I årtionden har Linux-gruppen av operativsystem vunnit teknikproffsens uppskattning för sin enkelhet och funktionalitet. Det utvecklades i början av 1990 och är ett operativsystem för datorer, liksom Windows.
Det ett populärt val för att köra webbservrar, som programvara för styrning av datorns maskinvaruresurser. Till skillnad från Windows har Linux öppen källkod, vilket innebär att det är fritt tillgängligt för alla.
Linux är i stort sett en ”kärna”, som är en viktig komponent i ett operativsystem för kontroll av processor, minne och kringutrustning på en dator. Det anses ofta ha ett ”avskalat” användargränssnitt – utan alla användarfokuserade finesser – och är utformat uteslutande för funktionalitet och för att ge användare större kontroll över sin maskinvara.
Traditionella Linux-fans anser att det erbjuder ett mycket enklare sätt att styra maskinvaran, tack vare ”skalet” – Linux kommandorad som gör att användare kan styra sina datorer med kommandon i ett textgränssnitt.
Men moderna versioner av Linux har mycket mer sofistikerade användargränssnitt, så den traditionella kommandoraden behöver inte användas.
Det går även att anpassa Linux med hjälp av olika datormiljöer. Även om andra operativsystem tenderar att ha skräddarsydda datorer finns det många som kan anpassas för användning med Linux.
Från allra första början har säkerhet varit en hörnsten i operativsystemet Linux. Varje användare måste vara avskärmad från andra och det krävs ett lösenord och användar-ID för att använda Linux.
Användare har också lägre automatiska åtkomsträttigheter, vilket gör det svårare för dem att sprida skadlig programvara via en mängd olika filer på datorn.
Det öppna källformatet med många olika arbetsmiljöer, systemarkitekturer och komponenter – t.ex. olika e-postklienter – gör det också svårare för skadlig programvara att spridas genom det.
Linux har flera fördelar när det gäller säkerhet, men inget operativsystem är helt säkert. Ett problem som Linux står inför är dess ökande popularitet.
Under många år användes Linux främst av en mindre, mer teknikcentrerad skara. Nu öppnar dess ökade användning upp det urgamla problemet med många användare, vilket leder till ökad risk för skadlig programvara.
Det finns redan skadlig programvara som är särskilt utformad för Linux. Utpressningsviruset Erebus är ett exempel, och bakdörren Tsunami har också orsakat problem för användare under de senaste åren.