Skip to main

Säkerhetsexperter – Global Research and Analysis Team

Global Research and Analysis Team (GReAT) grundades 2008. Enheten är en central del av Kaspersky som arbetar med att avslöja APT:er (pågående avancerade hot), cyberspionage, skadlig programvara, utpressningsvirus och trender inom underjordisk cyberbrottslighet runt om i världen. I dag består GReAT av över 40 experter som arbetar globalt – i Europa, Ryssland, Nord- och Sydamerika, Asien och Mellanöstern. Våra begåvade säkerhetsexperter har oöverträffad expertis, passion och nyfikenhet inom identifiering och analys av cyberhot. Det gör vårt företag ledande inom forskning och innovation i kampen mot cyberhot.

Costin Raiu

Director, Global Research & Analysis Team

Costin Raiu

Director, Global Research & Analysis Team

Costin är expert på att analysera pågående avancerade hot och allmänt förekommande attacker från skadlig programvara. Han leder Global Research and Analysis Team (GReAT) på Kaspersky som utforskade de inre funktionerna i Stuxnet, Duqu, Carbanak och mer nyligen Lazarus, BlueNoroff, Moonlight Maze och Equation-gruppen. Costins arbete inbegriper analys av skadliga webbplatser, kryphål och skadlig programvara för onlinebanker.

Costin har jobbat med antiviruslösningar och forskat om säkerhet i över 24 år. Han är medlem i Virus Bulletin Technical Advisory Board och i Computer AntiVirus Researchers’ Organization (CARO). Dessutom jobbar han som reporter för Wildlist Organization International. Innan Costin började på Kaspersky arbetade han på GeCad som Chief Researcher och som datasäkerhetsexpert på RAV-gruppen för antivirusutvecklare.

Costin kom till Kaspersky Lab 2000 och blev chef för Global Research and Analysis Team 2010.

Hans hobbies är bland annat schack, fotografi och science fiction-litteratur.

Marco Preuss

Vice chef, Global Research and Analysis Team

Marco Preuss

Vice chef, Global Research and Analysis Team

I mars 2013 utnämndes Marco till Europachef för enheten Global Research and Analysis Team. Innan han blev Europachef var Marco chef för Kasperskys Global Research and Analysis Team i Tyskland och Senior Security Researcher.

Marco har arbetat inom nätverk och IT-säkerhet sedan tidigt 00-tal. Han har lång erfarenhet av sin roll ansvarar för att övervaka hotbilden i Europa samtidigt som han specialiserar sig på hotunderrättelser, forskning om darknet, lösenordssäkerhet, säkerhet inom Sakernas internet och integritet. Förutom forskningsrelaterade projekt är Marco regelbundet talare på både privata och offentliga evenemang, och har nära kontakt med säkerhetspartners.

Marco startade sin karriär hos Kaspersky 2004 som teknisk konsult. I den rollen bistod han med expertis inom system med Linux och Unix. Han har också varit med att leda vår försäljning inom företagssegmentet. Efter den utmaningen tillträdde han som teknisk kontaktperson för OEM-avdelningen, en roll där han stod för supporten för anpassade lösningar. Marco utförde omfattande arbete med företagets team inom produktdesign och utveckling, och kom till forskningsteamet som virusanalytiker 2009.

Vitaly Kamluk

Director, Global Research and Analysis Team, Europa

Vitaly Kamluk

Director, Global Research and Analysis Team, Europa

Vitaly har arbetat med forskning på Kaspersky sedan 2005. År 2008 befordrades han till Senior Antivirus Expert och 2009 blev han chef för vårt EEMEA-forskningscenter. 2014 lånades han ut till INTERPOL, där han under två år arbetade på Digital Crime Center, och specialiserade sig på omvänd ingenjörskonst på skadlig kod, digital forensik och undersökning av cyberbrott. För närvarande är Vitaly baserad i Singapore och leder ett team av APAC-hotforskare som fokuserar på att undersöka målinriktade attacker. Han är skaparen av Kasperskys första projekt med öppen källkod, ett fjärrverktyg för digital kriminalteknik som kallas Bitscout och är tillgängligt via Github.

Vitaly har hållit föredrag på många internationella säkerhetskonferenser och på många säkerhetsevenemang som har varit endast för inbjudna. Han är utbildare inom analys av skadlig kod, YARA för identifiering av skadlig kod och fjärrverktyg för digital kriminalteknik.

