Hoppa till huvudinnehållet

Bedrägerier med onlinespel under coronaviruspandemin: olika sätt att skydda dig själv och din familj

Trots de ekonomiska störningarna som orsakats av det nya coronaviruset går det bra för den globala videospelsindustrin. När social distansering minskar fysisk samverkan till ett minimum och folk uppmanas att stanna hemma, vänder sig många till virtuella världar för att slippa undan krisen för ett tag. I USA nådde försäljningen av videospel sin högsta nivå på över ett decennium i mars, och alla speljättar har rapporterat stora ökningar i antalet användare.

Men det ökade engagemanget från spelare har satt riskerna med onlinespel i fokus, när coronavirusbedragare försöker utnyttja situationen. Eftersom onlinespel ofta använder spelvalutor, inköp i spelet och verklig valuta som förvaras i elektroniska plånböcker, är de en måltavla för bedragare.

Unga människor kan vara mindre medvetna om riskerna, och är därför mer utsatta. Läs vidare för att få reda på mer om riskerna med onlinespel och hur du håller dig själv och din familj säker.

Farorna med onlinespel

För de flesta användare är onlinespel en harmlös aktivitet. Men det finns risker, till exempel:

Beroende

Detta är när onlinespel går bortom underhållning och blir en besatthet som tar upp alltför mycket tid.

Nätmobbning

Nätmobbning är när speciellt barn och ungdomar använder en datorenhet för att hota, förnedra eller på annat sätt trakassera någon. Detta kan vara i onlinespel för många spelare via anslutna enheter som till exempel Xbox Live.

Risk att förlora pengar

Spelvaluta, köp i spelen och verklig valuta som sparas i elektroniska plånböcker är en måltavla för bedragare.

Skadlig programvara

Ibland uppmanas användare att ladda ned ett plugin-program för att spela ett speciellt spel. De kan sedan dirigeras om till andra webbplatser, som kan köra skadlig programvara för att skada säkerhet och integritet på användarens enhet. Virus kan vara inbäddade i spelfiler som användaren utan att märka det släpper in i systemet vid installation.

Integritetsproblem

Genom att samla in data från spel och andra källor kan hackare komma åt andra befintliga konton, till exempel i sociala medier, eller skapa nya konton – och till och med hela digitala identiteter – i ditt namn.

Dolda avgifter

Vissa onlinespel använder sig av "freemium"-modellen, vilket betyder att man får en del innehåll gratis, men för att få fullständig tillgång till alla funktioner måste man betala. I vissa fall kräver dessa spel att användarna kopplar ett kreditkort till spelprofilen. Kortet debiteras automatiskt när spelarna köper nya föremål eller tjänster.

Exempel på coronavirusbedrägerier i spel

De flesta bedrägerier rörande onlinespel är bara återanvända versioner av gamla bedrägerier, men de har blivit vanligare eftersom fler har varit online under pandemin.

Exempel på vanliga bedrägerier med onlinespel är:

Dirigera spelare till tredjepartswebbplatser

Dessa ser ut som äkta webbplatser där spelarna kan köpa tilläggsutrustning, till exempel kläder, vapen eller nya förmågor, eller köpa ett sätt att skapa onlinevaluta att använda i spelet. Men dessa är falska och lurar användarna att köpa föremål eller belöningar som de inte får.

Använda spelarnas IP-adresser

En IP-adress är en unik internetplats för varje användare. När hackare har din IP-adress kan de få tag på din fysiska adress, ditt fullständiga namn och annan känslig information. Med denna kan hackare genomföra attacker för att stjäla din ekonomiska information och information om ditt spelkonto.

Nätfiske

Detta är en spelversion av de välkända nätfiskebedrägerierna där en användare luras att lämna ut sin kontoinformation. Bedragare skickar e-post till spelarna och säger att de måste bekräfta sitt lösenord och sin inloggningsinformation. Om spelarna klickar på länken i meddelandet skickas de till en falsk inloggningssida som ber dem att uppge sitt användarnamn och lösenord – och spelarens kontoinformation stjäls.

