Hoppa till huvudinnehållet

Eugene
Kaspersky

VD
Eugene Kaspersky är känd över hela världen som expert på cybersäkerhet och som framgångsrik företagare.

  • Grundare och VD, Kaspersky
  • IT-säkerhetsexpert med gedigen erfarenhet av användarskydd
  • Hedersdoktor i naturvetenskap vid Plymouth University i Storbritannien

Eugene inledde sin karriär inom cybersäkerhet av en slump 1989, när hans dator smittades av viruset Cascade. Med sin sakkunskap inom kryptering kunde Eugene kartlägga detta krypterade virus, förstå hur det fungerade och sedan ta fram ett verktyg för att eliminera det. Efter att framgångsrikt ha lyckats eliminera viruset började han – sporrad av sin nyfikenhet och sitt intresse för IT – att analysera annan skadlig programvara och ta fram verktyg för att isolera denna i moduler. Den här udda samlingen av antivirusmoduler blev så småningom grunden till Kasperskys antivirusdatabas. Idag är databasen en av de mest omfattande och fullständiga samlingarna inom cybersäkerhet, och används till att identifiera och skydda system mot över 500 miljoner skadliga program.

För att arbeta vidare med skyddsteknik samlade Eugene 1990 ihop en grupp likasinnade forskare. Tillsammans skapade de antivirusprogrammet AVP Toolkit Pro, som 1994 utnämndes av universitetet i Hamburg till världens mest effektiva antivirusprogram.

Gruppen ville kombinera sina framgångsrika resultat inom antivirusprogrammering med en företagsmässig vision, så Eugene och hans kolleger startade ett fristående bolag. Kaspersky grundades 1997 med Eugene som ansvarig för företagets antivirusforskning.

2007 utnämndes han till VD för Kaspersky.

Idag är Kaspersky en av den snabbast växande leverantörerna inom IT-säkerhet i världen, med verksamhet i knappt 200 länder och områden runt jorden. Företaget har över 4 000 anställda, däribland IT-säkerhetsspecialister, på 34 regionala kontor i fler än 30 länder, och dess cybersäkerhetsteknik används till att skydda fler än 400 miljoner användare runt om i världen.

Kasperskys globalt erkända team med experter har undersökt flera av de mest komplexa och avancerade cyberattackerna genom tiderna, exempelvis Stuxnet, Flame och Red October. Företaget har också ett omfattande samarbete med INTERPOL, Europol och nationella polismyndigheter för att bidra aktivt i kampen mot cyberbrottslighet.

Eugene är hedersdoktor i naturvetenskap vid Plymouth University i Storbritannien. Han håller regelbundet föreläsningar om cybersäkerhet på universitet runt om i världen samt presentationer på större konferenser och branschevenemang.

På fritiden gillar Eugene att resa och har ett starkt intresse för naturen och äventyrsturism. Han är också skicklig fotograf, vilket kommer väl till pass eftersom han gärna delar med sig av sina upplevelser på sin blogg där han visar upp allt från polarexpeditioner och glaciärvandringar till vulkanbestigningar och djungelutflykter.