Christian Funk

Chef för Global Research and Analysis Team, DACH

Christian Funk

Chef för Global Research and Analysis Team, DACH

Christian Funk har varit chef för Kasperskys Research and Analysis Team i Tyskland sedan 2014. Han kom till företaget 2007 och blev virusanalytiker för Centraleuropa ett år senare.

Hans specialområden är trender inom skadlig kod, mobilhot, teknik för Sakernas internet, sociala nätverk och observation av den svarta marknaden för onlinespel. Hans övriga ansvarsområden omfattar utbildning av anställda och att sammanställa IT-säkerhetsstatistik. Dessutom är han regelbundet huvudtalare på nationella och internationella tekniska mässor och IT-säkerhetsevenemang.

Christian Funk studerade datavetenskap med fokus på informationshantering på Technische Hochschule Ingolstadt.

Maria Namestnikova

Chef för Global Research and Analysis Team, Ryssland

Maria Namestnikova

Chef för Global Research and Analysis Team, Ryssland

Maria började jobba på Kaspersky 2008 som skräppostanalytiker innan hon kortvarigt lämnade företaget mellan 2012 och 2014. Under den första perioden då hon jobbade på företaget fick hon dussintals blogginlägg publicerade på Securelist, inklusive flera artiklar, cirka 30 rapporter om skräppost och regelbundna föredrag på olika evenemang.

När Maria lämnade företaget 2012 gick hon till en av de ledande ryska spelutvecklarna – Allods Team, där hon arbetade i drygt två år. Där var hon inblandad i att skapa ett stort AAA MMORPG och återvände till Kaspersky när projektet hade släppts.

Efter att ha återvänt 2014 arbetade Maria inom digital säkerhet för barn och produkten Kaspersky Safe Kids. Under den här perioden publicerade hon dussintals artiklar på webbplatsen kids.kaspersky.ru och på externa webbplatser, och hon höll dussintals tal för barn, föräldrar, lärare, bransch- och myndighetsrepresentanter samt presskonferenser som ordnades i olika städer för att öka medvetenheten om digital säkerhet. Maria publicerade också en lärobok inom digital säkerhet för ryska skolor.

Sent 2019 kom Maria till GReAT-teamet som säkerhetsexpert och ingick i en grupp som organiserade Kaspersky SAS-konferensen. Ett år senare utsågs Maria till chef för GReAT Russia.

Mohamad Amin Hasbini

Chef för Research Center, Global Research and Analysis Team, Mellanöstern, Turkiet och Afrika

Mohamad Amin Hasbini

Chef för Research Center, Global Research and Analysis Team, Mellanöstern, Turkiet och Afrika

Mohammad Amin Hasbini började på Kaspersky Lab 2013 som Senior Security Researcher i Global Research and Analysis Team (GReAT). Han är nu chef för samma forskningscenter för META-regionen. Amin ansvarar för Kasperskys expertpositionering, forskningsexpansion och kunskapsmognad på fyra regionalkontor. Han har en doktorsexamen inom informationssäkerhet för smarta städer från Brunel University i London.

Innan Amin kom till Kaspersky var han seniorkonsult på Deloitte and Touche Middle East. Innan dess var han chefssäkerhetsingenjör på DataConsult i Lebanon.

Dr. Hasbini arbetade på flera storskaliga projekt inom försvarsinfrastruktur, industri- och konsultverksamhet för myndigheter, banker, tjänsteleverantörer, olje- och gasföretag och andra. Han har även lett säkerhetskurser inom forensik, analys av skadlig kod och etisk hacking.

Amin är specialist på storskaligt cyberförsvar och verktyg och teknik för anti-APT. Han har skrivit ett antal artiklar om avancerade operationer inom skadlig kod och säkerhet för smarta städer, hållit föredrag på över 100 konferenser i hela världen och mottagit flera hedersutmärkelser.

David Emm

Principal Security Researcher, Global Research and Analysis Team

David Emm

Principal Security Researcher, Global Research and Analysis Team

David Emm arbetar som Principal Security Researcher på Kaspersky Lab, som levererar lösningar inom säkerhet och hothantering.

David kom till Kaspersky 2004. Han ingår i företagets Global Research & Analysis Team (GReAT). Sedan 1990 har han arbetat inom skydd mot skadlig programvara i en rad roller, bland annat som Senior Technology Consultant på Dr Solomon’s Software och som systemtekniker och produktchef på McAfee.

I sin nuvarande befattning föreläser David regelbundet om skadlig programvara och andra IT-säkerhetshot på mässor och evenemang, där han framhäver vad organisationer och konsumenter kan göra för att stärka säkerheten online. Han talar även med media om cybersäkerhet och den föränderliga hotbilden. David har ett starkt intresse för skadlig kod, ID-kapning och den mänskliga faktorn inom säkerhet, och är en kunnig rådgivare inom alla aspekter av onlinesäkerhet.