Falska mobilversioner av populära onlinespel

När de laddats ned installerar dessa falska appar skadlig kod på offrens telefoner eller datorer. Bedragare använder den skadliga koden för att samla in information om spelarens onlinekonton, till exempel de som används för att komma åt populära videospelsplattformar och spelkonsoler online. De använder detta för att stjäla känslig användarinformation som till exempel kreditkortsinformation, hemadress och telefonnummer.

Sikta på barn

Cyberbrottslingar kan till exempel "grooma" barn med röstchatt i spelet samtidigt som de får barnen att betala för saker i spelet åt dem — ofta med föräldrarnas kreditkort. Ibland övertalar dessa bedragare barnen att lämna ut sina inloggningsuppgifter eller att öppna en länk som de skickar, så att de ska få tillgång till barnets konto. När cyberbrottslingen fått informationen går det att stjäla virtuella krediter, onlinevaluta och även verkliga pengar i onlineplånböcker. Virtuell valuta och stulna konton kan sedan säljas på darknet, mot betydande belopp i verkliga pengar, och de verkliga pengarna i de digitala plånböckerna stjäls.

Hour du håller dig säker och skyddar dig mot bedrägerier i onlinespel

Ett sätt att hålla sig säker är att använda ett VPN. VPN står för ”virtuellt privat nätverk” och gör din personliga internetanslutning privat genom att få den att se ut som ett nätverk på en annan plats (antingen i ditt land eller någon helt annanstans i världen). VPN är enkla att installera och kräver inte mycket konfiguration för att använda, och fördelarna är bland annat följande:

 • Ökat skydd mot attacker som DDoS – som kan användas mot motståndare i onlinespel, speciellt i en tävlingssituation.
 • Extra säkerhet för data- och banktransaktioner, eftersom VPN ger dig en anslutning som inte går att spåra.

Det finns VPN-klienter för Mac, Android, PC och Apple iOS, och vi på Kaspersky erbjuder VPN Secure Connection, som kan installeras på flera olika enheter och operativsystem.

Du kan hitta gratis VPN. Men dessa har oftast databegränsningar, och kanske inte ger dig fullständigt skydd. Innan du väljer VPN ska du läsa villkoren för tjänsten så att du förstår vad som ingår — inklusive deras integritetspolicy. Kom ihåg att vissa VPN-tjänster påstår att de skyddar mot skadlig kod och webbplatser för nätfiske, men ändå inte ger samma skydd som fristående antivirusprogram. Så det är bäst att ha bådadera.

Hur du skyddar dig mot bedrägerier i onlinespel””

7 tips för säkra onlinespel

 1. Använd bara officiella webbplatser för inköp som är relaterade till spelet. Klicka inte på länkar som dirigerar om dig till tredjepartswebbplatser.
 2. Svara inte på e-post eller andra meddelanden som ber dig om bankinformation, ekonomisk information eller personuppgifter, även om de verkar komma från spelplattformen. Legitima företag ber inte om information via meddelandetjänster.
 3. Dela inte personuppgifter, identifierande data eller kontoinformation online. Dela inte inloggningsuppgifter med vänner.
 4. Använd ett starkt lösenord för inloggning till spelet. Ett starkt lösenord är svårt att gissa, och innehåller en blandning av versaler och gemener plus siffror och symboler. Undvik att använda samma lösenord för flera konton.
 5. Använd tvåfaktorsautentisering: detta betyder att du — och alla andra som försöker komma åt ditt konto — behöver två saker för att logga in på ditt konto, ofta ditt lösenord och din fysiska telefon. Normalt anger du ditt lösenord för att logga in på ditt spelkonto. Ditt konto skickar sedan en kod till din smartphone. Du måste skriva in den koden innan du kommer åt spelkontot. Detta extra steg gör det svårare att hacka sig in på dina konton.
 6. Klicka aldrig på länkar som ber dig att bekräfta ditt lösenord igen. Radera istället alla e-postmeddelanden som ber dig att uppdatera din inloggningsinformation.
 7. Undvik att använda bankkort för inköp. Ett kreditkort har större säkerhet än ett bankkort, och är inte länkat till ett bankkonto där pengar dras direkt.

