Allt fler faller offer för sofistikerade utpressningsvirus och du måste göra allt du kan för att inte nappa på kroken.

Utpressningsvirus, däribland:

  • WannaCry
  • ExPetr

… har flitigt rapporteras om i pressen. Men hur kan utpressningsvirus påverka dig?

Utpressningsvirus kan attackera företag, offentliga organisationer och hemanvändare. Utpressningsvirus krypterar ofta filer som lagras på den utsatta personens dator så att personen inte längre kommer åt några av sina data. Sedan kräver utpressningsviruset att personen ska betala en lösensumma i utbyte mot att de krypterade filerna "låses upp".

I många fall kan utpressningsviruset spridas till en användares dator om användaren

  • öppnar en infekterad e-postbilaga,
  • klickar på en infekterad länk,
  • installerar en infekterad app från en tredje parts app store eller
  • besöker en legitim webbplats som har blivit smittad.

Hur du kan skydda din dator mot utpressningsvirus

Genom att följa de här enkla stegen kan du skydda datorn och dina värdefulla data:

Använd ditt säkerhetsprogram för att upptäcka och skydda datorn från virus

Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security och Kaspersky Total Security kan hjälpa dig att skydda datorn mot utpressningsvirus.

Om du redan har Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security eller Kaspersky Total Security installerat på datorn rekommenderar vi att du gör följande:

  • Se till att System Watcher alltid är aktiverad. Det är en viktig del i ett effektivt försvar mot utpressningsvirus, inklusive nya varianter som brottslingar kan lansera. I många fall kan det hjälpa dig att reparera skador som gjorts av skadlig programvara. När System Watcher körs på datorn skyddas den mot nya varianter av utpressningsvirus som ännu inte har lagts till i databaser för skadlig programvara. System Watcher förhindrar dina filer från att krypteras även om du angrips av en ny variant.
  • Gör en fullständig skanning av datorn manuellt. Om din programvara från Kaspersky Lab upptäcker ett utpressningsvirus kan du ta bort den infekterade filen och sedan starta om datorn.

Skaffa de senaste uppdateringarna för Windows operativsystem

Se till att du alltid installerar den senaste Microsoft Windows-programvaran. Många av Microsofts uppdateringar åtgärdar specifika säkerhetsproblem. Om du inte tillämpar dessa uppdateringar ger du eventuellt möjlighet för utpressningsvirus och andra attacker att infektera datorn.

Uppdatera alla program

Det är inte bara operativsystemet som behöver uppdateras. Andra program som körs på datorn kan också försämra säkerheten om du inte hämtar de senaste säkerhetsuppdateringarna och andra uppdateringar för varje program du har installerat på din dator.

Kaspersky Internet Security och Kaspersky Total Security innehåller Software Updater som söker igenom datorns programvara och hjälper dig att installera uppdateringar för ett brett utbud av vanliga program.

Säkerhetskopiera dina data så att du kan förvara kopior av dina filer säkert

Gör det till en vana att regelbundet säkerhetskopiera filer som du vill skydda.

Du bör förvara säkerhetskopiorna på externa lagringsenheter och se till att enheterna inte alltid är anslutna till datorn.

Det ingår automatisk säkerhetskopiering i Kaspersky Total Security, så att du kan spara tid och förenkla säkerhetskopieringen.

Var försiktig med vad du klickar på

Det är alltid en bra idé att undvika att öppna misstänkta e-postmeddelanden och e-postbilagor, hålla sig borta från misstänkta webbplatser och länkar och vara försiktig med vilka appar man hämtar.

Skydda alla dina enheter

Utpressningsvirus kan drabba alla operativsystem, inte bara Microsoft Windows, så det är värt besväret att ta nödvändiga försiktighetsåtgärder och överväga om du bör investera i säkerheten för varje dator och mobil enhet du använder.

Telefoner och surfplattor med Android är också populära mål för utpressningsvirus. Kaspersky Internet Security till Android kan hjälpa dig att skydda dina telefoner och surfplattor med Android mot en mängd skadliga programvaror, inklusive utpressningsvirus.

Vad ska du göra om du redan har blivit utsatt för ett utpressningsvirus?

Efter en attack måste du gå igenom dina säkerhetsåtgärder. Att installera säkerhetsprogram med bra anti-virusfunktion kan hjälpa dig att ta bort utpressningsvirus och bidra till att enheten inte blir smittad igen i framtiden.

Däremot kommer du troligen inte att kunna återställa "låsta" data genom att ta bort infektionen.

Vi har utvecklat ett sortiment av dekrypteringsverktyg – och det kostar ingenting för dig att använda dem. Även om vi inte har verktyg för varje typ av dekryptering är det värt att göra ett besök på noransom.kaspersky.com för att se om vi har ett verktyg som kan hjälpa dig att dekryptera filerna.

Kom ihåg: Det finns inga lösningar som garanterar fullständigt skydd, så var försiktig när du använder datorer och mobilenheter och när du är online.

Låt dig inte bli utpressad av utpressningsvirus
Håll dina datorer, mobiltelefoner och data säkra

JÄMFÖR PRODUKTER