Kurt Baumgartner

Principal Security Researcher, Global Research and Analysis Team

Kurt Baumgartner

Principal Security Researcher, Global Research and Analysis Team

Kurt började arbeta på Kaspersky 2010. Han forskar och skriver rapporter om målinriktade angrepp, komplexa intrång och avancerad skadlig kod. Han fokuserar på integritet och krypteringsteknik.

Kurt bidrar till arbetsgrupper och delar sina rön med andra medlemmar av olika onlinegrupper. Han föreläser regelbundet om frågor gällande skadlig kod på internationella konferenser och ger sitt perspektiv till journalister och media om aktuella cybersäkerhetsfrågor.

Kurt har tidigare varit vice VD för Behavioral Threat Research på Symantec – PC Tools ThreatFire. Kurt började på ThreatFire när det var ett uppstartsföretag 2005, och var deras enda forskare och ledde deras forskningsprogram genom två framgångsrika förvärv. Innan sejouren på Symantec hann Kurt med att arbeta som Chief Threat Officer på Novatix och som Threat Analyst på SonicWALL.

Ariel Jungheit

Senior Security Researcher, Global Research and Analysis Team

Ariel Jungheit

Senior Security Researcher, Global Research and Analysis Team

Ariel Jungheit är säkerhetsforskare inom Global Research and Analysis Team på Kaspersky. Ariel är baserad i Tyskland, och hans intresse för cybersäkerhet kommer från början från hans tid i det militära. Innan han började på Kaspersky arbetade han på FireEye och iSight som chefssäkerhetsanalytiker respektive underrättelseanalytiker. På Kaspersky bidrar han till GReAT:s mål genom att hjälpa till att undersöka de mest aktiva och avancerade aktörerna inom hot, målinriktade angrepp, angriparverktyg och mycket annat. Ariels yrkespassioner är bland annat att utföra omvänd ingenjörskonst på skadlig kod, att upptäcka, spåra och analysera APT-kampanjer samt att rapportera om allt detta.

Fabio Assolini

Senior Security Researcher, Global Research and Analysis Team

Fabio Assolini

Senior Security Researcher, Global Research and Analysis Team

Fabio Assolini kom till Kasperskys Global Research and Analysis Team (GReAT) – där branschens främsta analytiker återfinns – i juli 2009. Han fokuserar främst på ett av de mest dynamiska länderna i Latinamerika: Brasilien. Fabio analyserar de virus, cyberattacker, banktrojaner och övriga skadliga program som cyberbrottslingarna i Brasilien och andra latinamerikanska länder tar fram. Han fokuserar särskilt på att forska om och identifiera banktrojaner. I november 2012 befordrades han till Senior Security Researcher.

Sedan 2006 har Fabio också arbetat ideellt som medlem i säkerhetssammanslutningen Linha Defensiva (Defensive Line), en icke-statlig organisation. Han är också medlem i Alliance of Security Analysis Professionals (ASAP), ett nätverk av icke-statliga organisationer, yrkesverksamma och individer som ger slutanvändare support kring säkerhet. Fabio har över fem års erfarenhet av att analysera skadlig programvara. Han har även en universitetsexamen i datavetenskap.

Jornt van der Wiel

Security Researcher, Global Research and Analysis Team

Jornt van der Wiel

Security Researcher, Global Research and Analysis Team

Jornt är lokal säkerhetsexpert för BeNeLux-regionen i Kasperskys Global Research and Analysis Team (GReAT). Under sin tid på företaget har Jornt lett flera olika högprofilerade projekt. Han har till exempel hjälpt den nederländska polisen med fallet Coinvault, vilket ledde till att två skapare av skadlig kod greps. Efter denna framgång var Jornt en drivkraft bakom projektet NoMoreRansom. Tillsammans med olika polismyndigheter identifierade han flera servrar som lagrade kryptografiska nycklar till offer för utpressningsvirus. På så sätt kunde över 35 000 personer få tillbaka sina filer utan att behöva betala brottslingarna, och projektet förhindrade att miljontals dollar hamnade i brottslingarnas fickor.

Jornt talar också på nationella och internationella konferenser, kommenterar regelbundet i media och erbjuder, parallellt med sin forskning inom skadlig kod, utbildning inom omvänd ingenjörskonst för skadlig kod.