Onlinespel: hur du håller barnen säkra

 • Överväg att ställa in föräldrakontroller. Oavsett vilken enhet barnen använder finns det inställningar som gör att du kan bestämma hur de interagerar med andra spelare. De kanske till exempel bara ska kunna kommunicera med befintliga vänner.
 • Du kan också lägga upp gränser för hur länge de ska kunna spela med föräldrakontroller. Det är bra att utforska de här inställningarna innan ditt barn börjar spela. Uppmuntra ditt barn att ta pauser från skärmen med jämna mellanrum.
 • Kontrollera spelets innehåll – de flesta spel är märkta med åldersrekommendation baserat på innehållet. Spel med våldsamt eller sexuellt innehåll har en högre åldersrekommendation. Kontrollera detta så att du kan avgöra om det är lämpligt för ditt barn. Entertainment Software Rating Board är ett ställe där du kan ta reda på detta.
 • Fundera på om du ska ha spelsessioner i ett delat familjeutrymme, så att du kan se vad som händer.
 • Se till att de väljer ett användarnamn som inte avslöjar personlig information. Om spelet ger möjlighet att skapa en personlig profil ska du kontrollera att barnen inte lämnar ut personuppgifter som namn, ålder, plats, skola, ekonomisk information eller lösenord till konton.
 • Se till att ditt barn använder auktoriserade versioner av spel som har laddats ned från en äkta källa och som du har licens för. Berätta för dem om riskerna med olaglig nedladdning och fildelningswebbplatser, som kan medföra hög risk för skadlig kod. Påminn dem om att piratkopior av spel också kan innehålla skadlig kod.
 • Visa barnen hur de rapporterar dåligt uppträdande. Förklara för dem hur de kan rapportera eller, vid behov, blockera spelare på Xbox Live, PlayStation Network, Steam eller den plattform de använder.
 • Läs spelets regler och villkor – så att du till exempel kan kontrollera om det finns dolda avgifter. Ta reda på hur spelets utgivare hanterar dåligt uppträdande eller oacceptabelt innehåll.
 • Tala med barnen. Prata regelbundet med barnen om säkerhet online. Sätt dig med dem och kom överens om vilka sorters spel de ska spela, och hjälp dem att förstå att andra kanske inte är den de tycks vara online. Diskutera vad som är lämpligt och olämpligt att säga när man spelar spel online. 
 • Spela onlinespel tillsammans med dina barn då och då, och inte enligt något fast schema. På så sätt får du en uppfattning om vilka spel de spelar och vilka de kommunicerar med.
 • Se till att du har uppdaterade antivirusprogram igång. En produkt som Kaspersky Antivirus skyddar din dator, och blockerar virus och skadlig kod i realtid.
Säkerhetstips för onlinespel””

vad du ska göra om du blir utsatt för bedrägeri i ett onlinespel

Om du eller någon du känner utsatts för bedrägeri i ett onlinespel:

 • Du kan skicka en detaljerad rapport till spelets supportsida.
 • Du ska kontakta ditt kreditkortsföretag eller din bank för att bestrida kostnaden.
 • Om du har lämnat ut personuppgifter till bedragare är det bäst att byta alla dina lösenord, även på sociala medier.
 • Du kan rapportera bedrägerier till den lokala konsumentrådgivningen. I Storbritannien kan du till exempel kontakta Citizens Advice Bureau, och i Australien kan du rapportera bedrägerier till Australian Competition and Consumer Commission.
 • Om en bedragare hotar dig kan du kontakta Polisen.

Om du är förälder och oroar dig för dina barn ska du överväga att skaffa Kaspersky Safe Kids: programmet har designats för att hjälpa dig att skydda dina barn online. Det innehåller en app på barnets enhet och en app på din telefon, så att du kan se rapporter och anpassa inställningar. Du kan också hantera tillgång till spel och olämpliga appar.

Men trots de risker vi har beskrivit är det viktigt att ha sociala kontakter under en tid när man ska hålla fysisk distans — och onlinevideospel är ett sätt att göra detta. Kom bara ihåg att vara uppmärksam på bedrägeriförsök, installera cybersäkerhet på alla enheter och spela på ett säkert sätt.

Relaterade artiklar:

Bedrägerier med onlinespel under coronaviruspandemin: olika sätt att skydda dig själv och din familj

Det nya coronaviruset har lett till att onlinespel har blivit mer populära, och det ökade engagemanget från spelarna har dragit till sig bedragare. Läs om hur du skyddar dig själv och din familj.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg