Hoppa till huvudinnehållet

Vad är en Warhol-mask?

Vad är en Warhol-mask?

En Warhol-mask är en datormask som snabbt kopierar sig, så att den smittar många datorer på internet på så lite som 15 minuter. Vissa forskare hävdar att en äkta Warhol-mask skulle kunna smitta alla datorer på internet på en kvart. Därav namnet ”Warhol”, efter konstnären Andy Warhols berömda citat: ”I framtiden kommer alla att vara kända i 15 minuter”.

Sapphire-masken, också kallad "Slammer" eller "SQL Slammer", var enligt en analys av CAIDA (Cooperative Association for Internet Data Analysis), den första masken som närmade sig den här tidsgränsen, vilket ökade intresset för att ta reda på hur stor skada en snabbväxande, illvillig mask skulle kunna orsaka. Sapphire-masken orsakade inga allvarliga skadeverkningar, men var ändå destruktiv, och dess existens antyder att Warhol-masken inte bara är ett teoretiskt hot, utan ett högst verkligt sådant.

Hotet från datormaskar

Datormaskar är ett betydande säkerhetsbekymmer eftersom de kopierar sig själva och sprider sig via datorns befintliga mekanismer för datatrafik utan att någon mänsklig interaktion behövs. En datormask som kombinerats med ett trojanskt virus – skadlig hybridkod – är en mask med trojanens skadeverkningar. Den använder olika transportmedel för att göra olika typer av angrepp och gömmer sig sedan i väntan på att kunna utföra fler attacker.

En äkta Warhol-mask är ett stort orosmoln på grund av att den kan skapa den här typen av skadlig hybridkod. Om en mask med skadeverkan levererades till alla värdar över hela internet på 15 minuter skulle maskens skadeverkan orsaka omfattande förstörelse innan någon människa hann agera.

Om du vill skydda din dator från skadlig programvara måste du se till att operativsystemet är uppdaterat. Du bör också använda en modern webbläsare och se till att all programvara är uppdaterad med de senaste säkerhetspatcharna. Utvärdera olika antivirusprodukter och kompletta produkter för internetsäkerhet, och välj bland produkter med omfattande skydd mot alla hot i realtid.

Andra artiklar och länkar relaterade till definitioner

Vad är en Warhol-mask?

Warhol-masken är ett snabbt självkopierande datorvirus som kan infektera din dator på så lite som 15 minuter. Läs mer om virus och hur du skyddar datorn.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg