Hoppa till huvudinnehållet

Så skyddar du dina barn mot de sju främsta nätfarorna

Internet kan vara farligt för barn och tonåringar. Pedofiler och oöverlagda inlägg i sociala medier som lever vidare långt efter det att de publicerats är bara två exempel på farorna. Barn kan också omedvetet utsätta sin familj för risker genom att till exempel råka hämta skadlig programvara där cyberbrottslingarna kan kapa föräldrarnas bankkonto eller annan känslig information. Om du vill skydda dina barn när de surfar behöver du först och främst veta vilka faror som lurar och hur du bekämpar dem. Vissa av hoten kan du stoppa med bra säkerhetsprogram, men det viktigaste av allt är faktiskt att du har en god kommunikation med dina barn.

Här är de sju största riskerna för barn när de ger sig ut på nätet:

  1. Mobbning

    Enligt Internetsafety101.org har 90 procent av alla tonåringar i sociala medier ignorerat mobbning som de bevittnat, medan en tredjedel själva har fallit offer för mobbning. Sociala medier och onlinespel är vår tids lekplats, och därför sker mycket av dagens mobbning just där. Till exempel kan barn hånas i sociala medier. Och i onlinespelen kan de eller deras så kallade avatarer utsättas för oupphörliga attacker – spelen blir alltså förödmjukelse i stället för fina äventyr.

    Det bästa sättet att skydda dina barn mot mobbning är att du har en bra dialog med dem om vad som händer i deras liv och hur de ska bemöta mobbarna.

  2. Pedofiler

    Pedofilerna kan förfölja dina barn på internet, utnyttja deras naiva tillit och kanske till och med få dem att gå med på att träffas i ”riktiga” livet. Dessa störda människor utnyttjar de sociala medier och onlinespel som barnen gillar (samma virtuella lekplatser där nätmobbningen grasserar). Där kan de utnyttja barnens fantasiförmåga och naiva sida. Rollspel är ett vanligt och sunt inslag i onlinespel – men i pedofilernas händer blir rollspelet ett sätt att lura till sig barn.

    Företrädarna för FBI har goda råd om hur du skyddar barn mot pedofiler och andra risker på internet. Men, återigen: det bästa skyddet är att du pratar med dina barn om vad som händer i deras liv.

  3. Publicering av privat information

    Barn förstår inte alltid vikten av integritet. De publicerar gärna privat, känslig information på internet, till exempel i sina profiler i sociala medier. Det kan vara allt från hemadresser till djupt personliga bilder.

    Om dina barn lägger upp information utan sekretessinställningar kan även du se den – förklara då gärna för dem att om du kan se informationen kan även alla andra det. Du behöver inte snoka, men prata gärna med dina barn om integritet och säkerhet.

  4. Nätfiske

    Nätfiske är säkerhetsbranschens benämning på det hackarna gör när de i olika e-brev försöker få dig att klicka på skadliga länkar och bilagor. (”Hej! Det här kommer du att gilla!”) Detta kan även ske i textmeddelanden (det kallas då ”smishing”, alltså nätfiske med sms).

    Nätfiske och smishing kan dyka upp när som helst, men brottslingarna bakom har full koll på vilka webbplatser som är populära bland barn. De samlar också på bl.a. e-postadresser och vänners namn, som de sedan använder i sina bluffar. Lär dina barn att de inte ska klicka på e-brev och sms från främlingar, och att de ska vara försiktiga med meddelanden som verkar komma från en vän men där inget genuint personligt meddelande bifogas.

  5. Bedrägerier

    Barn kanske inte går på att en nigeriansk prins skulle vilja ge dem en miljon, men de kan förmås att tro på bedrägerier där de erbjuds saker som de gillar, såsom kostnadsfria onlinespel. Ungdomar kan vara lätta offer, eftersom de inte alltid hunnit lära sig att vara försiktiga. Cyberbrottslingarna kan använda barnens favoritwebbplatser både för nätfiske och till att identifiera potentiella offer och sedan erbjuda dem något i utbyte mot t.ex. föräldrarnas kreditkortsinformation.

    Oavsett i vilken ålder man är bör man alltid utvärdera om ett erbjudande låter för bra för att vara sant. Lär barnen att inte blint lita på vilka erbjudanden som helst.

  6. Att råka hämta skadlig programvara

    Skadlig programvara är program som installeras utan att offret vet om det eller godkänner det. Med den skadliga koden kan hackarna sedan angripa datorn. De kan t.ex. stjäla personlig information från datorn, eller använda den i ett så kallat botnät, vilket leder till låga prestanda. Hackarna lurar ofta folk att hämta skadlig kod på enheten. Nätfiske är bara ett av brottslingarnas många knep. Ibland förmår de offren att hämta något spel – ett erbjudande som kan te sig alldeles extra lockande för just barn.

    Precis som med bedrägerierna bör du framför allt informera dina barn om riskerna. Satsa sedan gärna även på en antiviruslösning där du skyddar barnens dator mot skadlig programvara. I många säkerhetsprodukter ingår också specifika föräldrakontroller där du kan skydda barnen när de surfar.

  7. Inlägg som ligger barnen i fatet senare i livet

    Det finns ingen delete-knapp på internet. Det ditt barn publicerar är nästan omöjligt att sedan radera. Men tonåringar tänker väl inte alltid på hur framtida chefer eller deras framtida maka/make kommer att reagera på förment underhållande bilder och annat privat material som de publicerar i sina profiler i sociala medier och på andra webbplatser.

    Förklara för dina tonåringar att de kan komma att vilja framställa sig på ett helt annat sätt en vacker dag – och att man inte får en andra chans på internet, så att säga.

Internet kan vara farligt för barn. Men det kan också ge barnen upplevelser och möjligheter som vi i tidigare generationer inte kunnat föreställa oss. Så se till att det dina barn får uppleva i cybervärlden är just glädjen. Riskerna undviker ni tillsammans.

Fler artiklar och länkar

 

Så skyddar du dina barn mot de sju främsta nätfarorna

Internet kan vara farligt för barn och tonåringar. Pedofiler och oöverlagda inlägg i sociala medier som lever vidare långt efter det att de publicerats är bara två exempel på farorna.
Kaspersky logo

Related articles