Hoppa till huvudinnehållet

Vad är antivirus i molnet?

Med program för antivirusskydd i molnet förflyttar du arbetsuppgifterna för antivirusskydd till en molnbaserad server, i stället för att belasta din dator med ett komplett programpaket för antivirusskydd. Med traditionella säkerhetsprogram är du beroende av den lokala datorns processorkraft, men med molnbaserade databehandlingslösningar installerar du bara ett litet "klient"-program på din dator. Med det lilla programmet ansluter du sedan till säkerhetsleverantörens webbtjänst. Via webbtjänsten analyseras data från antivirusskanningar och förslag på passande motåtgärder skickas till din dator.

Marknaden för antivirus i molnet växer i takt med att säkerhetsföretagen lär sig att erbjuda ännu bättre skydd genom att utnyttja potentialen i distribuerad databehandling.

Fördelar

Du utnyttjar molnteknik för att behandla och tolka data från skanningen, så du använder din egen eller användarnas dator endast till att tidvis skanna filsystemet och sedan överföra resultatet. På så sätt behöver du inte alls lika mycket processorkraft för att skydda systemet. Dessutom går det att skicka realtidsdata till den stationära klienten/klientskrivbordet via push-teknik och på så sätt uppdatera lokala svartlistor (skadliga filer och webbplatser) samt vitlistor (betrodda filer och webbplatser). Då slipper du vänta på att en användare utför en manuell uppdatering eller vara beroende av automatiska uppdateringar en gång i veckan eller en gång i månaden. Antivirus i molnet blir ofta billigare än att köpa ett komplett programpaket. De molnbaserade antiviruslösningarna innehåller alla de vanligaste antivirusfunktionerna, som virusskanning, schemalagd skanning, rapportering och filborttagning. Platsen för databehandling är egentligen det enda som ändras.
Nackdelar

En tänkbar nackdel med den här antiviruslösningen är att man blir beroende av anslutning till internet – om leverantörens webbtjänst tillfälligt slutar fungera lämnas klientdatorerna oskyddade, eftersom den lokala klienten bara kan skanna, inte tolka. Dessutom är optimering helt avgörande: leverantörerna måste avgöra vilka svartlistade och vitlistade definitioner som är viktiga nog att inkluderas på den lokala klienten utan att dess prestanda försämras samt vilka definitioner som kan förbli i molnservern. Slutligen bör man vara vaksam när man överför användardata till molnservrar, eftersom det finns viss risk för sekundär smitta.

Vad är antivirus i molnet?

Branschens definition av termen antivirus i molnet. Med program för antivirusskydd i molnet förflyttas arbetsuppgifterna för antivirusskydd till en molnbaserad server, i stället för att belasta din dator…
Kaspersky logo

Related articles