Hoppa till huvudinnehållet

Vad är en tangentbordsloggare?

Tangentbordsloggning är när man loggar varje tangenttryckning som användarna utför på en given dator. En tangentbordsloggare kan vara antingen hårdvarubaserad eller programvarubaserad. Den kan användas som ett tillförlitligt IT-övervakningsverktyg för både konsumenter och företag. Men tangentbordsloggning kan även användas i olagliga syften. Vanligast är att någon samlar in känslig information via tangentbordsloggning i skadliga spionprogram. Det kan röra sig om lösenord eller ekonomiska upplysningar. Den informationen skickas sedan till tredje part som använder den i olagliga syften.

Därför är tangentbordsloggning ett hot

Om du inte är medveten om att allt du skriver på datorn registreras, kan det hända att du oavsiktligt lämnar ut lösenord, kreditkortsnummer, meddelanden, kontonummer och annan känslig information till tredje part. Den informationen kan brottslingar utnyttja genom att tömma dina bankkonton innan du ens insett att de olovligen skaffat sig tillgång till känsliga data om dig.

Skadlig programvara med tangentbordsloggning kan döljas i datorns operativsystem, i tangentbordets API, i minnet eller i själva systemkärnan. Det kan vara svårt att upptäcka tangentbordsloggning, eftersom man kan drabbas utan att man märker av några problem med datorn, såsom buggar eller långsamma processer. Det kan till och med vara svårt att upptäcka tangentbordsloggning med vissa antivirusprogram eftersom spionprogrammen är väl maskerade – de ser ofta ut som vanliga filer eller vanlig trafik, och kan i vissa fall ominstallera sig själva.

Som tur är kan du skydda datorn från programvara för tangentbordsloggning. Ett led i din säkerhetslösning bör vara att se till att operativsystem, programvara och webbläsare alltid uppdateras med de senaste säkerhetspatcharna. Men det bästa försvaret får du genom att installera antingen en bra produkt som skyddar mot tangentbordsloggande spionprogram eller en komplett internetsäkerhetslösning med effektiva funktioner för skydd mot tangentbordsloggning.

Vad är en tangentbordsloggare?

Branschens definition av termen tangentbordsloggare. Tangentbordsloggning är när man loggar varje tangenttryckning som användarna utför på en given dator. En tangentbordsloggare kan…
Kaspersky logo

Utvalda inlägg