Innan Jornt började på Kaspersky 2014 arbetade han som forskare/utvecklare på Security Matters. Där implementerade och utformade han detekteringsmoduler för system för intrångsupptäckt som drivs i miljöer med industriella styrsystem (ICS). Innan dess arbetade Jornt som säkerhetskonsult för Digidentity, där han förbättrade befintliga produkter genom att skapa ny programvara och nya kryptografiska algoritmer. Han har också arbetat som konsult på Rijkswaterstaat Security Operations Center (myndigheten med ansvar för väg- och vattenhantering), där han arbetade aktivt med att skydda ICS-miljöer.

Noushin Shabab

Senior Security Researcher, Global Research & Analysis Team, ANZ

Noushin Shabab

Senior Security Researcher, Global Research & Analysis Team, ANZ

Noushin Shabab är cybersäkerhetsforskare och är baserad i Australien. Hon är specialist på omvänd ingenjörskonst och undersökningar av målinriktade angrepp.

Hon började på Kaspersky 2016 som chefssäkerhetsforskare i arbetslaget Global Research and Analysis Team (GReAT). Hennes forskning fokuserar på undersökning av avancerade cyberbrottslingars aktiviteter och målinriktade angrepp med speciellt fokus på lokala hot i den asiatiska Stilla Havsregionen. Innan hon kom till Kaspersky arbetade Noushin som chefsanalytiker inom skadlig kod och utvecklare av säkerhetsprogram, med fokus på rootkit-analys och identifieringsteknik samt undersökningar av APT-angrepp.

Noushin är mycket aktiv i cybersäkerhetskretsar i Australien och Nya Zeeland, där hon regelbundet föreläser på olika säkerhetskonferenser och evenemang och även anordnar tekniska seminarier. Hon är också medlem i Australian Women in Security Network (AWSN), som har som mål att samla, stödja, samarbeta med och inspirera kvinnor i cybersäkerhetsbranschen i Australien. Hon var den första mentorn som anordnade tekniska seminarier och mentorskap i AWSN-kadettutbildningen. Detta initiativ syftar till att överbrygga klyftan mellan universitet och näringsliv genom att samla kvinnliga studenter från olika universitet som är intresserade av att göra karriär inom informationssäkerhet.

Maher Yamout

Senior Security Researcher, Global Research and Analysis Team, Kaspersky

Maher Yamout

Senior Security Researcher, Global Research and Analysis Team, Kaspersky

Maher Yamout började på Kaspersky 2018 som Senior Security Researcher i Global Research and Analysis Team (GReAT). Maher ansvarar för Kasperskys expertprofilering i Mellanöstern, Turkiet och Afrika. Maher ansvarar även för forskningsutveckling och kunskapssupport på det regionala kontoret i Dubai i Förenade Arabemiraten.

Innan Maher började på Kaspersky var han Specialist Senior Manager på Deloitte & Touche M.E., och innan dess Information Security Officer i den libanesiska regeringen. Maher ledde och deltog i många aktiviteter inom säkerhetsutvärderingar, digital kriminalteknik och incidenthantering för ett stort antal kunder och i flera branscher i Storbritannien, Mellanöstern och Gulfstaterna. Säkerhetsutvärderingarna innefattade bland annat säkerhetstest, intrångstestning, säkerhet för industriella styrsystem, säkerhetstestning för mobil- och webbappar, testning av fysisk säkerhet och mycket annat. Maher deltog även i hantering av många incidenter som phishing, utpressningsangrepp, cyberspionage, APT, POS-angrepp, stölder från onlinebanker, bedrägerier och insiderhot.

Maher är specialist inom cyberhotanalys, incidenthantering och hantering av målinrikade angrepp. Han har examen i datavetenskap och datorer och kommunikation, studerar till en Master-examen i Intelligence Studies och har flera certifieringar från bland annat GIAC och ISC2.

Abdessabour Arous

Security Researcher, Global Research and Analysis Team

Abdessabour Arous

Security Researcher, Global Research and Analysis Team

Abdessabour Arous är Security Researcher i Global Research and Analysis Team (GReAT). Hans huvudsakliga roll är att spåra och identifiera pågående avancerade hot (APT, Advanced Persistence Threats) inriktade mot Mellanöstern, Turkiet och Afrika. Abdessabour har omfattande erfarenhet inom cybersäkerhet, och har tillbringat mer än 14 år inom allt från analys av skadlig kod, incidenthantering och digital kriminalteknik till cyberunderrättelser och kontraspionage. Abdessabour har en civilingenjörsexamen i Information Systems med flera säkerhetscertifieringar, både offensiva och defensiva.