Eugene Kaspersky

Ordförande och vd

Eugene halkade in på cybersäkerhet av en slump, när hans dator smittades av viruset Cascade 1989. Med sin sakkunskap inom kryptering kunde Eugene kartlägga detta krypterade virus och sedan ta fram ett verktyg för att avlägsna det. När han väl hade avlägsnat viruset började han – sporrad av sitt intresse för IT – att analysera ytterligare skadliga program och att ta fram verktyg för att stoppa dem. Den exotiska samling antivirusmoduler som han tog fram blev så småningom grundplåten till Kaspersky antivirusdatabas. I dag är den databasen en av världens mest omfattande och kompletta samlingar inom cybersäkerhet – vi använder den för att skydda kundernas system mot över 100 miljoner skadliga program.

1990 samlade Eugene ihop en grupp likasinnade forskare. Tillsammans skapade de antivirusprogrammet AVP Toolkit Pro. 1994 utnämnde universitetet i Hamburg AVP Toolkit Pro till det mest effektiva antivirusprogrammet i världen.

Eugene och hans kolleger beslöt sig för att bilda ett eget oberoende bolag. 1997 grundades Kaspersky, med Eugene som chef för forskningen om antivirus. 2007 utnämndes han till bolagets vd.

I dag är Kaspersky världens största privatägda leverantör av lösningar för klientskydd, med verksamhet i nästan 200 länder och regioner. Vi har nästan 3 300 tjänstemän och IT-säkerhetsexperter, fördelade över regionala kontor i 32 olika länder. Med våra lösningar för cybersäkerhet skyddar vi över 400 miljoner användare i hela världen.

Eugene har fått en rad internationella utmärkelser för sina bedrifter som teknikexpert, vetenskapsman och entreprenör. 2011 utsågs Eugene till världens mäktigaste säkerhetschef av SYS-CON Media. 2012 blev han hedersdoktor i naturvetenskap vid Plymouth universitet. Samma år utsåg Foreign Policy Magazine honom till en av de mest globalt medvetna intellektuella, för sina insatser för IT-säkerhet på global nivå.

Ledningen

Säkerhetsexperter – Global Research and Analysis Team

Global Research and Analysis Team (GReAT) grundades 2008. Enheten är en central del av Kaspersky som arbetar med att avslöja APT:er (pågående avancerade hot), cyberspionage, skadlig programvara, utpressningsvirus och trender inom underjordisk cyberbrottslighet runtom i världen. I dag består GReAT av över 40 experter som arbetar globalt – i Europa, Ryssland, Nord- och Sydamerika, Asien och Mellanöstern. Våra begåvade säkerhetsexperter har oöverträffad expertis, passion och nyfikenhet inom identifiering och analys av cyberhot. Det gör vårt företag ledande inom forskning och innovation i kampen mot cyberhot.

Lokala arbetsledare