt dem med traditionella webbläsare och de indexeras inte med sökmotorer som Google. En stor del av darknet gör affärer med stulen information, inklusive personlig data som skördats vid dataintrång eller med hjälp av informationstjuvar, och andra cyberbrott. Detta kan få allvarliga följder inte bara för vanliga användare, utan även företag och ibland hela länder om personlig och kanske finansiell information säljs på darknetwebbplatser. Det här är ett verkligt hot, därför kan det vara viktigt att göra darknet-skanningar för att skydda vanliga internetanvändares identiteter.

Kan min information dyka upp på darknet?

Innan vi ställer frågan "Vad är en darknetskanning?", kan det vara värt att fråga sig om och hur personlig information kan hamna på darknet. Det enkla svaret är att alla internetanvändare riskerar att få sina uppgifter offentliggjorda på nätets sunkigare sida, även om de inte håller till där själva. Detta på grund av att alla kan falla offer för nätfiske eller attacker med skadlig programvara, genom vilken hackare samlar på sig data som lösenord, identiteter och kreditkortsinformation. I vissa fall kan hackare stjäla sådan data från företag som samlar in och lagrar personlig information för reklam och marknadsföring. Oavsett vilket, när hackaren har samlat på sig all denna information gör denne den tillgänglig för andra på darknet.

Vad är darknet-skanning?

Enkelt uttryckt gör en darknet-skanning det möjligt för internetanvändare att upptäcka om deras personliga information har gjorts tillgänglig på darknet. Dessa digitala verktyg genomsöker darknet, specifikt genom listor från kända dataintrång, för att se om en användares data har laddats upp. Om verktyget upptäcker någon användarinformation på darknet varnar det användaren, vilket ger denne möjlighet att vidta åtgärder.

Även om detta kan vara till hjälp för att upptäcka personlig data och användarintegritet, är det viktigt att observera att det är bara just detta som darknet-skanningar gör. Oavsett hur kraftfullt ditt darknet-skanningsverktyg är kan ingen skanner kontrollera varje del av darknet eftersom många webbplatser på den sidan av internet förblir privata och oåtkomliga. Därför är det viktigt för internetanvändare att vara vaksamma gällande sin data online, till exempel genom att använda VPN och antivirusprogram samt skaffa sig goda vanor när det gäller delning av information på nätet.

Darknet-skanningar kan alltså identifiera olika typer av kriminell aktivitet som darknet är ökänt för. Vissa säkerhetsorganisationer eller polismyndigheter kan använda darknet-skanningar som hjälp vid utredningar. De använder dem för att genomsöka darknet för att se om någon nämner till exempel olagliga droger, vapen och falska produkter.

Hur fungerar en darknet-skanning?

Enkelt uttryckt är darknet-skanningsverktyg programvara som använder specifikt framtagna algoritmer som söker på darknet efter spår av en användares personliga data. Generellt sett måste användaren först mata in specifika personliga uppgifter för att en skanning ska kunna köras. Programvaran kör sedan denna information mot datadumpar, kända listor över personuppgifter som stulits i dataintrång, som finns tillgängliga på darknet. En darknet-skanning kan söka efter alla möjliga typer av känslig användarinformation, inklusive:

 • Namn
 • E-postadresser
 • Lösenord
 • Okrypterade transkriberingar av chatter
 • IP-adresser
 • Kreditkorts- eller bankkontoinformation
 • Konton på sociala medier
 • Identitetsinformation (såsom pass, personnummer, eller ID-kort)

Om skanningen upptäcker en användares personliga information på darknet varnas denne omedelbart om vad som har hittats och var. Sedan hänger det på användaren att vidta lämpliga åtgärder för att skydda sig, som vi redan tagit upp.

Men användare måste komma ihåg att en enda darknet-skanning begränsas till populära marknadsplatser som har färre integritetsprotokoll och den kan inte söka igenom hela darknet. Den kan inte heller sia om intrång som sker omedelbart efter skanningen. Användare som är mycket bekymrade över sin integritet kan välja att köra regelbundna darknet-skanningar med olika verktyg eller använda darknet-övervakning för att konstant leta efter sin stulna information där.

Varför är det viktigt med darknet-skanningar?

Den genomsnittlige internetanvändaren har inget med darknet att göra, så varför ska man bry sig om att genomföra en darknet-skanning? Svaret är enkelt: för att skydda sina personuppgifter och försöka förhindra cyberbrottslingar att använda dessa för att begå brott. Uppenbara problem som kan uppstå är att e-post och konton på sociala medier hackas eller att pengar blir stulna från bankkonton. Men det finns flera typer av mer skändliga bedrägerier och svindlerier som kan utföras med rätt typ av personlig information, till exempel identitetsstöld, kreditkortsbedrägeri, finansiellt bedrägeri och robotsamtal.

Fördelar med darknet-skanningar

Den huvudsakliga funktionen för darknet-skanningar är att användare får reda på om deras personliga data har blivit stulna och potentiellt gjorts tillgängliga för cyberbrottslingar. Om så är fallet kan användare vidta vissa åtgärder för att försöka skydda sig mot ytterligare problem. Till exempel kan de blockera kreditkort, varna banker och byta lösenord för att undvika finansiella förluster och identitetsstölder. Men det finns flera andra orsaker till varför vissa användare, eller företag för den delen, väljer att göra darknet-skanningar som en del av deras rutinkontroller online:

 1. Identifiera och mildra dataintrång: genom att regelbundet genomföra darknet-skanningar varnas individer om någon känslig information har dykt upp på darknet och de kan vidta åtgärder för att undvika allvarliga följder. Detta är särskilt viktigt för företag som kan drabbas hårt om klientdata eller inloggningsinformation till system läcker ut. Tajmingen är viktig i dessa situationer, så regelbundna skanningar kan säkerställa att intrång identifieras så snart som möjligt.
 2. Förhindra framtida intrång: med darknet-skanningar kan användare identifiera vilken information som har blivit stulen, och potentiellt hur den blev stulen. Det kan vara användbart att förstå allt detta för att se till att inte samma misstag upprepas och därmed kunna skydda sig mot framtida läckor.
 3. Behandla klientdata ansvarsfullt: företag kanske inte alltid vet om deras system har blivit hackade, så rutinmässiga darknet-skanningar är ett sätt att säkerställa att de behandlar klientdata med försiktighet. Dessa skanningar identifierar intrång så snart som möjligt så att mildrande steg kan vidtas och klienterna varnas.

Nackdelar med darknet-skanningar

Även om darknet-skanningar är användbara finns det, så klart, vissa problem. Nedan följer några tankar om vad man bör överväga när man planerar att använda darknet-skanningar:

 1. Skanningarna är inte 100 % felfria: trots att vissa darknet-skanningsverktyg är mycket omfattande kan de ändå inte skanna av hela darknet eller garantera att din information alltid går att hitta och skydda.
 2. Skanningar fångar bara upp en ögonblicksbild: varje darknet-skanning fångar bara en viss del av darknet vid varje tidpunkt som skanningen körs och kan inte sia om intrång som kan ske omedelbart efteråt. Användare får bara en ögonblicksbild av vilken information som finns tillgänglig online vid tidpunkten för skanningen.
 3. Kostnader: vissa darknet-skanningar är gratis, men många tar betalt för sina tjänster. Detta kan bli dyrt för enskilda personer eller små företag som vill köra regelbundna kontroller.
 4. Tajming: tyvärr, när en darknet-skanning via e-post identifierar ett problem har användarens data redan knäckts. Men när man får reda på att ens data har läckt ut kan man byta lösenord eller tillämpa andra rekommenderade säkerhetsåtgärder för att mildra de medförande riskerna.
 5. Brist på problemlösning: även om darknet-skanningar kan identifiera stulen personlig data kan de inte ta bort den. Användare måste då försöka radera den från darknet och få mildrande åtgärder på plats.

Vad ska man göra om en skanning upptäcker ens personliga data

Cyberbrottslingar använder alltmer sofistikerade metoder för att fånga internetanvändare och lura dem att dela sin känsliga information. Det är fullt möjligt att lösenord, kreditkortsinformation och annan data hamnar på darknet. Men om en darknet-skanning identifierar stulen information finns några omedelbara åtgärder som du kan vidta för att mildra skadan:

 • Byt ut knäckta lösenord: om lösenord har blivit stulna ska du omedelbart byta ut dem på kontona där de används. Det är också en bra praxis att använda flerfaktorsautentisering och en lösenordshanterare för att skydda kontona om ett intrång skulle ske.
 • Spärra kreditkort: om kreditkortsinformation har blivit stulen ska du kontrollera nyligen genomförda transaktioner för misstänkt aktivitet och snabbt varna leverantören att blockera nya transaktioner och spärra det stulna kortet.
 • Varna banker: när bankkontouppgifter dyker upp på darknet ska du kontrollera saldon för misstänkt aktivitet och omedelbart prata med banken i fråga för att få kontot spärrat och alla nya transaktioner blockerade.
 • Granska behörigheter: granska alltid vilka behörigheter som har auktoriserats på konton för sociala medier och appar som används. Generellt sett är det bra att använda de mest grundläggande behörighetsinställningarna så att den lagrade informationen, inklusive kontaktuppgifter, foton, platser med mera, inte är tillgängliga på dessa konton.
 • Begränsa informationsdelning: det är vanligtvis en bra strategi att dela så lite information som möjligt online, särskilt på webbplatser eller med företag som inte är så välkända.

Så här undviker man att personuppgifter läcker ut

Den bästa offensiven är ett bra försvar, så enligt detta måste du upprätthålla skyddande vanor för att undvika dataläckor när du använder internet. Det finns alltid sårbarheter men om du har följande åtgärder på plats när du är online kan det hjälpa dig att undvika att din personliga data visas på en darknet-skanning:

 1. Använd en lösenordshanterare som generar starka lösenord som sedan kan lagras på ett säkert sätt. Kom ihåg att regelbundet ändra lösenorden också.
 2. Aktivera flerfaktorsautentisering på alla online-konton och appar där det är möjligt.
 3. Undvik fria eller offentliga Wi-Fi-nätverk, dessa är ofta osäkra.
 4. Prenumerera på en kraftfull VPN-tjänst och använd denna så mycket som möjligt när du är online, särskilt när du hanterar känslig information, såsom bankkonton och kreditkort.
 5. Var uppmärksam på potentiella nätfiskeattacker, såsom misstänkta e-postmeddelanden och länkar.
 6. Kontrollera alltid webbadressen för att säkerställa att en webbplats är säker, och officiell, innan du tillhandahåller någon information.
 7. Använd antivirusprogram och kör regelbundna skanningar för att upptäcka skadlig programvara.

Varför sticker Kaspersky Premium ut när det gäller darknet-säkerhet?

För enskilda personer och företag som letar efter robust skydd mot hot som lurar på darknet erbjuder Kaspersky Premium en lösning som ligger i framkant. Denna premiumsäkerhetsprodukt har två exceptionella funktioner som är särskilt designade för att dyka ner i darknets djup och skydda din personliga information.

Den första av dessa funktioner är Data Leak Checker som är ett kraftfullt verktyg som noggrant undersöker e-postmeddelanden efter tecken på om de är komprometterade. Genom att skanna e-postkommunikation kan Kaspersky Premium identifiera eventuella läckor eller exponerad personlig data, vilket ger ett viktigt skyddslager mot identitetsstöld och andra cyberbrott.

Dessutom introducerar Kaspersky Premium Identity Theft Check, en unik funktionalitet som går igenom telefonnummer som hör samman med din e-postadress. Detta innovativa tillvägagångssätt säkerställer att inga potentiella läckor av personlig information sker obemärkt, vilket ger användare omfattande säkerhet och sinnesro.

Dessa två funktioner i kombination med Kaspersky Premiums övergripande paket med säkerhetsverktyg ger ett robust försvar mot hot från darknet. Genom att välja Kaspersky Premium ökar du sannolikheten att upprätthålla dina online-integritet och datasäkerhet, vilket för det till ett viktigt tillskott till din cybersäkerhetsarsenal. Så oavsett om du är en enskild person som vill skydda din personliga information eller ett företag som skyddar viktig data erbjuder Kaspersky Premiums avancerade funktioner en oöverträffad skyddsnivå, vilket gör det till en värdefull resurs i kriget mot hot från darknet.

Skäl att välja darknet-skanningar

Bara genom att interagera med omvärlden löper alla risk att få sin personliga information läckt och potentiellt tillgängliggjord på darknet. Även de som inte regelbundet använder internet kan få sina kreditkortsuppgifter stulna, till exempel om de gör ett köp i en butik och dess kassasystem sedan hackas. Regelbundna darknet-skanningar kan vara användbara när det gäller att skydda personlig data och undvika att bli ett brottsoffer, som vid identitetsstöld och finansiella bedrägerier. Även om de inte är helt felfria är darknet-skanningsverktygen ett sätt för användare att ligga steget före cyberbrottslingarna.

Få Kaspersky Premium + 1 ÅR GRATIS Kaspersky Safe Kids. Kaspersky Premium tilldelades fem AV-TEST-utmärkelser för bästa skydd, bästa prestanda, snabbaste VPN, godkänd föräldrakontroll för Windows och bästa betyg för föräldrakontroll på Android.

Relaterade artiklar och länkar:

Vad man gör om den personliga integriteten har kränkts?

Vad kan hackare göra med din e-postadress?

Relaterade produkter och tjänster:

Kaspersky Small Office Security

Kaspersky Plus

Kaspersky Endpoint Security for Business

Vad är en darknet-skanning?

darknet-skanning kan vara användbart för att skydda personlig information. Lär dig vad dessa online-skanningar är, hur de fungerar och varför de är viktiga.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg