Hoppa till huvudinnehållet

Vad är ett smygvirus?

Ett smygvirus är en komplex skadlig programvara som gömmer sig efter att ha smittat en dator. När smygviruset väl har gömt sig, kopierar det information från osmittade data till sig självt, och skickar sedan dessa data till antivirusprogrammet när du skannar igenom datorn. Av den anledningen är det svårt att upptäcka och radera den här typen av virus.

Ett smygvirus kan smitta ett datorsystem på en rad olika sätt – till exempel när du som användare hämtar en e-postbilaga med skadlig kod, när du installerar skadlig programvara förklädd till program från olika webbplatser eller när du använder icke betrodd programvara som har smittats med skadlig programvara. Precis som andra virus kan det här viruset ta kontroll över flera olika systemaktiviteter, vilket kan drabba datorns prestanda. Vanlig skadlig programvara som tar över systemaktiviteter kan du avslöja med ditt antivirusprogram, men smygviruset har programmerats till att dölja sig för antivirusprogram. Smygviruset gömmer sig genom att tillfälligt förflytta sig bort från den smittade filen, kopiera över sig självt till en annan disk och sedan ersätta sig självt med en osmittad fil. Smygviruset kan även undgå upptäckt genom att dölja storleken på den smittade filen

Du kan upptäcka viruset genom att starta systemet med en diskstart, disk boot, och sedan köra en antivirusskanning. På så sätt undviker du de system som viruset kontrollerar. Även om du upptäcker smygviruset kvarstår risken att det har kopierat över sig till en annan fil i systemet. Det är alltså en riktig utmaning att helt bli av med det här viruset. Det bästa motmedlet är i princip att använda effektiva antivirusprogram avsedda att upptäcka både virusen i sig och de dolda versionerna av dem.

Vad är ett smygvirus?

Branschens definition av termen smygvirus. Ett smygvirus är en komplex skadlig programvara som gömmer sig efter att ha smittat en dator.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg